Al voordat Sinterklaas in Nederland is, zitten de kinderen vol van het Sinterklaasverhaal. Natuurlijk komt dat voor een groot deel door de aandacht in de media. Vaak begint het Sinterklaasjournaal al met uitzendingen als we nog met de lampion rond moeten voor Sint Maarten. En al dagen daarvoor zie je overal de aankondigingen op televisie en op de straat. We weten dat jonge kinderen hun ervaringen opslaan en verwerken door spel. In dit artikel wil ik met je delen hoe je de spelhoek (of huishoek) kunt aanpassen in het thema Sinterklaas.

Thema Sinterklaas - spelen in hoeken - Juf Bianca

Voor elke hoek die ik hieronder beschrijf, zal ik noemen welke materialen je nodig hebt en welke handelingen en spelactiviteiten de kinderen kunnen uitvoeren. Wil je meer weten over het inrichten van een huishoek en het begeleiden van het spel, dan kun je verder lezen in de serie over de huishoek.

Het kantoor van Sinterklaas

materialen: verkleedkleren van Sinterklaas, een tafel, een stoel (met hoge leuning, eventueel gemaakt van karton en bedekt met een rood laken), een computer (of alleen een toetsenbord zonder snoer of een typemachine), een telefoon, schrijfgerei (papier en pennen), een kalender, eventueel een open haard en een foto van Amerigo aan de muur. Natuurlijk mag ook ‘het’ grote boek niet ontbreken: liefst een boek met lege bladzijden, maar een ringband met lege bladen mag ook!

spel: verkleden als Sinterklaas, schrijven en lezen in het grote boek, brieven typen op de typemachine, e-mails beantwoorden met het toetsenbord, uitrusten bij de open haard, bellen met de Pieten, of met de kinderen, verlanglijstjes lezen en brieven schrijven, dagen aftellen op de kalender.

De stal van Amerigo

materialen: verkleedkleren van Sint en Piet, een baal hooi, een hekje, een stokpaard of een grote afbeelding van een paard. Een voederbak en een waterbak, wortels, een haarborstel, teugels, hoefijzers.

spel: het paard verzorgen, voer en water geven, het paard borstelen, het paard knuffelen, rijden op het paard, het hooi opvegen.

De inpakcentrale

materialen: lege doosjes, kleine voorwerpen om in te pakken, inpakpapier, schaar, plakband, etiketten, labels, schrijfgerei, verkleedkleren van Piet, wat tafels in de lengte aan elkaar en een kast waarin de materialen opgeborgen kunnen worden.

spel: papier afmeten, knippen, inpakken, etiketten schrijven, pakjes stapelen, opruimen, elkaar helpen, samenwerken.

De cadeaukamer

materialen: verschillende soorten speelgoed, kapot of heel, kasten om alles in te zetten, een kleed op de grond, verkleedkleren van Piet, gereedschap om speelgoed te kunnen repareren, een keuringsrapport, schrijfgerei.

spel: speelgoed uittesten, keuringsrapport invullen, speelgoed repareren, speelgoed opendraaien, opruimen, speelgoed soort bij soort leggen.

De bakkerij

materialen: pepernotenklei, bakvormpjes, lege dozen van chocoladeletters, kleine jute zakjes, verkleedkleren van Piet, bakkersmuts, kookgerei, keukentje, oventje (eventueel gemaakt van een kartonnen doos).

spel: koekjes bakken, pepernoten maken van klei, pepernoten bakken in de oven, lekkernijen verzamelen in de jute zakjes, strooigoed uitdelen, koken, bakken, proeven, chocoladeletters maken.

De postkamer

materialen: een brievenbus (gemaakt van een kartonnen doos), verkleedkleren van Sint en Piet, tafels, dozen om de post in te sorteren, adressenlijst (met namen en foto’s van de kinderen in de klas), een poststempel (of een andere stempel), postzegels (of stickers), enveloppen, briefpapier, schrijfgerei, een posttas.

spel: brieven schrijven, brieven posten in de brievenbus, de brievenbus legen, post bezorgen, brieven lezen, postzegels plakken, enveloppen stempelen, adressen schrijven.

De kamer van Sint

materialen: verkleedkleren van Sint, een groot nachtjapon, een open haard, foto’s van Piet en Amerigo aan de wand, het grote boek, een schemerlampje, eventueel een bed, of een klein bureautje, een spiegel.

spel: brieven lezen, in het grote boek lezen, verlanglijstjes sorteren, uitrusten, verkleden als Sint, overleggen met Piet

Stoomboot

materialen: grote stukken karton waarop de zijkant van een boot geschilderd is, een mast, vlaggetjes aan de mast, een touw met katrol, een anker van karton, een verrekijker, een zeekaart, een kompas.

spel: zwaaien naar de kade, varen op zee, de goede weg zoeken (navigeren) met het kompas en de kaart, land in zicht! roepen, iets ophijsen, de boot versieren, het dek schrobben.

Huiskamer

materialen: schoenen, wortels, hooi, open haard, kleurplaten, schrijfgerei, verlanglijstjes, speelgoedfolders.

spel: schoentje zetten, de schoen vullen met wortel en hooi, liedjes zingen bij de open haard, een kleurplaat, brief of verlanglijstje maken voor Sint (om in de schoen te stoppen)

Pietengymlokaal

materialen: een grote ruimte, hoepels, een bank, een touw, een doos versierd als schoorsteen, pittenzakken, ingepakte doosjes (fopcadeautjes), verkleedkleren van Piet.

spel: cadeautjes in de schoorsteen gooien, door de hoepels kruipen, in de hoepels lopen, hoelahoepen, over een touw balanceren met een pakje op je hoofd, idem over de bank, mikken met pittenzakken of fopcadeautjes.

Kledingwinkel (ingezonden door Lianne)

materialen: Veel sinterklaas- en pieten kleding in verschillende maten, kledinghangers, kledingrekken, kast/planken, paskamer, toonbank, kassa, memoblaadjes voor de prijzen.

spel: sorteren van kleding, prijzen plakken, uitzoeken, passen, opvouwen, inpakken, betalen, bon schrijven.

Welke hoek maak jij tijdens het thema Sinterklaas? Laat het ons weten!

Wil jij leren hoe je uitdagende hoeken inricht, waar kinderen graag in spelen, en waar ze veel leren? Hoe je de doelen kunt vertalen naar het spel in de hoeken, en hoe je het spel zo goed mogelijk kunt begeleiden en observeren? Bestel dan mijn boek Spelen in uitdagende hoeken!

Wil jij leren hoe je uitdagende hoeken inricht, waar kinderen graag in spelen, en waar ze veel leren? Hoe je de doelen kunt vertalen naar het spel in de hoeken, en hoe je het spel zo goed mogelijk kunt begeleiden en observeren? Bestel dan mijn boek Spelen in uitdagende hoeken!

Download het gratis Sinterklaas schoenenspel!

De kinderen bestuderen hun eigen schoen met het ontdekblad (welke maat, kleur en sluiting?). Vervolgens spelen ze allerlei spelletjes: hoeveel pakjes moeten er in de schoen?

Hiermee abonneer je je op de JufBianca nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment uitschrijven van deze wekelijke e-mails. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit