Hoewel ik eigenlijk niet zo van de herfst houd (want: het is geen zomer), vind ik het wel hét seizoen om van de natuur te leren. Er is zoveel te zien en te doen buiten! De natuur laat zich van haar mooiste kant zien en levert ons allerlei materialen die we in de klas kunnen gebruiken. Vandaag wil ik 5 activiteiten met je delen die je juist BUITEN kunt doen!

Thema herfst - 5 activiteiten om buiten te doen - Juf Bianca

Misschien herken je dit wel? In de herfst, wanneer het weer slechter wordt, speel je meer binnen. Het gymlokaal wordt weer vaker bezocht. Ik zal eerlijk zijn: buitenspelen in de regen vind IK niet aantrekkelijk. Maar ja, als leerkracht van jonge kinderen kan ik moeilijk zeggen dat de kinderen samen met mij binnen moeten blijven, toch? Dus moet ik eraan geloven en moet ik ook eens naar buiten.

Tip! Lees ook mijn review over de map Buitenspelen.

1. Parachutespel

Laat de kinderen allerlei herfstbladeren verzamelen (hoe meer, hoe beter!). Verzamel deze op de parachute. Als alle bladeren op de parachute liggen, gaan jullie de wind nadoen. De kinderen nemen allemaal een rand van de parachute vast en bewegen die zachtjes op en neer. Vertel ondertussen dat het steeds harder gaat waaien. Dit is ook een mooi moment voor een woordenschatles: wind, waaien, bries, storm, orkaan, de wind gaat liggen, etc. Uiteindelijk waait de wind zo hard, dat alle bladeren wegvliegen! Natuurlijk gaan de kinderen ze dan opnieuw verzamelen en begin je weer bij het begin.

Een parachute kun je onder andere hier bestellen. Wil je je parachute liever niet buiten gebruiken? Neem dan een oud laken, dat je eventueel rond kunt knippen.

2. Bomen meten

Geef de kinderen een vlechtstrook of een meetlint (een papieren uit de bouwmarkt) en laat ze de omtrek van bomen meten. Eerst raden ze welke boom het dikst is. Laat zien hoe ze kunnen bepalen hoe dik een boom is. Wat is dikker: de boom of je been?

Tip! deze en andere meetactiviteiten vind je hier

3. Vliegeren

Heb je nog plastic knispertasjes met handvat? Bind er een touwtje aan en laat de kinderen ermee vliegeren! Vliegeren met een pedaalemmerzak wil ook, maar het is moeilijker om hier een touwtje aan te binden. De kinderen kunnen zo zien dat de wind het zakje bol blaast en dat die daarom wegvliegt. Waait het niet zo hard? Dan moeten de kinderen zelf hard rennen om ‘lucht te vangen’!

Tip! ik deelde onder andere deze activiteit in de lesbrief bij het boek Meer over het weer. Je kunt deze lesbrief gratis downloaden bij Clavis!

4. Spelen met regen

He bah, het regent. Zullen we dan maar binnen blijven? Nee! Het is wel handig om ouders erop te wijzen dat de kinderen, ook als het wat minder mooi weer is, buiten spelen. Dus: laarzen mee en een goede jas aan! Neem eens stevig papier mee naar buiten en waterverf. Laat de kinderen nu verven met de regen. Met verschillende bakjes kunnen ze de regen opvangen. In welk bakje zit de meeste regen? Stampen in de plassen, wat gebeurt er dan met het water? Leg een oud laken neer en laat de kinderen daar met moddervoeten op heen en weer lopen. Ideeën genoeg!

5. Boswandeling

Natuurlijk, deze kon niet ontbreken. Regel voldoende ouders (en vervoer) om eens lekker naar het bos te gaan. Laat de kinderen al hun zintuigen gebruiken: wat zie je, wat hoor je, wat ruik je? Hoe voelt het mos, en hoe voelt de bolster van een kastanje? Hoeveel verschillende paddenstoelen kunnen we op de foto zetten? Geef de kinderen vuilniszakken waarin ze herfstspulletjes kunnen verzamelen. Als je weer in de klas bent, knip je de vuilniszak open zodat iedereen kan zien wat er in de zak zit. Hee, wat kruipt daar? Ja, de kans is groot dat je kleine beestjes in de klas hebt!

Tip! In dit artikel vind je zintuigenkaarten die je kunt gebruiken.

Zo, dat waren 5 activiteiten die je buiten kunt doen! Welke ga jij inplannen deze herfst? Ik ben benieuwd!

Herkende je dit artikel? In 2016 stuurde ik het naar mijn nieuwsbrief abonnees. 

Gratis download!

Met behulp van dit blad kunnen de kinderen hun herfstblad bestuderen. Is het groot of klein? Welke kleur heeft het? Laat je gegevens achter en het herfstblad-blad komt naar je toe!

Je ontvangt hierna de nieuwsbrief van JufBianca en je krijgt toegang tot andere gratis downloads. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit