Elk jaar in januari worden de Nationale Voorleesdagen georganiseerd in Nederland, met als doel het voorlezen te promoten. Hiervoor wordt een top 10 van prentenboeken opgesteld, waarvan één gekozen wordt tot prentenboek van het jaar. In 2018 valt die eer aan Ssst! De tijger slaapt. In het onderwijs en de kinderopvang wordt vaak aandacht besteed aan deze Voorleesdagen, waarbij het prentenboek centraal staat. Gelukkig is het dit jaar ook een boek dat goed bij de doelgroep past, ik kreeg er in ieder geval genoeg ideeën bij!

Nationale Voorleesdagen 2018 - Ssst de tijger slaapt - Juf Bianca

Het verhaal

Ssst! De tijger slaapt. Maar die tijger ligt wel vreselijk in de weg. Nu kunnen de andere dieren er niet langs, en ze hebben nog wel haast! Ze hebben ook ballonnen bij zich. Met die ballonnen besluiten ze over de tijger heen te zweven. De ooievaar heeft geen ballon nodig, die stapt met haar lange poten zó over de tijger heen. Maar pas op! PANG! De ballon knapt, Tijger wordt wakker. Gelukkig maar, want ze is jarig en de dieren hebben een verassing voor haar. Gefeliciteerd!

Het leuke aan het verhaal, is dat je van alles moet doen om te zorgen dat Tijger blijft slapen. Een slaapliedje zingen, het boek wiegen, de tijger aaien. Dit maakt van het voorlezen echt een feestje! De prenten zijn mooi duidelijk en helder, prima geschikt voor het jonge publiek. Speciaal voor de Voorleesdagen komt dit boek niet alleen als ‘gewoon’ prentenboek uit, maar ook in een variant met vingerpopje, een serie vertelplaten én een mini-versie met code voor een gratis app.

Ssst de tijger slaapt - prentenboek - Juf Bianca Ssst de tijger slaapt - prentenboek plus vingerpopje - Juf Bianca Ssst de tijger slaapt - vertelplaten - Juf Bianca

De projecten

Voor de Nationale Voorleesdagen 2018 schreef ik maar liefst twee projecten bij dit prentenboek. Het ene project is geschikt voor gebruik bij peuters. Bij elke activiteit vind je drie verschillende niveaus die oplopen, zodat je steeds met de activiteit kunt stoppen als het te moeilijk wordt voor jouw kinderen. Er is rekening gehouden met de onderwijsbehoefte van peuters, ze kunnen lekker veel bewegen en met concreet materiaal werken.

Het andere project is geschikt voor kleuters in de leeftijd van 4-6 jaar. Bij Kleuteruniversiteit kun je in de omschrijving van het project een lesdoeloverzicht printen, waarop je kunt zien aan welke doelen je werkt. Er is ook hier voldoende afwisseling in de activiteiten, de kinderen zijn vooral zélf bezig. In beide gevallen heb je voldoende activiteiten om de Voorleesdagen (van 24 januari tot 3 februari) ruimschoots te vullen én rond je het project af met een feest.

Tip! Bij het kleuterproject vind je een extra les, met een lied van Jeroen Schipper. Bestel je het peuterproject, dan kun je het lied apart bij bestellen. Ook is er nog een digibordles van Margriet Diepen!

Overige suggesties voor de Voorleesdagen

Ik vind zelf dat dit prentenboek zich vooral leent voor het thema feest. Dat is fijn, niet alleen omdat het zo goed bij voorlezen past (dat is toch altijd een feestje?), maar ook omdat het zo goed aansluit bij de belevingswereld van jonge kinderen. Daarom zullen mijn suggesties zich vooral richten op dit thema.

  1. Laat alle kinderen hun lievelingsboek van huis meenemen. Ze mogen er iets over vertellen of elkaar eruit voorlezen. Je kunt de kinderen ook in tweetallen overeenkomsten tussen elkaars boeken laten zoeken. ‘Onze boeken gaan allebei over dieren.’
  2. Nodig iemand uit om te komen voorlezen, al dan niet tijdens een Voorleesontbijt. Dit kan een (groot)ouder van één van de kinderen zijn, de burgermeester, een bekende uit de buurt, of iemand met een beroep die in uniform kan komen. De conclusie hierbij is: iedereen leest! Maak je er een spektakel van, vergeet dan niet de pers uit te nodigen. Ook is het leuk als de leerkrachten bij elkaar in de klas voorlezen.
  3. Als je (voor)lezen door de hele school wil promoten, is het leuk wanneer de oudere kinderen de jongere voorlezen. Dit is voor beide partijen leuk en goed! De voorlezers bereiden het verhaal voor, je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om allerlei boeken in het thema feest te laten voorlezen.

Het thema feest

  1. Wil je het thema feest verder uitbreiden, leg dan allerlei feestartikelen in de huishoek. Vergeet niet hier ook boeken neer te leggen! De kinderen kunnen dan zelf een feest voorbereiden. Heb je iets waarmee de kinderen zich als tijger kunnen verkleden? Je kunt ook een hoofdstrook maken en een geel T-shirt toevoegen. Of een tijgerknuffel, dan mag die jarig zijn!
  2. Maak zelf klei, waarmee de kinderen taarten kunnen kleien. Allerlei kosteloos materiaal kan dienen als versiering: stokjes worden kaarsen, kralen worden sprinkels.
  3. Laat in de knutselhoek de kinderen zien hoe ze slingers kunnen maken, van driehoeken of van repen papier. Hiermee wordt de klas versierd. Hoe lang wordt de slinger?
  4. In 2014 was het thema van de Kinderboekenweek ook feest, hiervoor maakte ik een download met kaarsjes in verschillende kleuren en maten. Wie weet kun je dat nu gebruiken?
  5. In dit verhaal spelen ballonnen een belangrijke rol. Je kunt van alles doen met ballonnen, ik beschreef hier eerder al 5 leuke activiteiten.
  6. Maak een verteltafel, waarop de kinderen het verhaal na kunnen spelen. Hoe je dat doet, kun je hier lezen.
  7. Maak de blits met een proefje waarbij je ballonnen gebruikt. Blaas de ballon op met behulp van baksoda en azijn, laat een ballon fluiten bij het leeglopen, laat een ballon ‘plakken’ aan het plafond met behulp van statische elektriciteit. Genoeg om uit te kiezen!

Zoals altijd: veel te veel leuke ideeën, veel te weinig tijd! Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb, zodat je er een fantastische tijd van kunt maken.

Nog een laatste tip: mijn zus kan erg goed haken én haakpatronen bedenken. Ze bedacht patronen voor alle figuren in het boek. Kun jij haken, of heb je een goede haker in je omgeving, dan heb je hiermee je verteltafel voor de Voorleesdagen eigenlijk al klaar!

Haakpatroon-ssst-de-tijger-slaapt1 Haakpatroon-Ballon-gratis Haakpatroon-Tijger-1024x1024