Ik zeg het nog een keer: zelf klei maken is zo leuk. Omdat het gemaakt wordt van goedkope en natuurlijke materialen, is het gewoon geoorloofd de klei na het thema weg te gooien en te vervangen door iets nieuw. Hoewel de herfst klei nog helemaal goed was, verving ik hem toch door een Sinterklaas klei. Vooral mijn dochter was geen fan van de kruiden die ik had gebruikt om de klei geel en oranje te kleuren. Maar deze pepernoten klei kan niet missen: hij ruikt naar pepernoten en chocola! Als dat geen pretje is…

Thema Sinterklaas - Pepernotenklei - Juf Bianca

Voor deze klei volgde ik het basisrecept. Als je nog niet eerder klei gemaakt hebt, raad ik je aan eerst dat bericht te bekijken. Er staan namelijk foto’s in van elke stap, want ik kan me goed voorstellen dat je je bij stap 1 afvraagt hoe dat goedje ooit klei moet worden…

Dat is bij deze klei niet anders, ik verving een deel van de bloem door cacao. Zoals je op de foto ziet, is mijn klei erg donker geworden. Ik gebruikte 3/4 cup bloem en 1/4 cup cacao. Je kunt experimenteren met minder cacao. Als extra toevoeging had ik veel koek en speculaas kruiden nodig om de chocola-lucht te overstemmen. Ik heb hier geen maat gebruikt, strooi er zoveel in als je wilt.

Maak de klei verder zoals in het basisrecept staat, dan is hij klaar voor gebruik! Op de foto hierboven zie je de handen van onze zoon. Hij is dol op klei, vraagt er ook vaak om, maar was tot nu toe vooral bezig met ‘gereedschappen’. Hij gebruikte de deegroller, stak vormpjes uit de klei, maar maakte verder weinig lichamelijk contact met de klei. Deze pepernoten klei bracht daar spontaan verandering in, want nu ‘moest’ hij natuurlijk pepernoten maken! Hij rolde meerdere balletjes, die keurig netjes op een rij moesten liggen. Vervolgens werden de pepernoten geteld, geheel spontaan.

Kijk, dat vind ik nou mooie momenten. Mensen denken vaak dat ik als juf thuis alleen maar aan het onderwijzen ben. Nee, ik ben juist meer aan het observeren! Ja, de juf in mij denkt wel aan dingen als ‘fijne motoriek’ en ‘resultatief tellen’, maar ik vind het gewoon heerlijk om te kijken hoe iets simpels als klei zulke mooie activiteiten tot stand brengt!

Deze klei recepten passen natuurlijk uitstekend in de serie Goed(koop) onderwijs! De klei is bijna gratis, en je kunt er zoveel mee. Als je nog niet eerder zelfgemaakte klei in je klas gebruikt hebt, maak van deze pepernotenklei dan de eerste! Maak hem zelf, of vraag een ouder uit de klas het voor je te maken. De kinderen zullen je dankbaar zijn! En hoewel het niet erg is als er een ‘pepernootje’ in de mond verdwijnt, het zijn immers allemaal natuurlijke ingrediënten, smaken ze toch minder lekker dan ‘de echte’.

Download het gratis Sinterklaas schoenenspel!

De kinderen bestuderen hun eigen schoen met het ontdekblad (welke maat, kleur en sluiting?). Vervolgens spelen ze allerlei spelletjes: hoeveel pakjes moeten er in de schoen?

Hiermee abonneer je je op de JufBianca nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment uitschrijven van deze wekelijke e-mails. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit