De webshop van Credu is hier al eens eerder aan bod gekomen. Deze wordt gerund door mensen die uit het onderwijs komen. Zij weten als geen ander wat er in het onderwijs nodig is! Toen ze me vroegen of ik een review wilde schrijven over de Letterspelmat heb ik meteen ja gezegd. Maar is het nu echt iets dat je kunt gebruiken in een groep 1-2? Ik testte het voor je uit!

review - letterspelmat van credu - JufBianca

Wat is het?

De Letterspelmat is eigenlijk meer een kleed. Het materiaal viel me een beetje tegen, het is wel degelijk, maar erg glad op een gladde vloer. Op de website van Credu wordt al aangeraden er een anti-slipmat onder te leggen bij gladde ondergronden. Er staat ook dat de mat in de was kan, dat is dan wel weer een voordeel!

Op de Letterspelmat staan, zoals je al vermoedde, letters. Het hele alfabet staat erop, maar ook de dubbelklanken als aa, oe en ij. Dit maakt het vooral bruikbaar in een groep 3: met deze klanken kunnen de kinderen alle woorden maken die ze leren. Om de letters, langs de buitenrand, staan plaatjes van éénlettergrepige, klankzuivere woorden. Het is een grote mat, op de foto hierboven kun je zien hoe de verhouding is met een kleuterhand en met de mini’s!

Juf, wat is dat?

Zoals ik eigenlijk altijd doe met nieuwe dingen, legde ik de mat in de klas en zei er niets over. Tijdens de inloop kwamen de eerste kinderen vragen wat dat voor ding was. Ik, flauwe juf, stel dan altijd meteen een tegenvraag: Wat denk jij dat het is? Sommige kinderen konden wel vertellen dat het letters waren die op de mat stonden. In een groep 1-2 is het verschil in niveau erg groot, niet iedereen weet wat letters zijn. De kinderen begonnen er al wat overheen te lopen, maar ik had nog geen anti-slip eronder…

Activiteiten

Op de website van Credu staan enkele suggesties bij de Letterspelmat. Ik besloot eerst maar eens met de kinderen te kijken naar het verschil tussen letters (kun je zien en lezen) en klanken (kun je horen en zeggen). We namen onze naamkaartjes van het planbord en keken met welke letter/klank onze naam begon. We kwamen erachter dat de letter soms een heel andere klank kreeg! Ellemeike en Eliza beginnen met dezelfde letter, maar met een andere klank.

“Juf, welke letter heeft er nu gewonnen?”

review - letterspelmat van credu - JufBianca

Op deze manier kun je natuurlijk ook de eindklank uitluisteren van de namen! Ik wist dat er ergens in een kast nog een zak met AH mini’s lag. Tijdens het fruiteten stortte ik die uit op tafel. We vonden van alles: doperwten, melk, pizza en taart. Of een cupcake, dat kan ook. In ieder geval wisten de kinderen steeds weer welke beginklank ze hoorden. Opvallend hoeveel groep 1 kinderen dat al konden, trouwens! Natuurlijk zijn er altijd kinderen die geen flauw idee hadden. Ook waren er een paar groep 2 kinderen die opvielen omdat ze raadden naar de beginklank.

De Letterspelmat kwam, mét anti-slip, op de gang te liggen. Het was grappig om te zien hoe graag de kinderen ermee wilden spelen, ook zonder dat ik een activiteit aangedragen had. Eerst gingen ze er gewoon op zitten om boekjes te lezen. Met de bak met mini’s erbij gingen ze deze op de juiste letter neerleggen. Weer verbaasde het me hoeveel kinderen niet alleen de eerste klank horen, maar ook al weten welke lettervorm daarbij hoort!

Eén meisje riep meteen enthousiast uit: Oh, Twister! Die zag het al helemaal voor zich: met één hand op de ene letter, een voet op de andere en zo een woord maken. Leuk idee! Ik dacht er zelf nog aan om pittenzakken erbij te leggen. Dan kunnen de kinderen die op de mat gooien en dan de letter opnoemen waar de pittenzak geland is. Dan kunnen ze ook een woord bedenken dat met die klank begint!

Conclusie

Ik ga nog broeden op leuke Sint activiteiten waarbij de kinderen deze mat kunnen gebruiken. Zij zijn in ieder geval enthousiast, dat is fijn! Ikzelf ben eigenlijk tot de conclusie gekomen dat ik de mat geschikter vind voor groep 3. Heb jij een groep 3, of een groep 2-3, dan zou ik deze mat zeker aanschaffen! In een kleuterklas is deze mat leuk als je veel kinderen hebt die al letters kennen. Zij kunnen er op allerlei manieren speels en al bewegend mee bezig zijn. Het grote voordeel is dat hij, eenmaal opgeruimd, zeer weinig plaats in beslag neemt. Hoe de Letterspelmat eruit ziet als hij in de was is geweest, weet ik nog niet. Ik houd jullie op de hoogte!

Wil jij deze Letterspelmat hebben? Bestel hem dan bij Credu.nl!

Download de gratis letterbladen

Gratis letterbladen voor nieuwsbrief abonnees   jufbianca.nl

Laat je gegevens achter en ontvang de gratis letterbladen plús 14 suggesties om ze te gebruiken.

Speelse activiteiten, geschikt voor groep 2 en 3. Ideaal voor kinderen die met letters bezig willen zijn en leerkrachten die aan deze leerhonger willen voldoen!

Na inschrijving ontvang je de JufBianca nieuwsbrief ongeveer 1 keer per week. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit