Ik vind het thema kerst elk jaar weer lastig. De afgelopen weken heb je je met de hele klas ondergedompeld in Sinterklaassferen. Komt’ ie wel, komt ‘ie niet? Door alle drukte is iedereen nu aan vakantie toe. Na pakjesavond heb je nog ongeveer 2 weken de tijd om én de kerstboom op te zetten en te versieren, én allerlei werkjes te maken die met het thema kerst te maken hebben. Er zijn genoeg leuke knutselactiviteiten te vinden, wat dacht je bijvoorbeeld van zelfgemaakte versieringen voor in de kerstboom? Vandaag heb ik maar liefst 25 kringactiviteiten voor je. Omdat ik weet dat ook leerkrachten aan vakantie toe zijn!

25 kringactiviteiten voor het thema kerst - Juf Bianca

 1. Lees een prentenboek voor. Dan bedoel ik niet gewoon voorlezen, maar sfeervol: lichten uit, kaarsjes aan. Na het schreeuwerige Sinterklaasjournaal zijn we wel weer toe aan rust. Neem bijvoorbeeld één van deze prentenboeken in het thema kerst.
 2. Kerstboom, kerstbal, kerstman. Met kerst lijkt alles een nieuwe naam te krijgen. (Wie kent nog meer die leuke sketch van Bert en Ernie? Met kerst heet een ei toch geen kerstei?) Geef alles in de klas eens een nieuwe naam: een kerststoel, een kerstboek, een kersttafel. Zo kun je het meteen hebben over dubbelwoorden: woorden die uit twee woorden bestaan.
 3. Plak met schilderstape een grote kerstboom midden in de kring (bonuspunten als je groene tape kunt vinden!). Neem gekleurde vouwcirkels, een dobbelsteen met stippen en een dobbelsteen met kleuren. De kinderen gooien met beide dobbelstenen, tellen de stippen en leggen evenveel ‘kerstballen’ in de goede kleur in de kerstboom.
 4. Wil je bovenstaande activiteit langer bewaren, zodat de kinderen er ook zelfstandig mee kunnen werken? Teken een kerstboom op een oud laken!
 5. Vriest het buiten? Neem eens een brok ijs mee naar binnen en leg dat middenin de kring. Terwijl jullie praten over de eigenschappen van ijs, zal het natuurlijk smelten. Tip: je kunt ook een aantal plastic voorwerpen in een bakje water invriezen en dat in de kring leggen.
 6. Je wilt graag een slinger in de boom hangen met een bepaald patroon. Leg enkele gekleurde vouwcirkels neer, bijvoorbeeld geel-rood-geel-rood-geel. Vraag de kinderen: welke komt nu? Wil je dit makkelijker maken, leg dan enkele vouwcirkels neer waar de kinderen uit kunnen kiezen. Moeilijker wordt het als de reeksen ingewikkelder worden, bijvoorbeeld rood-geel-geel-blauw-geel-geel.
 7. Wat zijn de overeenkomsten tussen Sinterklaas en de kerstman? Wat hebben ze hetzelfde en wat is verschillend? Teken twee grote cirkels op een vel papier die in het midden overlappen. Zo’n figuur heet een Venn-diagram (Tip: google hier eens op!). Aan de ene kant schrijf je ‘Sinterklaas’, aan de andere kant ‘de kerstman’. Als de kinderen iets noemen dat ze allebei hetzelfde hebben (bijvoorbeeld de kleur rood), dan schrijf je dat in het middelste vak. Rendieren komen bij de kerstman, Amerigo bij Sinterklaas. Ze brengen allebei pakjes. Maak bij de woorden die je opschrijft kleine tekeningen, zodat de kinderen het ook kunnen ‘lezen’.
 8. Neem een slinger met belletjes die echt rinkelen. Eén kind zit, met de ogen dicht, middenin de kring. De andere kinderen geven de slinger door, totdat een signaal klinkt. De kerstman wijst nu in de richting waar de belletjes zijn. Klopt het? Een variant: het kind dat de slinger heeft, verstopt deze achter zijn rug. Kan de kerstman nu raden waar de belletjes zijn?
 9. Zet een glazen pot neer, gevuld met kleine kerstballetjes. De kinderen mogen eerst raden: hoeveel zitten erin? Alle antwoorden worden opgeschreven. Nu worden de ballen geteld. Hoeveel zijn het er? Wie zat er het dichtste bij?
 10. Tijd voor een dansje! Doe de rendier-pokey, eenvoudig te vertalen naar het Nederlands.
 11. Neem een heel lange kerstslinger en knip die in meerdere korte slingers. Nu kun je met de kinderen gaan meten: welke slinger is het langst? Laat ze de slingers op de goede volgorde van lang naar kort leggen.
 12. Voor het thema feest maakte ik een download: kaarten met kaarsjes om te sorteren van lang naar kort, in verschillende kleuren. Deze kun je natuurlijk ook goed gebruiken in het thema kerst! Deel ze uit aan de kinderen, laat ze in groepjes per kleur gaan staan en laat ze bepalen wat de goede volgorde is.
