Heb jij een leuke foto van een lampion? Stuur hem dan via de contact-pagina!

Op 11 november wordt er in delen van het land Sint Maarten gevierd. De kinderen gaan met zelfgemaakte lampionnen met daarin een lichtje langs de deuren. Ze zingen een liedje, en krijgen daarvoor een beloning in de vorm van een snoepje, een mandarijntje of een klein speeltje. Hieronder vind je ideeën voor lampions en hoe je in je klas met Sint Maarten bezig kunt zijn!

Boeken en materialen

 

Op internet vind je veel voorbeelden van lampions. Niet alleen op Nederlandse sites, maar ook op Franse, Belgische en Duitse (navigatiemenu aan de rechterkant onder ‘Laternen’). Hieronder vind je wat voorbeelden met een korte omschrijving. Klik op de link onder het plaatje om een werkbeschrijving te krijgen.

Rijgen

Bij deze lampion worden de verschillende onderdelen aan elkaar geregen met touw. Een goede vervanging van de plakrand en de sterke lijm! Op deze Franstalige site vind je nog een voorbeeld van deze techniek.

Papier maché

Voor deze techniek beplak je een ballon met krantenpapier of vliegerpapier. Wanneer je kranten gebruikt, prik je er vormen uit als de lampion droog is. Gebruik je vliegerpapier, dan heb je direct een doorschijnend effect. Gebruik dan wel voldoende lagen om de lampion zo stevig mogelijk te maken!

Doos als basis

Deze lampions zijn waarschijnlijk het meest simpel en het meest gebruikt. Je neemt een aantal vlakken, je knipt/prikt/snijdt er iets uit en je plakt er vliegerpapier achter. Heel simpel en heel doeltreffend; je kunt er bijna alles mee maken in elk thema.

Je kunt ook een doos als basis gebruiken. Hier worden figuren uitgesneden en er wordt vliegerpapier achter geplakt voor een doorschijnend effect.

Twee vlakken

Dit is ook een veelgebruikt principe: je neemt 2 vlakken en je plakt er een plakstrook tussen. Hiermee kun je bijna alles maken.

   
       

Overige ideeën

Laat de kinderen een tekening maken met zwarte stift, laat het geheel inkleuren met water en ecoline (om de kleuren mooi in elkaar over te laten lopen). Bestrijk vervolgens de hele lampion met lijnolie, en maak een bovenkant en bodem van karton. (die bodem is om het licht tegen te houden, zodat de lampion het best tot z’n recht komt) Een mooi en kleurrijk resultaat!

Een klok van wasco op papier, wederom ingesmeerd met lijnolie voor het doorschijnende effect!

Op het web

Juf2juf.info heeft een pagina met Sint Maarten ideeën

Kleutergroep heeft ook een leuke pagina met materialen en werkjes

Juf Janneke viert ook Sint Maarten en heeft prachtige lampions op haar site!