Tijdens het thema Sinterklaas heb je vaak veel te weinig tijd voor al die leuke ideeën die je hebt bedacht. De kinderen doen heel veel indrukken op en kunnen ineens wat minder lang geboeid in de kring zitten. Vandaag wil ik je op weg helpen met 10 eenvoudige kringactiviteiten. Simpele spellen die je kunt doen als je even tijd over hebt, met verschillende doelen. Daar gaan we!

Thema Sinterklaas - 10 kringactiviteiten - Juf Bianca

1. Sneller, Amerigo!
Laat de kinderen met hun handen om en om op hun knieën slaan (of op de zitting van hun stoel). Als Amerigo haast heeft, hoe klinkt dat dan? Oh jee, Amerigo is moe, nu gaat hij heel langzaam. Zing tot slot een liedje, en experimenteer ook hier met langzaam en snel!

2. Wat-voor-Piet?
Hoeveel Pieten kennen de kinderen? Hoofdpiet, Bakpiet, elke Piet heeft een eigen taak. Hoe zou de Piet heten die de brieven rondbrengt? Welke Piet bestaat nog niet en wat zou die dan doen?

3. In de schoorsteen
Zet midden in de lege kring een doos (eventueel beplak je hem met steentjespapier). Geef de kinderen pittenzakken en laat ze op jouw teken in de schoorsteen mikken. Wie krijgt zijn pakje vanaf zijn stoel in de schoorsteen?

4. Raden maar!
Vul een glazen pot met pepernoten en vraag de kinderen te raden hoeveel het er zijn. Schrijf alle antwoorden op. Natuurlijk moeten de pepernoten daarna geteld worden. Wie had het goed?

Tip: een soortgelijke activiteit vind je in het artikel 25 kringactiviteiten in het thema kerst!

5. Wie de schoen past…
Laat alle kinderen hun schoenen uitdoen en op een hoop leggen. Een kind begint, zoekt een paar schoenen bij elkaar en raadt van wie deze zijn. Klopt het? Dan mag het kind de schoenen aan doen. Klopt het niet, dan gaan de schoenen weer op de berg. Nu is dat kind aan de beurt. Ga net zolang door tot alle schoenen weer aan zijn.

Tip: onderaan dit artikel vind je een schoenenspel, dat je hierbij kunt gebruiken!

6. Sinterklaas zegt…
Een variant op het commando-spel! Zeg: Sinterklaas zegt… springen! Alle kinderen springen. Maar pas op: als je geen ‘Sinterklaas zegt’ dan moeten ze juist NIET doen wat je zegt! Zeg bijvoorbeeld: Piet zegt… zwaaien! Alle kinderen die dan toch zwaaien zijn ‘af’. Zij moeten even zitten (een beurt overslaan) en mogen later weer meedoen. Lekker veel bewegen! Springen, zwaaien, wiebelen, draaien, dansen, boksen, strooien, etc.

7. Een filmpje
Even rustig een filmpje kijken, maar heb je geen zin in een Sinterklaasjournaal? Kijk dan een aflevering van Hoela en Hoep (mijn favoriet). Deze gaat over Sinterklaas (en schoenen zetten!)

8. Rijmelarij
Rijmen past natuurlijk erg goed bij de Sinterklaasperiode. Maar in deze kringactiviteit mag je ook even lekker onzinrijmen! Verzin een verhaal over MallePiet, die flink aan het oefenen is met rijmen. Laat de kinderen een rij met onzinrijmwoorden bedenken, zoals: schoen, koen, boen, loen, poen, foen, goen, moen!

Tip: wil je even snel tussendoor rijmen, gebruik dan de rijmdoos op het digibord!

9. Wat vind jij?
Laat de kinderen door de kring lopen. Op jouw teken zoeken ze een maatje en beantwoorden ze een vraag: Wat vraag jij aan Sinterklaas? Of: wat voor Piet zou jij willen zijn? Of: Hoe oud denk jij dat Sint is? Of: Wat zou jij doen als jij Sinterklaas was? Ze zoeken steeds weer een nieuw maatje om een gesprek mee te beginnen!

10. Wie heeft er meer?
Neem hiervoor een zak met pepernoten of maak gebruik van teldoppen, knopen of ander telmateriaal. Laat twee kinderen blind een handje vol graaien uit de zak. Ze mogen nu elk tellen hoeveel ze hebben. Wie heeft er meer? Kan het ook eerlijk verdeeld worden? Hoeveel moet je er nog inleveren als je er maar 5 mag opeten?

Dat waren ze alle 10! Zoek je nog ideeën voor in de hoeken, kijk dan hier. Veel plezier!

Download het gratis Sinterklaas schoenenspel!

De kinderen bestuderen hun eigen schoen met het ontdekblad (welke maat, kleur en sluiting?). Vervolgens spelen ze allerlei spelletjes: hoeveel pakjes moeten er in de schoen?

Hiermee abonneer je je op de JufBianca nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment uitschrijven van deze wekelijke e-mails. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit