Op Kleuterwereld zag ik foto’s voorbij komen van prachtig ingerichte spelhoeken in het thema ‘de ruimte’. Ik vroeg Mitchell, die de foto’s plaatste, meteen of hij er iets over wilde vertellen. Dat wilde hij gelukkig wel. Mitchell, het woord is aan jou!

Thema het heelal - hoeken inrichten - door Mitchell Krul - Juf Bianca

Mijn naam is Mitchell Krul en in 2015 ben ik afgestudeerd in groep 8. Inmiddels sta ik al twee jaar met heel veel plezier voor de kleuters op de Emmausschool in Rotterdam.

Na de kerstvakantie stond het thema ruimte voor vier weken op de planning. De thema’s zijn voorafgaand van het schooljaar gepland, naar aanleiding van de taalmethode waar wij mee werken (Logo 3000). Op het moment dat het thema ruimte voor de deur stond, kon ik niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Aan de hand van het boek ‘De astronaut’ van Liesbet Slegers, Kleuterwereld, Pinterest en veel eigen ideeën zijn de hoeken in mijn klas ontstaan. Hierbij mag ik mijn collega’s zeker niet vergeten, want voorafgaand van alle thema’s bij mij op school bundelen wij alle ideeën van de 7 kleuterklassen samen.

Thema het heelal - hoeken inrichten - door Mitchell Krul - foto 1 - Juf Bianca

Dit jaar heb ik de cursus: spelend en ontdekkend leren gevolgd op de Pabo waar ik gestudeerd heb. Deze cursus heeft ervoor gezorgd dat ik met een andere blik ben gaan kijken naar het onderwijs dat ik wil aanbieden in mijn klas. De doelen van mijn hoeken staan niet vast, maar worden ingevuld door de spelideeën waar de kinderen zelf mee komen. De hoeken zijn er om de kinderen te prikkelen, stimuleren en te enthousiasmeren. Ik hoop ermee te bereiken dat zij hun fantasie kwijt kunnen in de hoeken.

Materialen

Het onderwijs zo aantrekkelijk mogelijk maken is iets dat veel leerkrachten belangrijk vinden, maar waar je soms ook wel eens tegenaan kan lopen. Ga je alle spullen zelf kopen of is er misschien een budget voor? Voor dit thema en al mijn andere thema’s heb ik het anders aangepakt. Ik heb veel spullen kunnen lenen van de Pabo waar ik gestudeerd hebt (Thomas More Hogeschool). Nu ik leerkracht ben, kan ik hier nog altijd terecht voor materialen om het onderwijs dat ik wil aanbieden te kunnen verrijken.

Thema het heelal - hoeken inrichten - door Mitchell Krul - foto 3 - Juf Bianca

Sinds ik erachter ben gekomen dat de plaatselijke Gamma veel afvalhout heeft, ga ik geregeld langs om hier gratis hout te halen. Tevens heb ik veel materialen gratis gekregen van onbekenden door een oproep te plaatsen bij de diverse facebookpagina’s waar mensen geregeld spullen te koop aanbieden. De hele thematafel die ik in mijn klas heb staan en al de elektronica om te het kapotte ruimteschip mee te maken hebben mij voor dit thema ook niks gekost.

Thema het heelal - hoeken inrichten - door Mitchell Krul - foto 2 - Juf Bianca

Wat ik merk, wanneer ik vertel dat de materialen zijn om het onderwijs in mijn klas te verrijken, is dat alle mensen het een leuk initiatief vinden en dat zij de kinderen er graag blij mee maken.

Plannen

De eerste week van dit thema gebruik ik om de kinderen bekend te laten worden met dit toch wel abstracte en onbekende thema. Hierbij gebruik ik filmpjes, laat ik materialen zien en maak ik samen met de kinderen een mindmap om de hoeken te bespreken, zodat wij er samen achter komen wat wij in de klas nog missen en wat de kinderen dus nog kunnen maken.

Thema het heelal - hoeken inrichten - door Mitchell Krul - foto 4 - Juf Bianca

In de overige weken werken wij in verschillende situaties rondom dit thema en aan het eind van het thema zullen de kinderen hun raketten met behulp van een fietspomp op het grote plein lanceren.


Bedankt voor de informatie en alle foto’s, Mitchell! Ik kan me voorstellen dat de kinderen met plezier aan dit thema zullen werken. Wat ik mooi vind, is dat je duidelijk goed hebt nagedacht over de spelactiviteiten die de kinderen in de hoeken kunnen uitvoeren. Blijkbaar is de raket kappot en moet die gerepareerd worden. Mooi om de sloophoek met dit thema te combineren!

Mocht jij dit thema ook gaan uitvoeren, ik heb verschillende ideeën over het thema het heelal gedeeld. Bij het boek De astronaut, dat Mitchell hierboven noemde, heb ik een project geschreven voor Kleuteruniversiteit.

Wil jij leren hoe je uitdagende hoeken inricht, waar kinderen graag in spelen, en waar ze veel leren? Hoe je de doelen kunt vertalen naar het spel in de hoeken, en hoe je het spel zo goed mogelijk kunt begeleiden en observeren? Bestel dan mijn boek Spelen in uitdagende hoeken!Wil jij leren hoe je uitdagende hoeken inricht, waar kinderen graag in spelen, en waar ze veel leren? Hoe je de doelen kunt vertalen naar het spel in de hoeken, en hoe je het spel zo goed mogelijk kunt begeleiden en observeren? Bestel dan mijn boek Spelen in uitdagende hoeken!