Afgelopen week kwamen (eindelijk!) onze rupsen, in een pakket dat ik besteld had bij de Vlinderstichting. Net op tijd, want mijn nieuwste project voor Kleuteruniversiteit, over kriebelbeestjes, sluit daar perfect op aan. Lees snel verder, en wie weet werk jij straks over dit leuke thema!

Project kriebelbeestjes - bij Wasbeer en Otter redden een rups - Lespakket

Het verhaal

In het boek Wasbeer en Otter redden een rups, gemaakt door Mariken Jongman en Irene Goede, vindt Otter een rups in het water. Die moet gered en verzorgd worden, maar Wasbeer vindt het allemaal maar een beetje onzin. Hij wil gewoon spelen met zijn vriend! Op een dag is de rups er echter niet meer, en in plaats daarvan hangt er ‘een raar ding’ in de pot. Otter is ontroostbaar. Toen ik het verhaal voorlas in de klas, snapten de kinderen heel goed wat er ging gebeuren. De rups wordt natuurlijk een vlinder!

Eén van de kinderen noemde dit prentenboek ‘het mooiste boek van de wereld’. Ik hoef gelukkig niet te kiezen wat het mooiste prentenboek is, maar dit boek is echt prachtig. Mooie platen, een duidelijke verhaallijn, waar ook nog een educatief verhaal in zit. En ik mocht er een project bij maken!

Het project

Het is een project geworden waarbij je minstens 3 weken over het thema kriebelbeestjes kunt werken. Niet alleen leren de kinderen alles over rupsen en vlinders, maar ze leren ook over lieveheersbeestjes, wormen, spinnen en slakken. Er komen allerlei vakgebieden aan de orde, waardoor je zeker weet dat je tijdens het thema voldoende aanbod hebt. Aanschaffen, downloaden, printen, en je bent er helemaal klaar voor! Bestel het project bij Kleuteruniversiteit.

Nog niet overtuigd?

Als je nog nooit iets bij Kleuteruniversiteit besteld hebt, kan ik me voorstellen dat je eerst wilt weten of je waar voor je geld krijgt. Ik zal je er daarom iets meer over vertellen. Ik heb 20 lessen in 4 verschillende categorieën geschreven: taal, rekenen, spel/hoeken en beeldend. Die lessen zijn in een voorbeeld lesrooster verdeeld over 3 weken. Als je het jezelf gemakkelijk wilt maken, kun je je aan dit rooster houden, dan hoef je 3 weken lang niets te bedenken. Vind je het wel leuk om je eigen activiteiten toe te voegen, dan kun je het thema dus langer laten duren.

De materialen die je bij de lessen nodig hebt, zoals bijvoorbeeld getalkaarten of de cyclus van rups tot vlinder, vind je als bijlage bij dit project. In totaal heb je dan bijna 100 pagina’s aan lesmateriaal! Het enige dat je zelf nog hoeft te doen, is printen wat je nodig hebt, en de materialen lamineren. Het voordeel is natuurlijk dat je deze materialen kunt bewaren, en ze volgend jaar weer kunt gebruiken.

Vergeet niet de kosten voor dit project (en het prentenboek, als je het niet gewonnen hebt) te declareren op je school! Het zijn immers materialen die je gebruikt voor je onderwijs, die mogen ook best eigendom worden van de school. Als je directie het te duur vindt, laat ze dan zelf even een rekensommetje maken. Hoeveel projecten heb je nodig om een jaar te vullen? Hoeveel kost dat bij elkaar? En hoe duur is een gemiddelde kleutermethode? Ik bedoel maar!

Zoek je nog meer ideeën bij het thema kriebelbeestjes? Neem dan eens een kijkje op mijn Pinterest-bord!

Volg het bord Thema’s: Kriebelbeestjes van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.