Op reis met een raket naar een verre planeet. Op het eerste gezicht is het niet echt dichtbij de belevingswereld van een kleuter. Maar het is mijn favoriete onderwerp om met kinderen over te werken! De aanleiding voor dit thema kan zijn: het nieuws (bijvoorbeeld de lancering van een ruimtemissie of de foto’s van Pluto), een prentenboek of de interesse van de kinderen. Ik geef je in dit artikel tips en ideeën voor het thema het heelal!

Thema het heelal - werken over de ruimte met kleuters - Juf Bianca

Boekentips

Lees een prentenboek voor en stel hier vragen over. Zou je echt op de maan kunnen komen? (als de kinderen ‘nee’ zeggen, kun je ze vragen of ze weten wat een raket is). In de inleiding maak je de kinderen enthousiast, zodat ze alles te weten willen komen over het heelal. Waarschijnlijk weten de kinderen nog niet veel, of hebben ze alleen fantasiebeelden over marsmannetjes.

Hoeken

Je kunt een raket namaken van een koelkastdoos. Aan de binnenkant maak je een control pannel (een platte doos beplakken met aluminiumfolie). Aan de buitenkant schilder je de raket. In de raket maak je een opening waar de kinderen doorheen kunnen kruipen.

Daarnaast zet je een andere, lagere doos, of je neemt 2 tafels die je bekleed met landbouwplastic. De doos kun je van binnen zwart schilderen. Deze ruimte wordt een planeet. Hier leg je zaklampen neer en glow in the dark figuren. Je kunt kleine gaatjes prikken in de doos of het landbouwplastic, zodat het net lijkt of er sterren schijnen.

Voor de ruimtereis hebben de kinderen ook ruimtepakken nodig. Maak die van witte overalls of witte vuilniszakken. Een papieren zak kan wit geverfd worden en gebruikt worden als helm. Knip er een gat in waar het gezicht zit. Je kunt ook een helm maken van papier maché en een ballon.

Natuurlijk heb je ook zuurstofflessen nodig. Die maak je van 2 frisdrankflessen die je beplakt met aluminiumfolie. Een slangetje naar de helm zou helemaal mooi zijn. Je kunt dit maken van rietjes die je in elkaar schuift.

Thema heelal - planetenstelsel model - Juf Bianca

Knutselen

Sterrenkijkers – Maak kleine gaatjes in de bodem van een bus waar chips in zaten. Beplak de bus met planeten en sterren. Als je nu door de bus heen kijkt, tegen het licht in, zie je een sterrenhemel.

Planeten – Beplak een ballon met papier maché. Goed laten drogen en verven in de gewenste kleur. (je kunt kinderen laten nadenken over de kleur: groen = planten, blauw = water, etc. Ook kun je ze leren waarom Mars de rode planeet genoemd wordt)

Raket – Laat de kinderen een raket maken van stevig papier en keukenrollen. Geef ze plaatjes waar ze ideeën van op kunnen doen. Ze kunnen een raampje maken waar ze zichzelf achter tekenen. Ook is het leuk om er een foto achter te plakken.

Het heelal – laat kinderen een tekening maken van hoe ze denken dat het heelal eruit ziet. Ze gebruiken wasco. Hierna gaan ze over de tekening heen met ecoline met kleuterlijm en glitters. Dat worden de sterren.

Raket van 16 vierkantjes

(klik op het plaatje voor een voorbeeld en uitleg, .pdf bestand)

Lesideeën

Interactief voorlezen van “Papa, pak jij de maan voor mij” – Eric Carle.

Inleiding: Praat met de kinderen over de voorkant. Laat ze vertellen wat ze zien. (maan, sterren, letters, ladder). Activeer de voorkennis, kijk wat ze al weten over de maan en de sterren. Die zie je alleen ’s nachts als het donker is. Hoeveel sterren tellen de kinderen? Hoeveel sterren zijn er in de ruimte?

Kern: Laat de ladder aanleiding zijn om aan het verhaal te gaan beginnen. Waarom staat die ladder daar? Bekijk van te voren het boek goed om te kijken welke woorden je wilt aanbieden. Lok reacties uit van de kinderen (ik zou de maan ook wel willen hebben, dan heb ik hem lekker voor mezelf).

Afronding: Samen met de kinderen praat je nog even na over het verhaal. Wat vonden de kinderen ervan? Wat hebben ze ervan geleerd (misschien kunnen ze dat zelf wel aangeven). Laat ze een tekening maken over het boek, of verzamel uitspraken en maak daar een verhaal van. Misschien kunnen de kinderen aan de hand van dit verhaal hun eigen boek maken over wat ze allemaal tegen kunnen komen op hun ruimtereis.

Beweging: Probeer samen met de kinderen eens uit hoe het is om door de ruimte te zweven. Je voeten raken de grond heel licht en je beweegt langzaam. Dan ineens is de zwaartekracht er weer en kun je weer gewoon lopen. Het is leuk om dit aan de hand van muziek te doen. Neem langzame en snelle stukjes muziek en mix die door elkaar op één cd. De kinderen moeten luisteren naar de muziek en passend bewegen.

Raket van Tangram vormen

Ik schreef een project voor Kleuteruniversiteit bij het boek De astronaut van Liesbet Slegers én een plusproject bij het Willewete boek Sterren en planeten. Had ik al gezegd dat dit een favoriet onderwerp van mij is?

De astronaut - project bij Kleuteruniversiteit van Juf Bianca
project bij Sterren en planeten voor Kleuteruniversiteit van Juf Bianca