 13. Knip een tak van de kerstboom en geef die door in de kring. Hoe ruikt het? Hoe voelt het? Hoeveel naalden zouden er aan één takje zitten? Hoeveel naalden zouden er aan de hele kerstboom zitten?
 14. In het project De lieve boze wolf (verkrijgbaar bij Kleuteruniversiteit) zit een activiteit met getalkaarten. Hiermee leg je in de kring een kalender neer, met de getallen 1-31. Hiermee kun je de maand december bespreken: welke datum is het vandaag? Wanneer is het kerst? Hoe lang duurt het nog voor de vakantie begint?
 15. Verzamel voorwerpen waarmee de kinderen het kerstverhaal kunnen navertellen. Neem bijvoorbeeld een Maria, Jozef, een ezel, een houten bakje en wat stro. Ideaal hiervoor is een houten kerststal.
 16. Leg een tiental voorwerpen die met kerst te maken hebben in de kring. Denk bijvoorbeeld aan versiering uit de kerstboom, of figuren uit een kerststal. Laat de kinderen er tien tellen goed naar kijken en bedek de voorwerpen dan met een witte laken. Haal er nu stiekem eentje weg en neem het laken weer weg. Weten de kinderen welk voorwerp er ontbreekt?
 17. Zet een kleine kerstboom in de kring. Neem een voorwerp (bijvoorbeeld een kerstmanpoppetje, een ster, een kerstbal, etc). Geef opdrachten: leg de kerstman achter de kerstboom. Zet de kerstman in de boom. Leg de kerstman onder de boom. Goede manier om de voorzetsels te oefenen!
 18. Verzamel oude kerstkaarten en laat een kind de postbode zijn. Maak enveloppen met getallen en geef elk kind ook een kaart met een getal. De postbode brengt de juiste brief bij het juiste kind. Dit kan natuurlijk ook met letters, woorden, stippen, vormen en kleuren. Meer ideeën over kerstkaarten (voor de hele school) vind je in mijn artikel in Praxisbulletin november 2015.
 19. Soms is het ook heerlijk om gewoon even rustig … televisie te kijken. Ik kies zelf graag voor de uitzendingen van Hoelahoep. Hier vind je een uitzending in het thema kerst!
 20. Print deze kaarten twee keer uit. Deel ze uit en laat de kinderen door de klas lopen. Op een afgesproken teken zoeken ze een maatje en vertellen ze elkaar wat er op hun kaartje staat. Dan ruilen ze het kaartje en lopen weer verder. Je kunt ook de kinderen tweetallen laten maken met dezelfde afbeelding.
 21. Arrenslee, arrenslee, zeg wie rijdt er mee? Geef de kinderen een bellenkrans en laat ze woorden in stukken ‘rinkelen’. A-rren-slee, kerst-man, ster, sling-er, etc. Daarna zing je natuurlijk een liedje mét muzikale begeleiding van de belletjes!
 22. De drie koningen komen cadeautjes brengen. Neem drie doosjes en laat de kinderen allerlei voorwerpen verzamelen waar ze een k vooraan horen. Voorwerpen die niet in de klas aanwezig zijn, gaan er denkbeeldig in. Een kaars, een koe, een kano of een kangoeroe?
 23. Op kleuterportaal.nl vind je allerlei activiteiten die je op het digibord kunt doen! Je vindt er bijvoorbeeld praatplaten, een digitaal haardvuur en liedjes.
 24. Maak een speciale kerstster van goud karton. Vertel de kinderen dat je met kerst een beetje extra lief voor elkaar bent. Geef een kind de ster en vertel dat hij de ster aan een ander kind mag geven. Bij de ster hoort een compliment. Zo gaat de ster de kring rond: iedereen die een compliment ontvangt, geeft de ster weer door aan een ander kind.
 25. Geef een rode clownsneus door in de kring. De kinderen zetten de neus op, alsof ze Rudolf zijn. Ze noemen een woord dat met kerst te maken heeft en geven dan de neus weer door. Leuke manier om woordenschat te oefenen!

Dat waren ze, de 25 kringactiviteiten in het thema kerst! Heb jij nog aanvullingen op deze lijst? Laat het dan vooral weten! Kijk ook eens naar de meetactiviteit die ik bedacht met kerstbomen.

Zoek je nog meer ideeën voor het thema Kerst? Neem dan eens een kijkje bij mijn projecten bij Kleuteruniversiteit!

Thema kerst bij Kleuteruniversiteit - Juf Bianca Thema kerst bij Kleuteruniversiteit - Juf Bianca Thema kerst bij Kleuteruniversiteit - Juf Bianca

Download het gratis Kerstbomen telspel!

De kinderen bekijken de cijfers, tellen de juiste hoeveelheid en versieren zo de kerstbomen!

Je ontvangt hierna de nieuwsbrief van JufBianca en je krijgt toegang tot andere gratis downloads. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit