Ik noem het een ‘zandtafel’, maar daarmee bedoel ik eigenlijk: de bak op poten waar niet alleen zand in kan, maar nog veel meer! De zandtafel hoeft zelfs niet eens een tafel te zijn, een grote lage bak voldoet ook prima. Dat de zandtafel een must-have is in een kleuterklas weet je vast wel. Vandaag wil ik je laten zien wat je met de zandtafel kan tijdens het thema Sinterklaas en Kerst!

Thema Sinterklaas en Kerst - 10 ideeën voor de zandtafel - Juf Bianca

Voor het tijdschrift Praxisbulletin mocht ik een artikel schrijven over de zandtafel. Heb jij het artikel nog niet gezien? Je kunt het hier downloaden. Ik heb hier op JufBianca al eerder artikelen gewijd aan de zandtafel, maar er blijft genoeg over om te vertellen!

Denk bij het vullen van de zandtafel vooral aan de zintuigen. Kies voor kleurrijke materialen of ga juist voor natuurlijke kleuren. Voeg een geur toe, die doet denken aan de decembermaand. Zorg ervoor dat je materialen hebt met verschillende texturen, zodat er veel te ontdekken valt.

Bedenk ook wat de kinderen met de materialen kunnen doen. Manipulerend spel staat dan centraal, de kinderen zijn handelend bezig en verkennen zo de eigenschappen van de materialen. Zorg voor bakjes waar de materialen in kunnen en lepels waarmee ze geschept kunnen worden. Maar denk ook eens aan grote plastic pincetten, grijpers, pipetten (als je met vloeistoffen werkt) en schrapers!

Tip: Credu verkoopt altijd leuke materialen voor in de zandtafel!

Hier volgt een lijstje van materialen die je in de zandtafel kunt doen:

  1. pepernoten (of nep-pepernoten van zoutdeeg), buizen, keukenrollen en een rol schilderstape
  2. zand, speculaaskruiden, taartvormpjes, gekleurde bolletjes (of teldoppen)
  3. water, groene kleurstof, babyolie, glitters (let op dat kinderen dit niet gaan drinken)
  4. versnipper restjes papier in allerlei kleuren en verstop er kleine voorwerpen in (pietjes, kleine cadeautjes, kerstballetjes, pepernoten)
  5. dennenappels, dennentakken (die met zachte naalden) en spliterwten (eventueel met een drupje etherische olie met dennengeur)
  6. kleine plastic kerstballetjes in diverse kleuren, stukken oase (in kerstboom-vorm), prikkertjes en kerstslingers
  7. stro, takjes, zand, een houten stalletje en figuren om het kerstverhaal na te spelen
  8. dennentakken, zand, houten schijven, bosdieren, steentjes
  9. maak een mengsel van scheerschuim en meel, of maïzena en water, of meel en babyolie (lekker kliederen!)
  10. kleur bonen of rijst in rood en groen en geef er bakjes en een balans bij

Hoe ziet jouw zandtafel eruit in december? Laat het ons weten!

Wil jij leren hoe je uitdagende hoeken inricht, waar kinderen graag in spelen, en waar ze veel leren? Hoe je de doelen kunt vertalen naar het spel in de hoeken, en hoe je het spel zo goed mogelijk kunt begeleiden en observeren? Bestel dan mijn boek Spelen in uitdagende hoeken!

Wil jij leren hoe je uitdagende hoeken inricht, waar kinderen graag in spelen, en waar ze veel leren? Hoe je de doelen kunt vertalen naar het spel in de hoeken, en hoe je het spel zo goed mogelijk kunt begeleiden en observeren? Bestel dan mijn boek Spelen in uitdagende hoeken!

Download het gratis Kerstbomen telspel!

De kinderen bekijken de cijfers, tellen de juiste hoeveelheid en versieren zo de kerstbomen!

Je ontvangt hierna de nieuwsbrief van JufBianca en je krijgt toegang tot andere gratis downloads. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit