Wat moeten de kleuters nou met de ruimte? Het heelal staat immers ver van hun belevingswereld? Door omstandigheden kan het ineens heel dichtbij zijn! Een fijne spaaractie van de Albert Heijn zorgt er mede voor dat het heelal weer helemaal ‘in’ is. En wist je dat André Kuipers zelf ooit als kind sciencefictionboekjes las, en zo op het idee kwam om astronaut te worden? Wie weet zit in jouw klas wel iemand die later de ruimte in gaat!

7x ideeën voor het thema de ruimte - met gratis werkblad - Juf Bianca

Met allerlei materialen haal je de ruimte een beetje je klas in, zodat de kinderen in de gaten krijgen waar het over gaat. Ze mogen vrijuit fantaseren en het zou goed kunnen dat ze vragen stellen waarop je geen antwoord hebt. Ook kan het zijn dat je niet weet hoe je iets in kindertaal uit moet leggen. Hoe werkt de zwaartekracht? Hoe kan het dat in de ruimte alles zweeft? André Kuipers heeft zelf zijn best gedaan om veel uit te leggen. Ik heb 7 ideeën voor je, om het thema te laten leven bij kinderen.

1. André het astronautje

André Kuipers schreef, samen met Helen Conijn, boeken over André het astronautje, waar Natascha Stenvert de illustraties voor maakte. In het eerste deel willen André en zijn vriendje Muis weten waar de maan van gemaakt is. In het tweede deel maken ze een nieuwe ruimtereis. Dit keer gaan ze, samen met Valentina en het hondje Laika, naar Mars! Beide boeken bevatten veel tekst en zijn dus geschikt voor oudere kleuters. De verhalen bevatten elementen van échte ruimtereizen, maar zijn ook geschreven met veel fantasie. Prentenboeken zijn dé manier om de wereld van kinderen een beetje groter te maken. Wil je nog meer boekentips? Hier vind je nog enkele!

2. Willewete over de ruimte

Natuurlijk zijn prentenboeken erg geschikt om kinderen zich in te laten leven in een andere wereld. Maar als het op echte informatie aankomt, zoek je andere boeken die daarbij kunnen helpen. De Willewete boeken van Clavis zijn informatieve prentenboeken, geschreven voor jonge kinderen. Ook hierin staat veel tekst, wat ze minder geschikt maakt voor jongste kleuters. Je kunt steeds een stukje van het boek voorlezen en zo aansluiten bij eventuele vragen van de kinderen. Ik mocht zelf een review schrijven bij het boek De zon, aarde en maan, en schreef hier ook diverse ideeën bij.

3. De astronaut en zijn/haar werk

Liesbet Slegers schreef in haar beroepenreeks ook een boek over het werk van de astronaut. Ik schreef er een project bij, waarin de kinderen kennis maken met het werk van een astronaut en het leven in de ruimte. Ook maakte ik een plusproject bij een ander Willewete boek: Sterren en planeten. Het voordeel is dat je, wanneer je enkele slimme kleuters in je groep hebt, je beide projecten kunt combineren. De kinderen werken allemaal samen aan hetzelfde onderwerp, op hun eigen niveau!

4. Ruimteplaatjes sparen

Zoals ik al zei, is Albert Heijn bezig met een fantastische spaaractie. Bij de boodschappen kun je ruimteplaatjes sparen, die in een album geplakt kunnen worden. Heel eerlijk? Ik geloof dat ik het zelf nóg leuker vind dan de kinderen… Op elk plaatje staat een weetje. Wanneer je het hele album vol hebt, heb je een schat aan informatie, die nog jarenlang meekan! Het zal je dan ook niet verbazen dat ik zelf mijn best doe om voor onze kinderen elk een album vol te krijgen.

Onze kleuter vindt het al erg leuk om de juiste cijfertjes te lezen en op te zoeken. Het getal 143 zegt hem natuurlijk nog niets, maar als ik zeg op welke bladzijde hij ongeveer moet zoeken, vindt hij het wel. Ook heb ik eens gezien dat kinderen een meetlint krijgen als hulpmiddel, daarop staan alle getallen immers ook? Zo kunnen ze de plaatjes op de juiste volgorde leggen. Ook voor een woordenschatles kun je de plaatjes goed gebruiken. Kies er enkele uit, bespreek de woorden en speel er vervolgens spelletjes mee.

  • In welke volgorde zei ik de woorden?
  • Omschrijf het woord, welke bedoel ik?
  • Welk woord is langer?
  • Welke klank hoor je vooraan?
  • Welk plaatje is er weg? (kim-spel)

5. 101 kindervragen (alles wat je ooit wilde weten!)

‘Wat zou jij willen vragen aan André Kuipers?’ Sander Koenen, een journalist, verzamelde op deze manier 101 kindervragen over het leven in de ruimte. De antwoorden leverden een prachtig boek op! Op elke bladzijde wordt een vraag beantwoord, in kindertaal en met veel foto’s en tekeningen. Mag ik weer eerlijk zijn? Ik leer er zelf enorm veel van! Mochten de kinderen ooit een vraag hebben waar je geen antwoord op weet: misschien staat hij hier tussen? Helaas is dit boek momenteel niet leverbaar, ik hoop dat hij er snel weer is!

Albert Heijn heeft nog veel meer producten te koop bij deze spaaractie. Wat dacht je van knuffels van André het astronautje en zijn vrienden? Of een échte flightsuit met bijbehorende patches? Doeboeken, kleurplaten, zelfs koekstekers, van alles dat past binnen dit thema. Je vindt deze producten hier!

6. Hoe richt je de hoeken in?

Toen ik de foto’s zag die Mitchell deelde in Kleuterwereld, moest ik hem wel vragen of hij ze met de lezers van JufBianca.nl wilde delen. Gelukkig wilde hij dat, hij beschreef hoe hij de hoeken inrichtte en hoe hij aan materialen kwam. Wij weten allemaal dat kleuters leren door te spelen. Ook in het thema ruimte moeten we dus zorgen voor plekken waar ze hun ervaringen uit kunnen spelen. Dat is meester Mitchell goed gelukt! Je leest het artikel hier.

7. Een gratis werkblad

Ik heb eigenlijk niet veel met werkbladen. Ik zie liever dat kleuters spelen, écht iets doen. Werkbladen waarbij je alleen maar kruisjes en rondjes hoeft te zetten, komen mijn lokaal nauwelijks in. Toch deel ik soms hier op JufBianca.nl een werkblad met jullie. Misschien zou ik ze beter ‘doeblad’ kunnen noemen? Ach, what’s in a name? Op dit werkblad meten de kinderen de juiste afstand van grond naar planeet. Welke ladder hoort daarbij? Ze knippen de ladders uit en plakken die op de juiste plaats op. Natuurlijk kan dit een verwerking zijn van een meetles, waarbij de kinderen beschikking krijgen over een meetlint (ideeën voor zo’n les vind je hier). Je kunt het werkblad gratis downloaden, laat daarvoor hieronder je mailadres achter!

Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen! Ik ga weer verder lezen in het boek en verder plakken in de albums. Je vraagt je af wie het meest geniet van zo’n thema: de kinderen of de leerkracht!