Themaweek jarig zijn

Welkom bij de allereerste themaweek van dit schooljaar! Deze week praten we over het thema jarig zijn. Waar een feest is, zie je ballonnen. Maar weet je dat ballonnen niet alleen leuk zijn als decoratie? Je kunt er leuke activiteiten mee doen, waar de kinderen ook nog eens iets van leren! Ik geef je vandaag 5 suggesties én tips om er nog meer te vinden!

themaweek jarig zijn - 5 activiteiten met ballonnen - Lespakket

Speellokaal

Neem eens opgeblazen ballonnen mee naar het speellokaal. Waarschijnlijk vinden de kinderen het al prachtig om er gewoon mee te spelen. Ze gooien ze in de lucht, slaan er tegen aan, schoppen, en zelfs blazen. Geef eens opdrachten, zoals: vang de ballon eens met je hoofd, op je billen, op je voet. Als je badmintonrackets hebt, kun je kinderen ook met de ballonnen laten ‘tennissen’. Heb je die niet, dan kun je ze eenvoudig maken van bijvoorbeeld papieren bordjes! Een plastic vliegenmepper werkt ook.

Stempelen

Blaas waterballonnen op, en leg ze bij de knutseltafel. Leg een groot vel papier, bijvoorbeeld van een behangrol, over de tafel. Doe wat verschillende kleuren verf op een bordje. De kinderen kunnen nu stempelen met de ballonnen! Waterballonnen zijn kleiner van formaat, maar ook dunner. Je kunt ook gewone ballonnen gebruiken, en ze niet zo ver opblazen. Maak van de gestempelde rondjes ballonnen, door er een touwtje onder te tekenen. Dat staat feestelijk!

Knappen

Dit spel is leuk voor wat oudere kinderen, die het niet meer eng vinden wanneer een ballon knapt. Bind een ballon aan een touw om de enkels van de kinderen. Het doel van het spel is simpel: zorg dat de andere ballonnen knappen, maar zorg ook dat die van jezelf heel blijft! Een spel dat het goed doet op verjaardagsfeestjes, en zowel binnen als buiten (bijvoorbeeld op een grasveld) gespeeld kan worden.

Statisch

Neem een ballon en wrijf hem over je haar of over een wollen trui. Als je de ballon nu aan het plafond hangt, blijft hij ‘plakken’. Een prachtexperiment, waar de kinderen zeker van onder de indruk zullen zijn! Hang een paar ballonnen op deze manier op, en kijk welke het langst blijft hangen. Wrijf ook eens een ballon over je haar, en houdt hem dan boven het hoofd van een kind. Wat gebeurt er nu? De haren gaan overeind staan! (werkt niet bij gel…) Houd de ballon ook eens naast een waterstraal. Wat gebeurt er? Of versnipper een vel (vloei)papier, en houd de statisch geladen ballon erboven. Leuke experimenten met een ballon!! Zoek je nog een leuke techniek-activiteit? Kijk dan eens bij deze vakantie-pin!

Smurfensnot

Maakte jij vroeger ook van die zakjes met ‘smurfensnot’? Dat waren meestal gewoon boterhamzakjes met een vulling van afwasmiddel. Heerlijk om in te kneden. Vul eens ballonnen met verschillende materialen, zoals rijst, haargel, meel of zelfgemaakte klei. Gebruik dubbele ballonnen, of laat de ballonnen in een plastic bak liggen. Het kan natuurlijk zijn dat een ballon scheurt, en de inhoud eruit komt. Omdat dit een echte goed(koop) onderwijs activiteit is, heb je natuurlijk wat ballonnen met vulling achter de hand liggen!

Dat waren al weer 5 activiteiten! Nog niet helemaal gevonden wat je zocht? Meer ideeën kun je vinden op mijn Pinterest-bord voor het thema Feest.

Volg het bord Thema’s: Feest van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.

Andere berichten uit de themaweek jarig zijn:

  1. Jarig zijn: een verjaardagskroon
  2. Jarig zijn: hoe vier je een verjaardag?
  3. Jarig zijn: verjaardagstroon
  4. Jarig zijn: boekentips
  5. Jarig zijn: 5 activiteiten met ballonnen

Tip: ik schreef twee projecten over jarig zijn en taart, deze zijn te bestellen bij Kleuteruniversiteit!

Agent en Boef en het boefvangfeest - project bij Kleuteruniversiteit Taart voor kleine Beer - project bij Kleuteruniversiteit