Kleine Vos, misschien ken je hem nog van het project dat ik over hem en zijn vader (Grote Vos) schreef? Hij is terug, dit keer in een boek! Ik schreef een verhaal over Kleine Vos en een ziekenhuis, dit verhaal werd met nog een ander verhaal gebundeld in het boek De dokter is kwijt. Wil je het boek eens inzien, lees dan snel verder voor een preview!

Kleine Vos en het gips - Verhalen uit het ziekenhuis - Juf Bianca

Alweer een hele tijd geleden belde Tjibbe Veldkamp (ja, die van onder andere Kom uit die kraan!) me, of ik zin had om mee te schrijven aan een bijzonder project. Ik mocht er nog even over nadenken, zei hij, maar ik wist het antwoord natuurlijk al lang. Samen met nog 3 andere auteurs mochten we in opdracht van het nieuwe Ommelander Ziekenhuis in Scheemda (Groningen) vier verschillende verhalen schrijven. Enige eis: het moet iets met het ziekenhuis te maken hebben.

Er werden ook vier illustratoren gezocht, die de verhalen van illustraties zouden voorzien. Met de hele club kregen we een rondleiding door het ziekenhuis toen het nog in aanbouw was. Ik zat toen al te peinzen… waar moest mijn verhaal nou over gaan? Ik heb NIETS met ziekenhuizen! Maar toen ik over de parkeerplaats terug naar mijn auto liep, wist ik het. Naast het ziekenhuis staat een groep bomen, een mini-bos dus.

En met Kleine Vos in mijn hoofd groeide er een verhaal.

De medeauteurs zijn Gerlin de Lange, René Hoogschagen en Christel Koperberg, de illustratoren zijn niemand minder dan Tineke Meirink, Marijke Klompmaker, Andrea Kruis en Madeleine van der Raad. Samen maakten we dus uiteindelijk twee boeken: De dokter is kwijt (met verhalen voor groep 1-2 en groep 3-4) en Paniek om een pinda (met verhalen voor groep 5-6 en groep 7-8).

Verhalen uit het ziekenhuis - De dokter is kwijt - Juf Bianca Verhalen uit het ziekenhuis - Paniek om een pinda - Juf Bianca

Kleine Vos

Kleine Vos woont dus in het bos naast het ziekenhuis. Hij valt uit de boom en doet zich vreselijk zeer. Zijn poot doet zo’n pijn, dat hij er niet op kan lopen. De vrienden van Kleine Vos, Muis en Uil, proberen hem zo goed mogelijk te helpen. Maar… hij zal naar het ziekenhuis moeten!

Met dit stukje verhaal ging ik op bezoek bij in totaal vier verschillende kleuterklassen in de regio van het ziekenhuis, op vier verschillende scholen. Ik vroeg de kinderen: hoe denken jullie dat het verhaal afloopt? Ze dachten met me mee, we maakten een woordveld en de kinderen bedachten allerlei oplossingen. Ze wilden bijna allemaal de ambulance bellen, maar zonder telefoon werd dat lastig. En bovendien… ik was bang dat de ambulance niet midden in het bos kon komen. Dus bedachten ze allerlei constructies: een brancard, een skateboard, om ervoor te zorgen dat Kleine Vos toch in het ziekenhuis terecht kon komen.

De dokter is kwijt - tekening van Malak - Juf Bianca

Wil je een preview van dit verhaal? Je kunt de eerste bladzijden van het verhaal hier inzien! Een preview van Paniek om een pinda vind je hier.

De illustraties

Toen ik, na de adviezen van de kinderen, eenmaal klaar was met het verhaal, mocht Tineke Meirink aan de slag. Al snel leverde ze me de schetsen aan, wat geweldig was dat! Met eenvoudige lijnen had ze echt de karakters van de stoere Kleine Vos (met een klein hartje), de zorgzame Muis en de betweterige Uil weergegeven.

Tegelijkertijd werkten Gerlin, René en Christel aan hun verhalen, met input van de kinderen van hun scholen. We voorzagen elkaar van feedback, zo zagen we dus elkaars verhalen tot stand komen. En in hun geval gingen ook de illustratoren aan de slag! Tjibbe Veldkamp fungeerde als leider van het project, hij gaf ons adviezen waar nodig.

Met al die verhalen en illustraties ging uitgever Seb van der Kaaden van Personalia aan de slag, hij maakte er twee prachtige boeken van. Ook namen we een promotiefilmpje op in het (inmiddels ingerichte) Ommelander Ziekenhuis. (het filmpje van Paniek om een Pinda vind je hier!)

De boekpresentatie

En toen, na meer dan een jaar denken en fantaseren en schrijven en werken, mochten we dan eindelijk de kinderen die meegewerkt hadden het boek presenteren! De klassen werden met hun leerkrachten ontvangen in het nieuwe ziekenhuis, wij schrijvers en illustratoren (en Tjibbe!) kregen ons boek en ik mocht het verhaal voorlezen aan de jongste kinderen. Zo leuk!!

Alle kinderen die meegewerkt hadden kregen een boek, hun eigen boek, waar ook nog hun naam in te zien is. Bovendien komt het boek op de kinderafdeling van het ziekenhuis te liggen én is het in elke boekhandel te koop. Hoe gaaf is dat, als kind?!

Het ziekenhuis

Mocht je aan de slag gaan met het thema ziekenhuis, dan passen deze boeken daar erg goed bij. In De dokter is kwijt staat niet alleen een prentenboekverhaal, maar ook een zelf-lees-verhaal wat kinderen in groep 3 en 4 kunnen lezen (of wat je kunt voorlezen, natuurlijk). De kinderen kunnen zich vast goed verplaatsen in Kleine Vos, die wel stoer doet, maar tóch een beetje bang is voor het ziekenhuis. Of in Muis, die altijd iedereen wil helpen en daarbij zichzelf wel eens vergeet. Of misschien in Uil, die wel zégt dat hij alles weet, maar als puntje bij paaltje komt niets dóét.

Als de drie dieren in het ziekenhuis zijn aangekomen, weet Uil de gipskamer te vinden. Maar als Muis ineens erge buikpijn krijgt, weet niemand wat te doen. Lukt het de drie vrienden om dit probleem op te lossen? Tsja, als je dát wilt weten, en wilt weten waarom de dokter die de opa van Imke moet opereren kwijt is, dan zul je het boek moeten kopen! Je kunt het boek bij elke boekhandel bestellen, ook online.

OF: Kom aanstaande woensdag 14 november naar de signeersessie in boekhandel Daan Nijman (locatie UMCG), waar veel van de auteurs en illustratoren (ikke ook!) aanwezig zullen zijn!

Verhalen uit het ziekenhuis - De dokter is kwijt - Juf Bianca Verhalen uit het ziekenhuis - Paniek om een pinda - Juf Bianca