“Opschieten, Nippertje!” Dit zal veel kinderen bekend in de oren klinken. Papa of mama zegt dat ze moeten opschieten, terwijl ze iets heel belangrijks aan het doen zijn. Wat voor de één opschieten is, is voor de ander nog veel te traag! Ik maakte een project voor Kleuteruniversiteit bij dit leuke prentenboek, in het thema tijd!

Nippertje - project over tijd - Juf Bianca

Tijd is ongrijpbaar, en toch kun je het heel goed meten. Op een klok kun je precies zien hoe laat het is. Met een stopwatch kun je opmeten hoe lang iets duurt. Maar begrippen als ‘op tijd’, ‘haast’ en ‘opschieten’ zijn veel minder star.

Met dit project kun je gedurende drie weken werken over het prentenboek Nippertje geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Noëlle Smit. De activiteiten zullen veel met het thema tijd te maken hebben. Hoewel tijd een rekendoel is, heb ik geprobeerd zoveel mogelijk andere doelen ook aan bod te laten komen. Zo werk je bijvoorbeeld ook aan auditief en visueel geheugen, tellen en getallen en motoriek. De laatste bijlage is een cadeautje: een kralenplank van Nippertje. Deze hoort niet bij een les, je kunt hem inzetten tijdens de werkles als je dat leuk vindt.

Bestel dit project bij Kleuteruniversiteit

Mocht je het boek nog niet in huis (of school) hebben, dan kun je het hieronder bestellen!

Nippertje - een project over tijd - Lespakket

Bestel Nippertje bij bol.com

Zoek je meer leuke ideeën voor dit thema, kijk dan ook eens op Pinterest. Hier verzamelde ik al vele ideeën voor het thema tijd. Je vindt er bijvoorbeeld ook de link naar de app die uitgeverij Gottmer bij dit boek maakte.

Volg het bord Thema’s: Tijd van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.