Op heel veel scholen wordt in de laatste week voor de kerstvakantie een kerstdiner georganiseerd. Bij onze kinderen is dat ook zo, iedereen maakt thuis iets klaar waar ’s avonds op school lekker van gesmuld wordt. Met dit artikel wil ik beschrijven hoe zo’n kerstdiner eruit ziet en tips geven voor een vlotte organisatie. Wie weet helpt het jou!

Het kerstdiner - tips en suggesties voor een perfecte organisatie - Juf Bianca

Niets leuker dan ’s avonds nog eens naar school mogen, met je sjieke kleren aan, om er gezellig te eten met je klasgenoten. Juf en meester hebben ook hun nette kleren aan (en… lippenstift!), er hangen overal lampjes. Op tafel staan allerlei lekkere hapjes om uit te kiezen en, verrassing, jouw lievelingseten zit erbij!

De voorbereiding van het kerstdiner

Stuur de ouders een bericht met informatie over het kerstdiner, zodra Sint het land uit is. Ze weten dan dat er van hen verwacht wordt dat ze gerechtjes klaarmaken. Zijn de kinderen ’s middags vrij, omdat het kerstdiner op een ‘lange dag’ valt? Meld dit dan ook, zodat ouders eventueel opvang kunnen regelen. Ik vind het zelf erg fijn dat onze kinderen altijd op woensdag kerstdiner hebben. Ze zijn dan ’s middags al vrij, maar ook veel ouders zijn op woensdag vrij.

Knip een week voor het kerstdiner cirkels uit, evenveel als er kinderen zijn. Schrijf op elke ‘kerstbal’ een gerechtje. Vergeet er niet bij te schrijven dat het gerecht voor ongeveer 5 kinderen is. Anders krijg je veel teveel eten! Denk bij de gerechtjes ook aan toetjes en drinken (dan wel voor de hele groep). Hang deze kerstballen op de deur en laat alle ouders er eentje mee naar huis nemen.

Tip! Je kunt de kinderen vragen wat ze lekker vinden om te eten, schrijf die gerechten dan op. Hang ook enkele kerstballen met een vraagteken op, voor een ‘verrassing van de chef’. Zo kreeg ik ooit eens baklava en salade caprese, en nog een Russisch gerechtje waar ik de naam niet meer van weet. Leuk om zo eens iets nieuws te kunnen proeven!

Druk de ouders echt op het hart om niet teveel eten klaar te maken. Je zou denken: als ik pannenkoeken maak, wil iedereen vast een pannenkoek. Maar reken eens uit: als 30 kinderen gerechten voor 30 personen meenemen, moet elk kind 30 dingen eten. Dat is veel teveel!

Vraag de ouders ook nog om hun kinderen een tas met bord, beker, bakje en bestek mee te geven, alles voorzien van naam. Vraag hen ook (nogmaals!) aan te geven of er allergieën zijn, of andere dingen die kinderen niet mogen eten. Deel dit met alle ouders, zodat iedereen er rekening mee kan houden.

Tip! Op mijn Pinterest bord over het thema kerst heb ik een speciale sectie aangemaakt met gerechten voor het kerstdiner. Ouders kunnen hier ook inspiratie vinden.

Vraag hulpouders

Op de dag van het kerstdiner zelf kun je enkele ouders vragen het lokaal voor je in te richten. Het helpt als je ongeveer een idee hebt waar je alle tafels neer wilt zetten en waar het eten komt te staan. Zet de tafels in groepjes, ook op de ‘kopse kanten’ van de tafels kun je kinderen kwijt. Vaak heb je niet voor elk kind een tafel in je klas staan, zo los je dat probleem op. Door groepjes te maken kunnen de kinderen tijdens het eten gezellig met elkaar kletsen.

Laat de ouders de tafels bedekken, met tafelkleden, damast, papier of iets anders. Dit helpt bij het schoonmaken achteraf én staat heel gezellig. Eventueel kun je alle kinderen nog een placemat laten knutselen, of vergroot een kleurplaat naar A3 formaat. Zorg voor voldoende licht, op de tafels, maar zeker ook bij het eten. Je kunt ’s avonds de open haard op het digibord aanzetten (op internet zijn er verschillende te vinden, met en zonder muziek).

