Tijdens het schrijven van het plusproject De fiets bedacht ik me dat het leuk zou zijn om kinderen te laten spelen met tandwielen. Ze kunnen dan zien hoe een klein tandwiel een grote kan aandrijven en wat het effect is. Maar ja, waar haal je tandwielen vandaan, en ook nog eens in verschillende formaten? Gelukkig vond ik de Gigo tandwielenpret, waarmee de kinderen constructies kunnen maken met tandwielen. Hier lees je wat ik en mijn kinderen ervan vonden!

review - Gigo tandwielenpret - constructiemateriaal met tandwielen- Juf Bianca

Gigo tandwielenpret

De set bestaat niet alleen uit tandwielen, maar ook uit verbindingstukken, latten, bouten en moeren. In totaal zijn er 109 onderdelen, waarmee van alles gebouwd kan worden. Er zit ook een opdrachtenboek bij, de gereedschapskist en het vliegtuig die je hierboven ziet, zijn aan de hand van een voorbeeld nagebouwd.

Zoals altijd, heb ik de kinderen er eerst vrij mee laten spelen. Dit geeft mij de gelegenheid te zien wat de kinderen ermee doen, zonder dat ik ze beperk met een opdracht. Ze begonnen met het verbinden van de platte stukken, met behulp van de ‘stokken’. De tandwielen kunnen hierop gedrukt worden, zodat ze vrij kunnen draaien. Zo krijg je natuurlijk mooie wielen, waarmee je een auto kunt maken!

Plusproject De fiets bij Kleuteruniversiteit

In een fiets hebben tandwielen een bijzondere functie. Ze worden met een ketting met elkaar verbonden en als ze draaien, draaien de wielen mee. Het plusproject is verkrijgbaar bij Kleuteruniversiteit en bevat activiteiten die geschikt zijn voor de slimme kleuters. De kinderen beginnen een eigen fietsenwinkel en bestuderen de werking van de fiets. Het Willewete boek De fiets biedt een mooie aanleiding om eens goed te kijken naar de verschillende onderdelen en bijvoorbeeld het ontstaan van de fiets!

Bestel het project bij Kleuteruniversiteit

Je kunt de kinderen met deze tandwielenset een opdracht geven. Maak een constructie waarbij je één tandwiel draait, waardoor er andere tandwielen gaan draaien. Ook kun je de kinderen laten werken met grote en kleine tandwielen. Hoe vaak moet het kleine tandwiel draaien voordat het grote tandwiel één keer rond geweest is?

Conclusie

De Gigo tandwielenset is verkrijgbaar bij de Rolf groep en is een leuke aanvulling op het project over de fiets. De set is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Ze kunnen al vrij snel de stukken verbinden en constructies maken. De tandwielen geven de set een extra uitdaging: hoe gaan kinderen ervoor zorgen dat de tandwielen kunnen draaien? Ik vind deze set erg uitdagend, degelijk en pluspunt: het zit in een mooi stevige kist. Kinderen kunnen zich lange tijd vermaken met deze tandwielenset!

kokz8560