Themaweek jarig zijn

Welkom bij de allereerste themaweek van dit schooljaar! Deze week praten we over het thema jarig zijn. Een verjaardag is natuurlijk een belangrijke gebeurtenis in het leven van een kind. Maar ook de verjaardag van de juf of meester, of een ander belangrijk persoon mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan! Ik geef je vandaag 10 boekentips: boeken die gaan over jarig zijn.

boeken over jarig zijn - Lespakket

Veel van onze favoriete hoofdpersonen vieren gelukkig ook hun verjaardag in een boek. Als een karakter al bekend is bij de kinderen, is het extra leuk om ook een verjaardagsboek over hem of haar te lezen. Prentenboeken bieden veel mogelijkheden om een thema te bespreken. Maak bijvoorbeeld eens een mindmap (ja hoor, mindmappen met kleuters kan prima!) of een verteltafel, waar de kinderen het verhaal verder kunnen uitdiepen. Veel plezier!

Hennie de heks viert feest - Lespakket

Hennie de heks viert feest

Wie houdt er nu niet van Hennie de heks? Dit boek heet dan wel Hennie de heks viert feest, maar het bevat eigenlijk 3 verhalen. Dat is 3 keer feest om te lezen, dus! In het tweede verhaal is Hennie de heks ook echt jarig, op vrijdag de 13e nog wel. Dat wordt natuurlijk een groot feest!

giraf viert feest - Lespakket

Giraf viert feest

Zebra is jarig, en Giraf bakt een taart. Hij doet dat voor de eerste keer en is erg serieus bezig. Leuk om samen met de kinderen te doen: een taart bakken! Je kunt natuurlijk ook een kwarktaart maken (die hoef je niet te bakken). Of gewoon allemaal een plakje cake of eierkoek versieren, omdat het feest is!

kikker en een heel bijzondere dag - Lespakket

Kikker en een heel bijzondere dag

Ook Kikker is natuurlijk jarig, alleen weet hij het zelf niet. Wel weet hij dat het vandaag een bijzondere dag is, maar waarom ook al weer? Ook leuk om het eens te hebben over de dagen van de week, en wat je op welke dag doet!

hoera ik geef een feestje - Lespakket

Hoera, ik geef een feestje!

In de populaire Hoera-serie van Marianne Busser en Ron Schröder is ook een boek geschreven wat prima past bij dit thema. Daan is 5 jaar geworden, en mag zijn allereerste kinderfeestje geven. Dat is natuurlijk een bijzonder moment in het leven van een kleuter!

plotter is jarig - Lespakket

Plotter is jarig

Als je jarig bent, wil je natuurlijk de hele dag in het middelpunt van de belangstelling staan. Hoe vervelend is het dan als iemand van alles van je overneemt? Dat overkomt het hondje Plotter. Pollie Big komt hem ‘helpen’, maar dat vindt Plotter maar niets. Leuk om eens een les sociaal emotionele ontwikkeling aan te koppelen!

Rikki is jarig - Lespakket

Rikki is jarig

Ook onze grote vriend Rikki is jarig! Ken jij de boeken van Guido van Genechten al? Ik ben best een beetje fan van Rikki, maar ook Igor Stippelkampioen vond ik erg leuk. Rikki beleeft een dag vol feest, cadeautjes, en verrassingen.

hiep hiep hoera - Lespakket

Hiep hiep hoera!

De gezellige knuffelbeer Dorus is ook jarig en hij krijgt veel cadeautjes. Als zijn neefjes binnen komen, wordt het even een chaos en lijkt het ook nog verkeerd te gaan. Dorus valt en bezeert zich. Gelukkig blijkt één van de cadeautjes goed van pas te komen.

jasper wil jarig zijn - Lespakket

Jasper wil jarig zijn

Jarig zijn is leuk, maar wat als je nog heel lang moeten wachten tot je eindelijk jarig bent? Maar Jasper wil niet gewoon jarig zijn. Hij hoeft geen slingers, en hij hoeft ook geen kinderen op zijn feestje. Eigenlijk wil hij alleen maar één cadeau. Herkenbaar, toch?

prinses Arabella is jarig - Lespakket

Prinses Arabella is jarig

Dit boek kreeg ik van mijn lieve collega, met wie ik de afgelopen schooljaren samen een groep 3 heb gehad, met een Arabella popje erbij! Als prinsesjes jarig zijn, krijgen ze natuurlijk precies wat ze willen. Prinses Arabella wil én krijgt een olifant! De olifant vindt het echter maar niets, en Arabella besluit de olifant maar naar huis te brengen. Maar dan gebeurt er iets geks…

draakje donatius en de vergeten verjaardag - Lespakket

Draakje Donatius en de vergeten verjaardag

Dit boek over Draakje Donatius is nog niet uit, je kunt het al wel reserveren. Op facebook geeft illustrator Margot Senden soms een klein kijkje in de voorbereidingen van de boeken. Omdat de plaatjes er zo mooi uit zien, verdient dit boek een plaatsje in deze lijst!

Eigenlijk kan boek nummer 11 hier niet ontbreken, een boek dat we allemaal nog kennen van de Nationale Voorleesdagen 2013. In Nog 100 nachtjes slapen moet Dorus nog heel lang wachten tot ze jarig is. Maar eigenlijk wil ze NU een feestje! En het lukt haar ook nog… Ik gaf 10 lesideeën bij dit prentenboek!

Voor meer ideeën kun je natuurlijk terecht op mijn Pinterest bord over het thema feest.

Volg het bord Thema’s: Feest van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.

Andere berichten uit de themaweek jarig zijn:

  1. Jarig zijn: een verjaardagskroon
  2. Jarig zijn: hoe vier je een verjaardag?
  3. Jarig zijn: verjaardagstroon
  4. Jarig zijn: boekentips
  5. Jarig zijn: 5 activiteiten met ballonnen

Tip: ik schreef twee projecten over jarig zijn en taart, deze zijn te bestellen bij Kleuteruniversiteit!

Agent en Boef en het boefvangfeest - project bij Kleuteruniversiteit Taart voor kleine Beer - project bij Kleuteruniversiteit