Zelf klei maken is zo leuk en zo eenvoudig! Je kunt nu zonder schroom de klei na afloop van het thema weggooien, en een nieuwe voorraad maken. Geef de klei een kleurtje, een geurtje, voeg andere materialen toe. Het recept is erg eenvoudig, en maakt gebruik van materialen die je vast in de keukenkast hebt staan. Je kunt ook vragen of ouders een voorraad klei voor je willen maken. Als je voor elk thema andere ouders vraagt, kunnen ze de kosten delen. Dat willen ze vast wel doen! Vandaag laat ik je zien hoe je klei kunt gebruiken tijdens het thema herfst.

zelf klei maken - thema herfst - Juf Bianca

Ik maakte deze klei met het basisrecept. Voor een gele kleur voegde ik een lepel kerriepoeder toe. De oranje kleur kreeg ik met een lepel paprikapoeder. Let op: beide kruiden ruiken erg sterk, het kan zijn dat kinderen dat niet prettig vinden! Je kunt natuurlijk ook voedselkleurstof gebruiken, het is net wat je in de kast hebt staan. Kleuren met ecoline kan ook!

zelf klei maken kleur - Lespakket

Nu je klei in deze mooie herfstkleuren hebt, kun je de kinderen een kleiopdracht geven. Het kan een vrije opdracht zijn, maar je kunt je ook meer richten op een bepaalde techniek.

herfst klei slakken - Lespakket

Voor deze slakken moeten de kinderen een lange slang rollen. Ze krijgen een slang door met beide handen in één richting heen en weer te rollen over de tafel. Ze moeten op alle plekken ongeveer evenveel druk geven, anders krijgt de slang dikke en dunne stukken. Als de slang lang genoeg is (niet te dun!), breken ze er een stuk af voor het lijf. De rest rollen ze op, voor het slakkenhuisje. Eventueel kan het slakje nog versierd worden met ogen!

herfst klei egels - Lespakket

Deze egels zijn gemaakt van een bol klei die een beetje spits gemaakt wordt aan één kant. Dit wordt de snuit van de egel. Het lijf zit natuurlijk vol met stekels, die maken de kinderen door met hun vingers de klei te ‘knijpen’. Met hun kleine vingertjes lukt dat beter dan met volwassen vingers, moet ik zeggen! Ook de egel kan versierd worden met ogen van bijvoorbeeld kralen.

herfst klei egel - Lespakket

Maar de stekels kunnen natuurlijk ook gemaakt worden van spaghetti! Breek de spaghetti in kleine stukjes, en duw die in het lijf van de egel. Een leuke en goedkope oplossing (cocktailprikkertjes kan natuurlijk ook, maar deze zijn duurder en… ze prikken!).

herfst klei eekhoorn - Lespakket

Wanneer je de kinderen een vrije opdracht geeft, kun je de leukste dingen te zien krijgen! Deze eekhoorn, gemaakt naar aanleiding van het prentenboek Ik wil iets heel moois geven, is gemaakt met een blaadje als pluimstaart. Zo maak je optimaal gebruik van de herfstmaterialen in je klas!

eekhoorntjes klei - Lespakket

Deze eekhoorntjes zijn gemaakt door de groep 3 van juf Rashnie, schattig hè?

Geef jij de kinderen opdrachten als ze met de klei spelen?

Lees ook eens: het belang van sensomotoriek