Het thema van de Kinderboekenweek 2016 is ‘Voor altijd jong’ en brengt een ode aan de opa’s en oma’s in kinderboeken. Ze zijn er in allerlei soorten en maten: lieve oma’s, gekke opa’s, oude kromme oma’s, hippe opa’s. Vandaag wil ik je iets vertellen over de prentenboeken van Marius van Dokkum, over Opa Jan. En pssttt, je kunt er ook nog eentje winnen!

boeken over Opa Jan - Kinderboekenweek 2016 - Voor altijd jong - Juf Bianca

Er zijn wel 5 boeken verschenen over Opa Jan, geschreven en geïllustreerd door Marius van Dokkum. Ik vind de illustraties prachtig, met lekker veel details. Er is genoeg te zien op de platen! De boeken zijn dikker dan de standaard prentenboeken, maar hebben wel dezelfde opzet: veel beeld met ondersteunende tekst.

De wondere wereld van Opa Jan

Dit belooft veel goeds, een wondere wereld. In dit verhaal maken we kennis met Opa Jan en zijn zelfgebouwde huisje. Opa Jan is jarig, maar hoe oud hij wordt? Dat is hij vergeten. Hij krijgt van de buurkinderen 4 blikken bruine bonen, waarna hij heel hard naar de wc moet rennen. Vervolgens gaan ze met de oude auto van opa naar de bakker om taart te halen. Ook daarbij gaat iets mis. Een lekker gek verhaal over een gekke opa!

Tip: Speel de verhalen van Opa Jan na in de huishoek. Hij heeft heel veel dieren die bij hem in huis wonen. Bouw zijn huis na in de bouwhoek.

Opa Jan gaat op vakantie

Het is zomer, maar het regent al tijden. Ah, zulke zomers kennen we wel in Nederland! Opa Jan heeft begrepen dat de zon in Spanje is. Tijd om op vakantie te gaan, dus! In Spanje zet Opa Jan de tent op. Ook hier zitten weer leuke details in de tekeningen. Zo gebruikt Opa Jan de neus van zijn varken als stopcontact voor zijn scheerapparaat! Als de zon ervandoor gaat, omdat er regen voorspelt wordt, besluit Opa Jan de zon achterna te reizen. Hij bouwt zijn auto wel even om tot helikopter, om de files te omzeilen. Ja, Opa Jan kan dat!

Tip: gebruik dit boek als inleiding voor een vakantie project. Bouw de camping waar Opa Jan kampeert. Maak een reisbureau, want Opa Jan wil graag naar een land waar de zon schijnt!

Opa Jan maakt zijn huis schoon

We weten al dat Opa Jan in zijn zelfgebouwde huisje woont, samen met al zijn dieren. Op een dag struikelt hij, er is ook zoveel rommel in huis! Tijd om op te ruimen. Eerst wast Opa Jan zijn huis van buiten. Dan probeert hij alles binnen schoon te maken, maar dat lukt niet zo goed. Opa Jan heeft een geweldig idee: hij bestelt een wasmachine op internet! Daar stopt hij al zijn spullen in om gewassen te worden. Dat loopt natuurlijk niet goed af… Of toch wel?

Tip: gebruik dit boek als je het met de kinderen wilt hebben over rommel en opruimen. De kinderen zullen precies kunnen vertellen waarom rommel onhandig is.

Opa Jan wint een olifant

Opa Jan doet mee aan een tekenwedstrijd. Wie tekent de mooiste olifant? De hoofdprijs is een grote verrassing. Jullie kunnen vast raden wat die hoofdprijs is… Het kleine babyolifantie wordt met de post bezorgd. Opa Jan en zijn dieren moeten er goed voor zorgen. Ollie wordt alleen zo groot, dat hij niet meer in het huis past! Ook daar heeft Opa Jan een oplossing voor: ze bouwen een nieuw huis, speciaal voor de olifant. Waarom ze een raket voor Ollie maken en hoe ze die raket mét zware olifant de lucht in krijgen? Dat kun je beter zelf lezen. Het zou kunnen dat bruine bonen er iets mee te maken hebben…

Tip: houd zelf een tekenwedstrijd in de klas. De kinderen mogen allerlei dieren tekenen. Maak er een tentoonstelling van. Natuurlijk mogen de kinderen in de bouwhoek een nieuw huis bouwen voor Ollie!

Opa Jan haalt het zonnetje in huis

Het is winter. En wat betekent dat? Schaatsen! Maar er ligt zoveel sneeuw dat de deur niet open wil. Geen probleem, gaan ze gewoon door het dak. Dan horen ze de zon niezen. Geen wonder, die hangt daar maar zonder kleren in de vrieskou! Als het ooit nog weer lente moet worden, zal de zon moeten opwarmen. Geen probleem, daar zorgt Opa Jan voor! Maar… hoe krijg je een zon warm? En lukt het Opa Jan de zon weer op tijd aan de hemel te krijgen?

Tip: dit boek is een mooie aanleiding om te praten over de seizoenen. Wat is er in de winter allemaal te beleven? Wat is het verschil tussen warm en koud? En hoe kunnen we zien dat het lente wordt? Wat zie je dan buiten?

Wil je meer weten over Marius van Dokkum? Op zijn site kun je nog veel meer werk van hem vinden.

Zoek je nog ideeën om in de Kinderboekenweek aan de slag te gaan, of ga je werken over grootouders? Bekijk dan ook eens mijn project bij het boek De beste geweldigste meest fantastische opa’s ter wereld, verkrijgbaar bij Kleuteruniversiteit!

Winnen

Wil jij een exemplaar van het boek De wondere wereld van Opa Jan winnen? Laat dan hieronder een reactie achter met de naam van je opa(‘s)! Op donderdag 29 september om 20:00 uur trek ik een winnaar. Succes!

(alleen voor lezers uit Nederland en België)