Op Kleuterwereld zag ik dat Petra Moedt foto’s deelde van een prachtig ingerichte winterse spelhoek. Ik heb haar meteen gevraagd of ze daar iets meer over wilde vertellen, en of ze de foto’s wilde delen met de lezers van JufBianca. Gelukkig zei ze ja! Petra en ik zijn collega’s: ze is altijd aanwezig bij de inspiratiedagen en schrijft de bewegingspakketten voor Kleuteruniversiteit. Petra, ik geef het woord aan jou!

Thema winter - spelhoek inrichten - door Petra Moedt - Juf Bianca

Noordpool en Zuidpool

Ieder jaar hoor ik in de kerstvakantie van collega’s: ‘Moet ik nou wel of niet over de winter gaan werken, er ligt immers helemaal geen sneeuw en het vriest ook niet?’ Ik heb er daarom dit jaar voor gekozen om over de Noordpool/Zuidpool te werken, naar aanleiding van het boek De Noordpool en de Zuidpool uit de Willewete serie. (Bianca: dit boek is helaas uitverkocht en niet meer nieuw te bestellen)

Ik ben op zoek gegaan naar informatie en materialen die ik hierbij kan gebruiken. Al gauw kwam ik tot de ontdekking dat er bij Kleuteruniversiteit een prachtig en zeer uitgebreid lespakket (Bianca: geschreven door Anke en Els) te verkrijgen was bij dit boek en bij het boek Vicks. Dit gaat over een ijsbeertje, dat geboren is in Diergaarde Blijdorp. Ik werk regelmatig met de pakketten van Kleuteruniversiteit en zelf schrijf ik bewegingslessen voor Kleuteruniversiteit. Dit zijn lessen die je het hele jaar door kunt gebruiken, maar ook lessen die aansluiten bij thema’s.

Tip van Bianca: Er is ook een Willewete boek over walvissen!

Bij ieder thema waar ik over werk met de kinderen, probeer ik mijn klas zo in te richten dat het past bij het thema en ook nog eens uitnodigt tot spel. Omdat ik maar een kleine groep heb, maak ik ook vele uitstapjes. In dit geval is het natuurlijk geen optie om naar de Noordpool te gaan, we hebben voor de kerstvakantie wel alvast een kijkje genomen bij de tijdelijke kunstijsbaan.

Materialen verzamelen

Begin december ben ik al op zoek gegaan naar materialen. Eerst thuis, waar ik alleen een paar pinguïns en ijsberen had. Ik wist dat IKEA ooit een iglotentje verkocht en dat die niet meer leverbaar was. Toen heb ik de weggeefhoek en de gratis- en te koophoeken op Facebook in de gaten gehouden, daar heb ik dit tentje kunnen vinden. Bij de kringloop heb ik wat kunstbont kunnen kopen en omdat het voor school was, mocht ik het voor veel minder dan de toch al lage verkoopprijs meenemen. Ze wilden wel graag een foto zien als er mee gespeeld wordt. Dit is natuurlijk geen probleem!

Thema winter - spelhoek inrichten - door Petra Moedt - Juf Bianca

En dan is het kerstvakantie en probeer je nog meer dingen te verzamelen. Op Marktplaats zag ik een hengelspel met twee houten hengels, dat vond ik erg leuk. Ik heb er een bod op gedaan en mocht het komen halen. Ik was er wel blij mee, maar het waren toch geen echte vissen en het leek er ook niet op. Ik ben ze daarom zelf maar gaan haken. (Bianca: lees verder voor het haakpatroon!)

Dit zijn natuurlijk ook geen echte vissen, maar ik vind ze wel mooier dan de felgekleurde visjes uit het hengelspel. Aan de visjes heb ik een ringetje bevestigd, zodat ze gevangen kunnen worden met een magneetje. Hierdoor kunnen ze ook opgehangen worden aan het rekje boven het vuur. Deze heeft mijn man voor mij geknutseld.

Thema winter - spelhoek inrichten - door Petra Moedt - Juf Bianca

Ondertussen heb ik nog een vachtje van kunstbont meegenomen bij een woonwinkel en een stormlantaarn met een led lichtje. Het is nog steeds vakantie, wie weet wat ik nog meer tegen kom.

Plannen

Zeker de hele maand januari zal deze hoek in onze klas blijven, afhankelijk van het spel van de kinderen zal ik materialen toevoegen of er juist weer bij weg halen. In het kader van de Nationale Voorleesdagen, gaan we ook aandacht besteden aan het boek De Kleine Walvis (prentenboek van het jaar 2017) en De Kleine Walvis in de Winter. Dit sluit mooi aan bij ons thema.


Heel erg bedankt Petra, voor de inspirerende foto’s! Speciaal voor jullie heeft Petra ook het patroon van de visjes uitgeschreven. Kun je zelf niet haken, dan is er misschien wel iemand in je omgeving (of een ouder van school) die dit voor je wil maken!

Haakpatroon vis

Je kunt de bewegingspakketten van Petra bij Kleuteruniversiteit bekijken. Misschien heb je het pakket met lessen voor Sint, Kerst en de winter misschien al wel gekocht?

Wil jij leren hoe je uitdagende hoeken inricht, waar kinderen graag in spelen, en waar ze veel leren? Hoe je de doelen kunt vertalen naar het spel in de hoeken, en hoe je het spel zo goed mogelijk kunt begeleiden en observeren? Bestel dan mijn boek Spelen in uitdagende hoeken!

Wil jij leren hoe je uitdagende hoeken inricht, waar kinderen graag in spelen, en waar ze veel leren? Hoe je de doelen kunt vertalen naar het spel in de hoeken, en hoe je het spel zo goed mogelijk kunt begeleiden en observeren? Bestel dan mijn boek Spelen in uitdagende hoeken!