Kleuterwereld

Werken in een kleuterwereld

Ben jij de enige kleuterleerkracht op jouw school? Of wijkt jouw visie af van die van je collega’s? Of ben je benieuwd naar de visie van andere leerkrachten? Loop je tegen iets aan in je kleuterklas en zou je willen weten hoe andere dit oplossen? Wil je gewoon lekker geïnspireerd worden en gezellig kletsen met andere kleuterleerkrachten? Dat kan!

Op 4 januari 2014 had ik het idee om een facebookgroep op te starten voor kleuterleerkrachten. Kleuterwereld was geboren! Een plek waar men vragen kon stellen en elkaar kon inspireren met ideeën, foto’s en links. Inmiddels is de groep Kleuterwereld uitgegroeid tot plek waar meer dan 30 duizend mensen lid van zijn. Het zijn al lang niet meer alleen maar kleuterleerkrachten, het zijn ook gastouders, directieleden, mensen uit de kinderopvang, auteurs en illustratoren. Het zijn niet alleen mensen uit Nederland en België, de groep wordt bezocht vanuit de hele wereld.

Gedurende de jaren dat Kleuterwereld draait, hebben we veel enthousiaste reacties gehoord. Er zijn mensen die alleen een facebookaccount hebben genomen om lid te kunnen zijn van deze groep. Want ja, het is een facebookgroep, dus je ‘moet’ ervoor op facebook. De groep groeit nog steeds, elke dag komen er nieuwe leden bij.

Werk jij met jonge kinderen en wil jij lid worden van deze groep? Je vindt hem hier!

Ik wil meer!

Dat kan! In 2018 kwam mijn boek Werken in een kleuterwereld uit. In dit boek vertel ik je NIET hoe jij volgens mij les moet geven in je klas. Houd ik helemaal niet van. Wat ik wel fijn vind, is kleuterleerkrachten te laten nadenken over hun eigen visie en onderwijs.

 • vijf verschillende thema's
 • per thema meerdere hoofdstukken
 • elk hoofdstuk eindigt met reflectievragen
 • en leestips, voor als je nog meer wilt weten!

Iets voor jou? Je kunt het boek bestellen bij je favoriete boekhandel, ook online!

Dit vonden anderen van het boek

Werken in een kleuterwereld - Bianca Antonissen

Wat leer ik met Werken in een kleuterwereld?

Zoals ik al zei is het boek Werken in een kleuterwereld opgebouwd in vijf verschillende thema’s:

 • Wat kunnen kleuters al, en wat nog niet?
 • Kleuters en gedrag
 • Hoe jonge kinderen leren
 • Slimme kleuters
 • Het kleuterlokaal inrichten

Binnen elk thema vind je vijf of zes hoofdstukken, waarin je afwisselend verhalen, tips en informatie vindt. Ik kom regelmatig op scholen en vraag ik HOE ze werken met kleuters en WAAROM ze dat op die manier doen. Het antwoord is dan soms ‘omdat we dat altijd al zo doen’. Is dat herkenbaar voor jou? Of ik vraag naar de schoolvisie op (kleuter)onderwijs, en de leerkrachten kijken elkaar aan en denken ‘ja, wat was die visie ook alweer?’. Ook herkenbaar?

Lees dit boek als...

 • Je een heldere visie op kleuteronderwijs wilt ontwikkelen
 • Je tips zoekt voor het werken in een kleuterwereld
 • Je je afvraagt 'waarom doe ik het eigenlijk zo?'
 • Je een praktisch boek zoekt over kleuteronderwijs
 • Je gewoon een lekker luchtig boek wilt lezen over kleuters!

Nieuwsgierig?

Nog steeds niet helemaal overtuigd? Je kunt hieronder een klein stukje van het boek downloaden, zodat je kunt beoordelen of het iets voor jou is.

Werken in een kleuterwereld - voorwoord - Juf Bianca
Wie is Juf Bianca - Bianca Antonissen

Over de auteur

Bianca Antonissen is het brein achter JufBianca.nl en oprichter van Kleuterwereld. Na jarenlang voor de (kleuter)klas gestaan te hebben, is ze nu fulltime werkzaam als workshopleider en auteur. Bij alles wat Bianca doet staat SPEL centraal.

"Jonge kinderen leren door te spelen" is haar motto, en ze vertelt daar graag over in haar workshops aan kleuterleerkrachten.