Het linkfeestje voor het thema Sinterklaas is nog maar net achter de rug, of het thema kerst komt al weer om de hoek kijken. Tsja, zo gaat dat nou eenmaal in deze periode! Wil je iets zinnigs doen in de weken na Sint en voor de kerstvakantie, dan moet je nu al voorbereiden. Anders, en dat weten we allemaal, zijn de dagen om voor je het weet. Ik bedacht een leuke meetactiviteit in het thema kerst, veel plezier!

thema kerst linkfeestje - kerstbomen meten - Lespakket

Ik heb in ieder geval voor Kleuteruniversiteit twee producten gemaakt die het je iets gemakkelijker kunnen maken. Ik maakte 10 voorbeelden van mozaïek, en bedacht een project bij het boek De lieve boze wolf, een mooi kerst prentenboek.

Op de algemene pagina van het thema kerst heb ik wat korte ideetjes beschreven. Knutselwerkjes, speltips en materialen, van alles wat, eigenlijk! Ik beschreef zelfgemaakte kerstboom versieringen, want niets is zo leuk als een boom die de kinderen zélf versierd hebben!

thema kerst linkfeestje - meten met kerstbomen - Lespakket

Voor dit linkfeestje heb ik een meetactiviteit bedacht. Ik wilde eens iets anders doen met rekenen dan het gebruikelijke tellen en getallen, en wegen is in de klas net veelvuldig aan de orde geweest. Met het blad met kerstbomen dat ik gemaakt heb, kun je vele kanten op!

thema kerst linkfeestje - meten met kerstbomen - Lespakket

Kerstbomen meten
  1. Het eerste, en meest eenvoudige dat je met deze kerstbomen kunt doen, is ze printen, uit laten knippen en op de goede volgorde laten leggen of plakken. Je kunt de kerstbomen ook lamineren en snijden, zodat er meerdere keren mee gespeeld kan worden. Speciaal voor de leerkrachten zonder kleurenprinter, heb ik ook een zwart-wit versie toegevoegd in de pdf!
  2. De kerstbomen zijn gemaakt met driehoeken. Laat de kinderen de driehoeken tellen, en per boom het juiste cijfer erbij schrijven, stempelen of leggen. Ze kunnen ook voor elke driehoek een teldopje of knoop neerleggen. Om het te koppelen aan meten, kun je bespreken dat de langste of grootste boom de meeste knopen heeft, en dat de kortste of kleinste boom de minste. Let er goed op welke begrippen je gebruikt, en of de tegenstellingen goed bij elkaar passen. Je hebt het dus niet over de langste en de kleinste boom. (en ik deed het net zelf fout, vandaar dat ik het toch maar zeg!)
  3. Als de kinderen 16 vierkantjes kunnen vouwen, laat ze de vierkantjes dan uitknippen en schuin doormidden knippen. Nu hebben ze voldoende driehoekjes om hun eigen kerstbomen te plakken. Hier zijn weer verschillende mogelijkheden: geef ze een getal en laat ze evenveel driehoekjes gebruiken. Je kunt ze ook een getal geven en de opdracht dat de tweede kerstboom meer of minder driehoekjes moet hebben. Ze kunnen nu zelfs de woorden meer en minder bij de bomen stempelen. Ze kunnen ook nog 3 kerstbomen plakken: eentje in het midden met het gegeven getal, en ernaast eentje meer en eentje minder. Tot slot kun je natuurlijk ook nog vrij laten plakken, en dan na afloop de bomen met elkaar vergelijken. Welke boom is het langste? Hoeveel driehoekjes heeft die? Maakt het ook uit hoe je de driehoekjes opplakt? Lange kerstbomen kun je het beste op een strook papier geplakt worden.
  4. Net als bij de vorige opdracht, knippen de kinderen hier hun driehoekjes uit. Op elk driehoekje komt een cijfer (bijvoorbeeld 1-10) of een letter (bijvoorbeeld uit de naam). Deze driehoekjes mogen nu in de goede volgorde opgeplakt worden. Spreek samen af dat de reeks bovenaan begint, en eindigt bij de stam. Als je voor de opdracht met namen gekozen hebt, kun je nu ook weer bespreken welke boom en dus welke naam het langst is.
  5. Als je de bomen gelamineerd hebt, laat ze dan ook eens opmeten met knopen. De kinderen leggen hiervoor een rij knopen van top naar stam, en tellen vervolgens hoeveel knopen ze gebruikt hebben. Gebruik het zwart-wit blad in dit geval als werkblad: de kinderen schrijven hierop het juiste aantal knopen. Ook dit kan weer besproken worden, want hoe kan het dat het ene kind minder knopen nodig had dan het andere? (misschien waren de knopen groter, of lagen ze niet mooi tegen elkaar aan?)

Je ziet het: allerlei mogelijkheden om het te hebben over meten en begrippen over lengte. Een ideale activiteit voor in de laatste weken tot de kerstvakantie!

Neem vooral ook een kijkje bij de andere deelnemers aan het linkfeestje!

Zoek je nog meer ideeën voor het thema Kerst? Neem dan eens een kijkje bij mijn projecten bij Kleuteruniversiteit!

Thema kerst bij Kleuteruniversiteit - Juf Bianca Thema kerst bij Kleuteruniversiteit - Juf Bianca Thema kerst bij Kleuteruniversiteit - Juf Bianca

Download het gratis Kerstbomen telspel!

De kinderen bekijken de cijfers, tellen de juiste hoeveelheid en versieren zo de kerstbomen!

Je ontvangt hierna de nieuwsbrief van JufBianca en je krijgt toegang tot andere gratis downloads. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit