thema kerst - Lespakket

Inleiding

Kerst heeft voor iedereen weer een andere betekenis, maar feit blijft dat het feest op de meeste basisscholen gevierd wordt. De periode tussen Sinterklaas en de kerstvakantie is meestal kort maar heftig, hier volgen enkele ideeën.

Boeken en materialen

   

Hoek

Ik heb ooit bij de Zeeman een vingerpoppenkastje gekocht. Ik had al 5 kerstvingerpoppetjes, en de kinderen houden nu voorstellingen voor elkaar. Onder onze zelf versierde kerstboom, is hij niet prachtig?

In een witte tent kunnen de kinderen een iglo maken, deze hoek kan ook na de kerstvakantie nog blijven staan. Een gezellig haardje (want zo’n huis van ijs is natuurlijk best koud) en een mini-kerstboom mogen niet ontbreken!

In de huishoek kan het huis van de kerstman en zijn vrouw nagemaakt worden. De kerstman pakt cadeautjes in (als vervolg op de Pieten-inpakhoek) en schrijft brieven naar de kinderen, de rendieren moeten verzorgd worden en natuurlijk moeten er ook kerstkoekjes gebakken worden!

Knutselen

Een sneeuwpop, gemaakt van klei, door een jongen uit mijn klas (4 jaar).

Last-minute-kerstboom: Neem 2 vlechtstroken. Leg ze op elkaar en knip een stuk van ongeveer 10 centimeter af. Dit wordt de onderkant. Knip nog een klein stukje af voor de stam. Wat overblijft, knip je in tweeën. Plak nu de helft van de stroken tot een driehoek. Hierop plak je strookjes gescheurd vliegerpapier. Overlappingen zijn hierbij erg mooi! Tot slot plak je de laatste stroken er over heen, en je knipt de randjes bij. Eventueel kun je de boom nog versieren met een piek, kerstversiering en glitters.

Deze kerststalletjes zijn gemaakt door groepjes van 4. De basis van het stalletje is van vlechtstroken, de figuurtjes zijn van sitspapier.

Teken een kerstbal of kerstklokje op papier en laat de kinderen de vorm versieren met wasco. Eventueel kun je ze schrijfpatronen laten uitvoeren. Hierna kleuren ze de vorm in met ecoline. Even uitknippen, en klaar is je mooie raamversiering. Als een kind 2 dezelfde vormen maakt, kunnen ze aan elkaar geplakt worden. Deze vormen kunnen dan in de klas hangen.

Deze kerstman is gevouwen van 4 vliegers. Die zijn met een klein stukje papier aan de achterkant aan elkaar geplakt. Een hoofdje, met baard natuurlijk, een muts, handjes en voetjes, en klaar is de kerstman!

Kerstboom van wc-rolletjes. Ik denk dat de foto duidelijk genoeg is. Verf 10 rolletjes groen en 1 bruin. Je kunt ze heel gemakkelijk aan elkaar nieten. Eventueel kunnen de kinderen ze ook nog versieren met glitters, plakcirkels en sterretjes. Deze bomen hangen met een visdraadje aan het plafond.

De kinderen wilden in het huis van de kerstman ook voor rendier spelen. Ik heb met stroken een hoofdband gemaakt, en daaraan rendiergeweien geniet. Simpel, maar doeltreffend.

credit: Makes and Takes

Op internet kwam ik deze kerstboom tegen, met precies genoeg ringen om af te tellen tot kerst!

Hier geef ik 5 voorbeelden van zelfgemaakte kerstboom versieringen, leuk om samen met de kinderen te maken.

Hier kun je een leuk kerstlettertype downloaden. (klik op de afbeelding)

 

Versjes en liedjes

Wij zijn een kerstbal
we hangen in de kerstboom, tussen andere ballen
we hebben het heel leuk daar, met z’n allen
we houden ons rustig, want we willen niet vallen
de kaarsjes die geven een schitterend licht
het schijnt heel leuk, in ons ballen-gezicht
het is misschien een beetje mal
maar we zijn … een kerstbal

(liedje van Bert en Ernie)

Twinkel, twinkel, kleine ster
boven in de lucht zo ver
zeg mij, zeg mij wat je ziet
ik zie lichtjes, 1, 2, 3
twinkel, twinkel, kleine ster
boven in de lucht zo ver

Zoek je nog meer ideeën voor het thema Kerst? Neem dan eens een kijkje bij mijn projecten bij Kleuteruniversiteit!

Thema kerst bij Kleuteruniversiteit - Juf Bianca Thema kerst bij Kleuteruniversiteit - Juf Bianca Thema kerst bij Kleuteruniversiteit - Juf Bianca

Download het gratis Kerstbomen telspel!

De kinderen bekijken de cijfers, tellen de juiste hoeveelheid en versieren zo de kerstbomen!

Je ontvangt hierna de nieuwsbrief van JufBianca en je krijgt toegang tot andere gratis downloads. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit