Het is soms lastig om kinderen de juiste mindset, een zogenaamde groei mindset, aan te laten nemen. Vooral slimme kleuters hebben hiermee te maken. Ze zijn zo gewend dat ze alles kunnen, dat iets nieuws proberen of iets oefenen lastig is. In deze serie wil ik prentenboeken bespreken die kunnen leiden tot een gesprek over mindset. Vandaag is De leeuw in de muis aan de beurt. En nee, dat is geen typefout!

Prentenboeken over mindset - deel 2 - De leeuw in de muis

Het vorige boek dat ik in deze serie besprak, Joris puzzelt een dino, gaat over een kind dat ‘alles’ kan. Als je dan ineens een moeilijke puzzel tegenkomt, kan dat beangstigend zijn! Je hebt de juiste mindset, een groeimindset, nodig om de klus toch te klaren.

Het verhaal

Het boek dat ik vandaag wil bespreken heet De leeuw IN de muis. Het gaat over een onopvallende muis die opkijkt tegen de leeuw. Hij wil ook zo kunnen grommen als de leeuw, want dan, zo redeneert de muis, ziet iedereen hem staan. Dan wil iedereen vast zijn vriend zijn!

Uiteindelijk doet de muis iets dappers en klimt de rots van de leeuw op. Als de muis boven is, schrikt de leeuw zich rot. Hij is bang voor muizen! De muis voelt zich, hoewel hij net zo klein gebleven is, groot en trots. ‘Je hoeft niet te brullen om iets te bereiken.’ Het hele verhaal is op rijm én prachtig geïllustreerd. Alleen daarom al verdient dit boek een plek in je boekenkast.

Gesprekspunten

Het faalangstige kind zal zich misschien herkennen in de muis. Hij weet wat hij wil, denkt ook te weten wat er gaat gebeuren als hij het krijgt. Maar kan het faalangstige kind ook net zo dapper zijn als de muis? De muis realiseert zich uiteindelijk dat hij helemaal geen grom nodig heeft. Het verhaal levert mooie gesprekspunten op:

 • Wat is dapper zijn?
 • Ben jij weleens dapper geweest?
 • Waarom zien de andere dieren de muis niet?
 • Wat zou muis kunnen doen om gezien te worden?
 • Zijn leeuwen altijd sterk?
 • Waarom zien de andere dieren de leeuw wel?
 • De muis denkt dat hij ook een grom moet hebben, wat vind jij?
 • Wil iedereen je vriend zijn als je veel lawaai maakt en hard schreeuwt?
 • Wat zeg jij tegen jezelf als je ergens bang voor bent?
 • Ben je weleens bang voor iemand geweest?
 • Is er weleens iemand bang voor jou geweest?
 • Als jij mocht kiezen, wou je dan liever de leeuw zijn of de muis? Waarom?
 • Waarom is de leeuw bang voor de muis?

Soms zijn slimme kleuters zo onzeker over hun eigen kunnen dat ze dat proberen te verbloemen door ‘lawaai’ te maken. Ze gaan de clown uithangen of overdreven druk doen. Met behulp van dit verhaal realiseren ze zich misschien dat dat niet nodig is. Je hoeft niet anders te zijn dan wie je bent!

De leeuw in de muis, Rachel Bright & Jim Field, Gottmer, 2016 (en meesterlijk vertaald door Bette Westera!)