Tip! Knutsel in de week vooraf met de kinderen een glazen potje, waar tijdens het kerstdiner een waxinelichtje (op batterijen) in kan. Dit zorgt voor extra licht op de tafels. Haal dit uit je klassenbudget of laat het sponsoren door de ouderraad.

De tafels worden gedekt met het servies dat de kinderen zelf meenamen. Als je de ouders onder schooltijd de tafels laat klaarzetten, weten de kinderen precies waar ze die avond zitten. Bovendien vinden sommige kinderen het fijn te weten hoe de klas eruit ziet als je de inrichting verandert. Zo kunnen ze zich al een beetje voorbereiden.

Tip! Bind de plastic tassen die de kinderen bij zich hadden aan de stoelpoten. Zo heeft iedereen na afloop direct een tas bij zich om de ‘vuile vaat’ in te stoppen. Dit scheelt uitdeel-tijd!

Vraag je ook ouders om bij het kerstdiner aanwezig te zijn? Dat is handig, want je komt handen te kort. Ook als je al met een duo-collega samen bent of een stagiaire hebt, het is fijn als je taken kunt verdelen. Iemand die rondloopt met het drinken, iemand die uitleg geeft bij het buffet en iemand die rondloopt en kletst met de kinderen. Bovendien is het ook een bedankje naar die ene hulpouder die je vaak helpt: het kerstdiner is een gezellige gelegenheid om mee te maken!

Tip! Heb je een noodlamp die ’s nachts aangaat? Plak er een stuk gekleurd doorschijnend papier overheen om voor sfeerlicht te zorgen. Vergeet dit niet na afloop van het kerstdiner te verwijderen!

Het buffet

Het kerstdiner begint, alle kinderen lopen naar binnen. Zorg voor een handige plek voor het eten, niet te dicht bij de deur. Dan krijg je bij het brengen opstoppingen! De ouders zetten hun gerechten neer.

Tip! Vraag vooraf of ze de gerechten in schalen willen opdienen en er opscheplepels bij willen geven. Dingen als komkommer en tomaatjes kunnen beter verdeeld worden over kleinere bakjes, zodat die op de tafelgroepjes gezet kunnen worden. Warme gerechten kunnen met warmhoudplaat gebracht worden.

Zodra iedereen gearriveerd is en de ouders de klas verlaten hebben, is er even tijd om iedereen welkom te heten. Misschien wil je even een ‘modeshow’ houden, om elkaars kleren te bewonderen? Vergeet geen foto’s te maken! Leg vervolgens uit wat de bedoeling is. Per groepje lopen de kinderen met hun bord naar het buffet, kiezen iets uit en lopen terug. De eerste ronde is ‘snel kiezen en niet teveel’, zodat iedereen zo vlot mogelijk het bord gevuld heeft en kan beginnen.

Tip! Plak rode stickers bij gerechten die niet gegeten mogen worden door kinderen met allergieën.

Vervolgens kunnen de kinderen, als hun bord leeg is, iets nieuws uitkiezen. Misschien heb je vooraf al uitgelegd dat je bij een buffet allerlei kleine hapjes kunt kiezen, terwijl je bij het avondeten je bord vol kunt scheppen met één gerecht. Houd zelf in de gaten of alle gerechten gekozen worden, niet alle kinderen durven het aan iets te proeven dat ze nog niet kennen. Het helpt als jij het kiest en even hardop vertelt hoe lekker het wel niet is en waar het naar smaakt!

De kinderen zijn lekker aan het eten, kletsen en genieten. Toch kun je soms iets nodig hebben om de tijd even op te vullen. Je kunt bijvoorbeeld een kerstverhaal voorlezen (niets magischer dan voorlezen bij kaarslicht!). Hieronder vind je enkele suggesties, maar een verhaal vertellen kan natuurlijk ook heel goed!

Het kerstdiner - tips en suggesties voor een perfecte organisatie - Juf Bianca Het kerstdiner - tips en suggesties voor een perfecte organisatie - Juf BiancaHet kerstdiner - tips en suggesties voor een perfecte organisatie - Juf Bianca Het kerstdiner - tips en suggesties voor een perfecte organisatie - Juf Bianca

Andere ideeën zijn:

  • het inkleuren van de A3 kleurplaat die ze als placemat gebruikt hebben
  • een optreden van enkele kinderen
  • een kerst-bal: even samen dansen

Na afloop van het kerstdiner

Houd de tijd in de gaten, wanneer het kerstdiner is afgelopen wil je eigenlijk dat de kinderen kant en klaar in de klas zitten om opgehaald te worden. Laat de kinderen hun eigen servies leegmaken als dat nodig is en in hun plastic tas doen. Kinderen die dat gedaan hebben, halen hun jas van de kapstok en komen weer in de klas. De hulpouders beginnen alvast met opruimen waar dat kan.

De ouders komen de klas in om hun kind op te halen. Het voordeel hiervan is dat ze meteen hun schalen en andere spullen mee kunnen nemen. Ja, ook de wegwerpschalen gaan weer mee naar huis. Anders zou je als school veel teveel afval hebben, en je weet niet of dit nog voor de kerstvakantie opgehaald wordt. Wil je met de kinderen naar buiten lopen, waar de ouders staan te wachten? Geef hen dan zoveel mogelijk de schalen mee in hun tas. Roep één voor één de namen van de kinderen en controleer of ze in het donker hun ouders kunnen vinden.

Tip! Lichtslangen op het schoolplein kunnen hierbij helpen. Leg rond de deur een slinger neer, de ouders wachten daarachter. Ouders die hun kind ‘te pakken hebben’, doen een stap naar achteren. Meerdere klassen bij dezelfde deur? Kondig de klas aan die aan de beurt is en laat deze ouders vooraan plaatsnemen.

Houd rekening met kinderen die broertjes en zusjes in een andere klas hebben. Ouders kunnen niet altijd op twee plekken tegelijk zijn. Neem overgebleven kinderen mee terug naar de klas en laat ze even helpen met opruimen.

Is er heel veel eten overgebleven, ondanks je waarschuwing niet teveel te maken? Je kunt vooraf contact zoeken met de plaatselijke daklozenopvang en vragen of zij belang hebben bij het overgebleven eten. Verzamel het is vooraf bij elkaar gezochte bakken (plastic bakjes van de Chinees zijn hier geschikt voor) en laat iemand het wegbrengen. Beter dat, dan dat het weggegooid wordt! Meegeven aan de ouders die het gemaakt hebben kan natuurlijk ook.

Tip! Als je voor je met tafels gaat schuiven even een foto maakt van je lokaal, kunnen de hulpouders na afloop de tafels op de goede plek terug zetten terwijl jij de kinderen naar huis laat gaan. Even een doekje over de tafels is ook fijn, zorg dat je een spuitfles schoonmaakmiddel en doekjes achter de hand hebt. Dan kun je de volgende dag in ieder geval fris beginnen.

Andere ideeën

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden voor de kerstviering. Ik kan me nog goed herinneren dat wij vroeger op school een broodmaaltijd hadden ’s avonds, waarbij de ouders voor gesmeerde bolletjes zorgden. Er was daardoor meer tijd voor optredens enzo, maar om eerlijk te zijn vind ik de zelfgemaakte gerechten van de kinderen/ouders leuker.

Je kunt er ook voor kiezen om, in plaats van een kerstdiner ’s avonds, een kerstontbijt te houden. De gerechten veranderen daarmee wel, patat als ontbijt is niet echt… een aanrader. Je moet dan wel nadenken over de invulling van de rest van de dag, maar je zit niet met oververmoeide kinderen.

Houd je toch een kerstdiner, dan kun je ook iets regelen voor de ouders die hun kind brengen. Op de school van onze eigen kinderen is er altijd gelegenheid voor de ouders om te eten, de ouderraad verkoopt allerlei gerechten op het schoolplein en in de hal. Ook kun je denken aan het schenken van glühwein, houd er alleen wel rekening mee dat veel ouders na afloop weer in de auto stappen om naar huis te rijden. Warme dranken als chocolademelk met slagroom, kwast of natuurlijk koffie en thee gaan er ook goed in.

Tot slot

Pfoe, ik geloof dat ik daarmee alles heb opgeschreven wat ik weet! Een mengeling van ideeën bij alle kerstdiners die ik ooit meegemaakt heb. Maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jouw ideeën en tips! Ik ben van plan dit artikel steeds aan te vullen met nieuwe tips, dus suggesties zijn welkom. Laat je hieronder een reactie achter?

 

Download het gratis Kerstbomen telspel!

De kinderen bekijken de cijfers, tellen de juiste hoeveelheid en versieren zo de kerstbomen!

Je ontvangt hierna de nieuwsbrief van JufBianca en je krijgt toegang tot andere gratis downloads. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit