De Kinderboekenweek staat weer voor de deur, op 5 oktober 2011 start de feestweek met het thema Superhelden: over dapper durven zijn. Er zijn meerdere mogelijkheden om je lessen aan dit thema aan te passen, wat dacht je van: ridders en prinsessen, stripfiguren, de Gruffalo, Kikker is bang, lessen over stoer en bang zijn en nog veel meer. Bovendien sluit mijn prentenboek SuperFinn en zijn cape uitstekend aan bij dit thema!

6 supersnelle ideeën voor het thema superhelden - juf Bianca

 

Hier volgt een super-snel lijstje met ideetjes voor het thema superhelden:

1. Een superheld parcours!

superheld parcours

credits: Creative Party Blog

Zet in het speellokaal een parcours uit en laat de kinderen als echte superhelden met superkrachten dit parcours afleggen. Geef de kinderen na afloop een superheld diploma en een ‘energiedrankje’ (glaasje ranja). (blog is in het Engels)

2. een supergave speurtocht

superheld speurtocht

credits: I am momma hear me roar

Dit is een idee voor een speurtocht, waarbij de kinderen de superhelden moeten opzoeken naar aanleiding van briefjes die door de slechterik achtergelaten zijn. (blog is in het Engels, maar de plaatjes spreken voor zich!)

3. alfabet

superheld letters

credits: The Lady Wolf

Maak je eigen superheld embleem door deze letters uit te printen en in te laten kleuren. Elk kind z’n eigen letter natuurlijk!

4. superheld poppetjes

superheld poppetjes

credits: Muffin Tin Mom

Deze superhelden zijn gewoon heel cool, vind je niet? Toevoegen aan het wereldspelmateriaal, en zij zullen de aarde zuiveren van al het kwaad!

5. superheld masker

superheld masker

credits: just bunch

Superheld maskers (met patroon). Van stof gemaakt is dit misschien iets voor een handige ouder, maar je kunt ze ook gewoon van karton maken (en dan laten versieren door de kinderen). Laat de kinderen hun eigen superheld met speciale superkrachten bedenken, en laat dat op het masker uitbeelden (bijvoorbeeld water voor de superheld die alle branden blust, spinnenwebben voor Spiderman)

6. supercape

superheld cape van t-shirt

credits: Ambrosia Girl

Maak een superheld cape van een oud t-shirt (blog is in het Engels, foto’s spreken voor zich!)

Bonustip!

SuperFinn en zijn cape - Bianca Antonissen - superhelden

Finn kan álles. Razendsnel in bomen klimmen. Fietsen met losse handen. Een hoge toren bouwen (en omkieperen). Geen probleem, zolang hij zijn supercape draagt. Maar … wat gebeurt er als hij zijn cape kwijtraakt? Een inspirerend verhaal voor superhelden vanaf 4 jaar.

SuperFinn en zijn cape, Bianca Antonissen en Julie Mellan, Clavis, 2018

En tot slot kan ik je deze niet onthouden, want de start van de Kinderboekenweek valt dit jaar samen met de Dag van de Leerkracht!

I teach what's your superpower

credits: Teach Factory

Bestel ook het project SuperFinn en het pakket met kralenplanken in het thema superhelden!

 

SuperFinn project - Juf Bianca bij Kleuteruniversiteit