Neemt je collega afscheid vanwege pensioen of een andere baan? Neem je als stagiaire afscheid van een klas en wil je iets achterlaten als herinnering? Of heb je juist een stagiaire die afscheid neemt? Of… zoek je gewoon een leuk cadeautje voor die te gekke juf of meester? Denk dan eens aan een foto bedankje, een geschenk met foto’s van de kinderen. Ik verzamelde 10 ideeën voor je!

10x foto bedankjes voor juf of meester - Juf Bianca

Aan een bedankje met foto hoef je niet veel tijd te besteden. De kinderen hoeven niet veel mee te helpen, dat kan een nadeel zijn, maar ook een voordeel. Een foto bedankje is snel geregeld en hoeft, als je zelf aan de knutsel gaat, niet veel te kosten. Zoek je juist een bedankje waarbij de kinderen wel veel inbreng hebben, lees dan: 10 leuke afscheidscadeautjes en bedankjes.

1. Zoals het klokje in de klas tikt…

Een oud-collega van mij had al jaren een klok in haar klas hangen, waar foto’s van kinderen op geplakt waren. Zoek een klok zonder beschermplaat, of neem eentje waarbij je de plaat kunt vervangen. Plak foto’s op de wijzerplaat, zorg ervoor dat de wijzers nog wel goed kunnen draaien. Zet eventueel de beschermingsplaat terug, en je hebt een leuk en persoonlijk cadeau, dat nog heel lang in de klas kan hangen!

2. Lekker bladeren

Neem voor dit cadeau een blanco kalender of notitieboekje. Plak op elke bladzijde enkele foto’s, laat de kinderen de pagina’s verder versieren. Nog makkelijker is het om de foto’s direct op de bladen te printen. Je kunt in Word eenvoudig een kalender genereren, waar je foto’s in kunt zetten. Printen op stevig papier, inbinden, en klaar!

3. Het zit d’r op

Plak een foto op een glazen pot, versier de deksel en vul de pot met dropjes. Hang een kaartje aan de pot met ‘het schooljaar zit d’r op’ en je persoonlijke cadeautje is klaar! Het leuke van zo’n pot, is dat die steeds opnieuw te vullen is. Houdt de juf of meester meer van pepermuntjes? Schrijf dan iets op het kaartje als ‘bedankt voor een uitMUNTend schooljaar’. Zo’n pot kan natuurlijk ook gebruikt worden om pennen in op te bergen. Handig voor op het bureau!

4. Laat ze niet vallen

Neem eenvoudige koelkastmagneten, plak op elke magneet een foto van een kind. Maak zo een set magneten van de klas. Zijn er veel kinderen, laat de kinderen dan in twee- of drietallen poseren. Wanneer juf of meester een magneetbord in de klas heeft, kunnen de magneten de klas versieren. Een bruikbaar cadeautje! Schrijf op het kaartje ‘we zullen je nooit laten vallen’ of ‘we houden je voor altijd vast in onze gedachten’. Succes verzekerd!

10x foto bedankjes voor juf of meester - voorbeeld - Juf Bianca

5. Persoonlijke thee

Dit heb ik zelf een keer gemaakt voor Moederdag. Ik maakte foto’s, van elk kind eentje, printte die uit en niette die vast aan het label van een theezakje. Wanneer je dit met de hele klas doet, kun je juf of meester een hele doos thee geven. Elk kopje thee zal herinneren aan een kind in de klas. Nog leuker wordt het, als je de kinderen een zakje voor het theezakje laat versieren (volg je het nog?). Maak de theezakjes met wasknijpers vast aan een cirkel van karton, of stop de zakjes in een versierde doos.

6. Slaap lekker, lieve juf!

Je kunt met transferpapier een foto op stof printen. Natuurlijk kun je de groepsfoto op een T-shirt printen. Zorg er wel voor dat je de goede maat hebt (extra groot, als het een slaapshirt wordt). Maar… gaat juf of meester dat T-shirt ook echt dragen? Je kunt ook kiezen voor een kussensloop, of een schort als de ontvanger van koken houdt. Er zijn trouwens ook winkels waar je de foto direct op stof kunt laten drukken, de mogelijkheden zijn eindeloos! Laat de rest van het T-shirt (of de kussensloop of het schort) versieren met textielstiften. Zo hebben de kinderen er toch nog aan meegewerkt!

7. We zijn altijd bij je

Drinkt juf of meester graag koffie? Zitten de broodjes altijd in een saaie broodtrommel? Kan juf of meester wel een nieuwe tas gebruiken? Je kunt een foto laten afdrukken op bijna alles! Telefoonhoesjes, etuis, je kunt het zo gek niet bedenken, overal kan een foto op. Dit kost wel vaak wat meer, maar als je met de hele klas geld inzamelt, kun je de kosten delen. Juf of meester heeft in ieder geval een blijvende herinnering én je geeft een cadeau dat ook echt gebruikt wordt. Je kunt zulke artikel onder andere bestellen bij Webprint.

8. Fotoshoot!

Ben je een (hobby) fotograaf, of kan één van de ouders goed foto’s maken? Organiseer dan eens een heuse fotoshoot! Het leukst is het, wanneer degene die het cadeau ontvangt hier zelf bij aanwezig mag zijn. Zorg voor verkleedkleren, gekke hoedjes, rare brillen. Regel een achtergrond, zodat de foto’s goed gemaakt kunnen worden. Zulke foto’s worden vaak het best met goed licht: daglicht of professionele lampen. Met de gemaakte foto’s kun je één van bovenstaande cadeaus maken, maar je kunt ze ook eenvoudig bundelen tot een fotoboek. Voordeel van dat fotoboek: het kan in de klas blijven (zo kunnen de kinderen het nog lang bekijken) én de ouders kunnen het nabestellen!

Tip voor ouders: maak aan het eind van het schooljaar een fotoboek met foto’s van het hele schooljaar. Tegenwoordig kun je met enkele klikken een leuk fotoboek samenstellen. Doe je dit elk jaar, dan hebben de kinderen aan het einde van groep 8 een leuk aandenken!

9. Waar laat je die foto’s?

Maak van een oude schilderijlijst een leuke plek om foto’s, tekeningen en briefjes te bewaren. Geef eerst de lijst een leuk kleurtje. Span ijzerdraad van links naar rechts (of juist lekker kris-kras) en rijg er kleine knijpertjes aan. Je kunt ook kippengaas gebruiken. Hang aan de knijpers foto’s van de kinderen en zelfgeschreven briefjes. Geef er een pak correspondentiekaarten bij, nu kunnen de kinderen in de klas altijd tekeningen maken en briefjes schrijven voor de juf of meester! Het ‘prikbord’ krijgt vast een leuke plek in de klas.

10. Nog meer ideeën

De lijst is eigenlijk nog niet klaar! Wat dacht je van een foto op een kaars? Of op een koekblik, met een kaartje ‘een terugblik op het schooljaar’? Je schijnt ook een foto op hout te kunnen ‘printen’, maar dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ook op vazen en bloempotten kun je foto’s plakken. Veel manieren om een persoonlijk bedankje te maken voor juf of meester!