Het boek De Gruffalo gaat over een muis die in het bos allerlei dieren tegenkomt die hem wel op willen eten. Hij maakt hen echter bang met een verhaal over een eng monster, de Gruffalo. Maar uiteindelijk blijkt die enge Gruffalo echt te bestaan! Een prachtig prentenboek op rijm dat zich afspeelt in het bos.

Thema de Gruffalo - Juf Bianca

 

Boeken en materialen

 
   

(let op: bij bol.com ontbreekt

het plaatje van de handpop)

Activiteiten

Het is leuk dit thema met een speurtocht te beginnen. Plak her en der voetstappen op de grond, en volg deze samen met de kinderen. Onderweg kun je kleine opdrachtjes uit laten voeren, en je verzamelt puzzelstukken. Uiteindelijk vormen de stukken samen de Gruffalo. Dit boek zullen sommige kinderen wel kennen, voor anderen is het nieuw.

Lees nu het boek voor en vraag de kinderen waar het over gaat. Kunnen ze nog vertellen hoe de Gruffalo eruit ziet? Praat over het gevoel ‘bang zijn’ en introduceer het begrip ‘dapper’. Vraag de kinderen waar de dieren nu bang voor waren. Was de muis ook bang? Lees tijdens het thema het verhaal nog een paar keer voor. Omdat het verhaal op rijm is, kun je al snel de kinderen de zinnen af laten maken.

Laat de kinderen de Gruffalo in het groot na tekenen met wasco. Praat van te voren nog even over de uiterlijke kenmerken van de Gruffalo. De achtergrond kan opgevuld worden met ecoline, groen en blauw, om het bos uit te beelden.

Praat met de kinderen over ‘bang zijn’. Waar zijn ze bang voor? Laat ze tekeningen maken van dingen waar ze bang voor zijn, en stel die tentoon.

Spreek het verhaal in op een cd en laat de kinderen het verhaal nalezen in de leeshoek. Je kunt de dieren uit het verhaal in kleur kopiëren, plastificeren en op een stokje plakken. Nu kunnen de kinderen met stokpopjes het verhaal naspelen.

Op de officiële Gruffalo-website vind je diverse activiteiten die je kunt uitprinten!

Ik kwam een Engelstalige site (even naar beneden scrollen) tegen waar je lid moet worden om wat werkbladen te kunnen downloaden. Ik ben geen lid, maar door de beschrijvingen te lezen kwam ik wel op ideetjes. Je zou de plaatjes uit het boek kunnen gebruiken voor een memorie, de kinderen laten bedenken wat het favoriete eten van de Gruffalo is, woorden laten stempelen bij de lichaamsdelen van de Gruffalo. Kopieer de plaatjes uit het boek en laat ze op de goede volgorde leggen.

Op deze Engelstalige site vind je een lesidee drama.

En voor wie zich geroepen voelt: bak een Gruffalo cake!

Tip: kijk ook eens bij de andere herfst-ideeën of bij deze activiteiten over griezelen

Gratis download!

Met behulp van dit blad kunnen de kinderen hun herfstblad bestuderen. Is het groot of klein? Welke kleur heeft het? Laat je gegevens achter en het herfstblad-blad komt naar je toe!

Je ontvangt hierna de nieuwsbrief van JufBianca en je krijgt toegang tot andere gratis downloads. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit