Het wordt herfst. De zon komt later op en gaat eerder onder. Het is niet voor niets dat rond Halloween de spookverhalen weer oplaaien. Bang zijn is iets dat vaak voorkomt bij kleuters, een emotie die er mag zijn. Het helpt wel om die emotie bespreekbaar te maken. Waar ben jij bang voor? Griezelen kan eng zijn, maar ook lekker leuk!

Bang zijn - over spoken en griezelen - Juf Bianca

“Kom op, niet bang zijn!” Misschien heb je het wel eens gezegd tegen een kind, of is het wel eens tegen jou gezegd. Of “Droog je tranen, niet huilen!”. We leren de kinderen alles over de basisemoties bang-blij-boos-bedroefd: hoe ze voelen bij jezelf en hoe je ze kunt herkennen bij een ander. Maar toch hebben we liever blije kinderen, toch?

Bang zijn in de klas

Het is voor de kinderen altijd een openbaring dat juffen, meesters, vaders en moeders óók bang kunnen zijn. Voor spinnen, voor hoogtes of voor clowns. Wij als volwassenen weten dat er niet zoveel aan te doen is: je kunt wel wéten dat die spin je niets doet, maar toch voel je angst. Praten over je angst helpt wel, maar spinnen knuffelen zul je nooit doen.

Besteed jij in de klas wel eens aandacht aan bang zijn? Laat de kinderen gerust eens vertellen waar ze bang voor zijn. Misschien treffen ze wel een ander kind dat voor hetzelfde bang is, wat een band! Het is als thema vaak genoeg aan bod geweest in mijn klas. Toen het thema van de Kinderboekenweek ‘superhelden‘ was, las ik het boek De Gruffalo voor. Als lampion voor Sint Maarten maakten we ooit heksen, de perfecte gelegenheid om het lokaal om te toveren tot griezelkasteel. En toen het thema van de Kinderboekenweek ‘toveracademie’ was, las ik de verhalen van De boze heks voor en maakten we een toverwinkeltje in de klas.

Spoken bestaan niet

Iedereen weet dat spoken niet bestaan. Maar in  prentenboeken bestaan ze wél! En dat is heel fijn, want een prentenboek is een uitstekende gelegenheid om gesprekken op gang te krijgen. Kinderen weten ook dat het niet echt is, maar ze kunnen zich wel helemaal inleven in het verhaal.

Het boek Joke wil spoken, geschreven door Kleuteruniversiteit collega Jeroen Schipper en geïllustreerd door Cindy van de Ven, gaat over een geest die Joke heet. Geest zijn is saai, spook zijn is veel leuker. Dus zoekt ze een winkel waar ze spookdoeken verkopen. Maar… die zijn allemaal wit! Joke wil helemaal geen wit! Ze probeert allerlei doeken uit maar het lukt haar maar niet om de mensen echt goed bang te maken. Hoe moet dat nou?

Bij dit prentenboek bedacht ik allerlei activiteiten, die gaan over bang zijn, griezelen, maar ook over verschillende stoffen. De kinderen mogen Joke versieren, op allerlei manieren, en bedenken hun eigen spookverhaal. In de bijlagen vind je materialen die je bij het project nodig hebt. Weet je niet precies wat Kleuteruniversiteit is en wat het voor jou kan betekenen? Lees dan dit en dit!

Bestel het project Joke wil spoken bij Kleuteruniversiteit

Ben jij benieuwd of het project in je programma past? Bekijk dan hier de doelen die bij de activiteiten horen. En wil je weten of het prentenboek iets voor je is? Bekijk dan de site van Joke wil spoken, waar je een liedje kunt beluisteren. Oh, en weet je dat Jeroen Schipper ook voorstellingen geeft bij dit boek? Een aanrader!