Het Sinterklaasfeest moet nog gevierd worden, maar de weken tot de kerstvakantie zijn zo kort. Heb jij al een prentenboek uitgekozen om voor te lezen? Ik help je vandaag een beetje op weg, met 15 boekentips voor bij het thema kerst!

Thema kerst - 15 boekentips - Juf Bianca

Of je nu het klassieke kerstverhaal wilt voorlezen, of iets moderners, iets met of zonder kerstman of kerstboom, er is voor elk wat wils! Laat vooral ook weten wat jou favoriete prentenboek is om voor te lezen tijdens de kerstperiode.

Let op: sommige prentenboeken zijn niet langer leverbaar, en sommige heb ik vervangen door een andere titel! Je kunt altijd kijken of jouw bibliotheek het boek nog beschikbaar heeft als het niet leverbaar is.


Kerstmis met Boer Boris - Juf Bianca

Kerstmis met Boer Boris

Ik hoef vast niet te vertellen wie Boer Boris is, er zijn inmiddels zoveel leuke prentenboeken over deze boer verschenen! Ook Boer Boris viert kerst op de boerderij. De verhalen zijn op rijm!


De kleine kerstboom

Kun je als kleine kerstboom ook een belangrijke rol spelen in december, of moet je nog even wachten tot je groot genoeg bent? Dit prentenboek van Ruth Wielockx is weer verkrijgbaar, gelukkig!


De ezel en de os

Het bekende kerstverhaal, maar nu verteld vanuit het perspectief van de ezel en de os. Een prachtig boek met geweldige platen. Ik heb dit prentenboek jarenlang voorgelezen tijdens de kerstviering, fijn dat het opnieuw uitgegeven is!


Mannetje Tak (kersteditie)

Ik tipte eerder in dit blog de ‘gewone’ versie van Mannetje Tak, maar er is nu ook een speciale kersteditie van dit verhaal beschikbaar! Julia Donaldson en Axel Scheffler ken je waarschijnlijk van De Gruffalo, maar samen hebben ze nog veel meer boeken gemaakt.


Kolletje & Dirk – O, dennenboom

Als je al eerder een verhaal van Kolletje gelezen hebt, weet je hoe grappig de verhaaltjes over dit meisje zijn! Speciaal voor kerst vind je in dit boek vier verhalen over Kolletje en haar vriendje Dirk.


Thema kerst - 15 boekentips - Lespakket

De kleine kerstman

Alleen al van de voorkant van dit boek word ik al warm, ik hou van deze stijl! Het verhaal gaat over een kerstman, die te klein bevonden wordt om te helpen met het rondbrengen van de cadeaus. Als de kleine kerstman merkt dat de dieren niets krijgen, ontfermt hij ze over hen. Dat blijkt een schot in de roos! Ik ken het prentenboek zelf niet, maar het staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Misschien toch maar eens aanschaffen, dit jaar?


Thema kerst - 15 boekentips - Lespakket

Droomsneeuw

Ook de stijl van Eric Carle vind ik prachtig, hoewel ik zijn teksten soms wat te simpel vind voor kleuters. Dat is deze keer niet het geval! Dit boek heeft ook de leuke extraatjes van Eric Carle: de sneeuwvlokken zijn te voelen, er zitten doorzichtige bladen tussen en er zit een geluidschip in de laatste pagina. Een droom van een boek!


Thema kerst - 15 boekentips - Lespakket

Het boompje

Het kleine boompje wil net zo mooi zijn als de andere bomen. Het heeft stekelige naaldjes, en is niet gelukkig met zichzelf. Uiteindelijk wordt het met kerstmis natuurlijk een prachtige boom, maar niet zoals hij het zelf bedacht had!


Thema kerst - 15 boekentips - Lespakket

Kerst met kindje

Wie een ongewoon kerstverhaal zoekt, zit met dit prentenboek goed. Alle kerst-elementen zitten in het verhaal, maar net even anders. En kerst moet vooral leuk en gezellig en warm en vreedzaam zijn? Nou, dat is lang niet altijd zo, en dat bewijst dit boek. De sfeer in dit gezin is helemaal niet zo goed (en is dat niet een beetje herkenbaar, op zo’n dag dat alles op rolletjes moet lopen?).


Thema kerst - 15 boekentips - Lespakket

Kerstmis

Dit boek van Dick Bruna kent iedereen wel, toch? Ook in dit boek wordt het kerstverhaal verteld. In alle eenvoud, met de tekeningen in een stijl die we zo goed kennen. Ik vind die stijl persoonlijk wat te simpel voor in een kleuterklas, maar de dvd die bij mijn boek zat is wel fijn. De kinderen vinden het toch leuk om het verhaal op het digibord te kunnen beluisteren en bekijken! Liefhebbers van dit boek willen misschien ook de kerststal in dezelfde stijl?

Thema kerst - 15 boekentips - Lespakket

Thema kerst - 15 boekentips - Lespakket

Kerstmis in de stal

Astrid Lindgren, ook al zo’n schrijfster waarmee we allemaal zijn opgegroeid. Dit boek is voor het eerst uitgegeven in 1961, en het blijft populair. Het is een verhaal in een verhaal: een moeder vertelt het verhaal van de eerste kerstnacht aan haar zoon. Die stelt zich voor hoe alles eruit gezien heeft, dat verklaart waarom de tekeningen ons eigentijdse beelden laten zien. Hoewel het moeilijk klinkt, is dit boek geschikt voor de jongere kinderen. Deze komt zeker op mijn verlanglijstje!


Thema kerst - 15 boekentips - Lespakket

Kerstmis in het bos

Ja, waarom zouden de dieren geen kerstmis vieren? Het lijkt hen wel wat, en met hulp van de uil en de vos doen ze dat wat bij kerst hoort. Ze versieren een boom, en krijgen lekkere cadeautjes van de boswachter. Weer eens iets anders dan het traditionele kerstverhaal!


Thema kerst - 15 boekentips - Lespakket

Kerstfeest met Kikker

Onze grote held Kikker viert ook kerstfeest! Hij heeft mazzel, want het sneeuwt ook nog. Al zijn vrienden komen ook in dit verhaal voor. Dit boek mag niet in je collectie ontbreken als je kikker-fan bent!


Thema kerst - 15 boekentips - Lespakket

De kerstboom van Lotje

De heks Lotje kennen we natuurlijk van de andere verhalen over haar, in dit prentenboek viert ze kerstfeest. De kerstheks moet cadeautjes rondbrengen, maar het blijkt dat gezelligheid eigenlijk veel belangrijker is.


Thema kerst - 15 boekentips - Lespakket

De lieve boze wolf

Ik kende dit prentenboek niet toen me gevraagd werd er een project bij te schrijven voor Kleuteruniversiteit. Zoals altijd werd ik verliefd op het boek. De boze wolf wil helemaal niet vriendelijk zijn, maar zelfs hij ontkomt er niet aan als het kerst is. Prachtige platen, een grappig verhaal en genoeg ideeën om het uit te werken. Een aanrader!


Welk boek lees jij voor tijdens de kerstperiode?

Zoek je nog meer ideeën voor het thema Kerst? Neem dan eens een kijkje bij mijn projecten bij Kleuteruniversiteit!

Download het gratis Kerstbomen telspel!

De kinderen bekijken de cijfers, tellen de juiste hoeveelheid en versieren zo de kerstbomen!

Je ontvangt hierna de nieuwsbrief van JufBianca en je krijgt toegang tot andere gratis downloads. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit