Het boek De kleine walvis is verkozen tot prentenboek van het jaar 2017. Het staat centraal tijdens de komende Nationale Voorleesdagen, die gehouden worden van 25 januari tot en met 4februari. Ik laat je in dit artikel zien wat je met dit boek kunt doen!

Nationale Voorleesdagen - De kleine walvis - Juf Bianca

Het verhaal De kleine walvis

Het eerste dat je natuurlijk gaat doen, is het boek voorlezen. Omdat je misschien wel langere tijd over het boek wilt werken, is het geen enkel probleem het verhaal meerdere keren voor te lezen. Je kunt het eerst een keer van begin tot eind voorlezen zonder onderbrekingen. Vervolgens kun je het interactief voorlezen, zodat het verhaal steeds meer gaat leven bij de kinderen.

Zodra de kinderen het verhaal kennen, kun je wat meer de diepte in gaan. Vraag de kinderen eens: wat zouden jullie nog willen weten? Daag ze uit vragen te stellen, over walvissen of over het verhaal, en schrijf deze op. Boy weet blijkbaar dat een walvis niet te lang op het strand moet blijven liggen. Waarom is dat? Hoe leven walvissen eigenlijk?

Het is ook mooi om het te hebben over eenzaamheid en vriendjes. Maak samen met de kinderen eens een lijstje van dingen die Boy in zijn eentje kan doen op het eiland. Spelletjes met zand en schelpen, activiteiten om te ondernemen. Misschien schrijft Boy wel een brief aan de kinderen, met de vraag of ze hem willen helpen? Niemand is graag eenzaam, maar je kunt je ook vermaken als je alleen bent. Laat de kinderen ook activiteiten bedenken (en uitvoeren) die Boy samen met een vriendje kan doen. De kinderen kunnen een vriendje voor hem bedenken en schilderen. Zo heeft Boy altijd iemand om mee te spelen!

Spelen in hoeken

Wat zou de vader van Boy de hele dag doen op de vissersboot? Maak hier een aparte themahoek van, zodat de vader (en Boy) vanuit de huishoek naar de vissersboot kan gaan. Een gele regenjas en vissershoed passen hier goed bij, evenals een hengelspel (zelfgemaakt van stokken, touw en magneetjes of haakjes). Een boot maak je trouwens eenvoudig door een tafel op de kop te zetten en er karton omheen te maken. Dit karton kun je eventueel schilderen.

Op een verteltafel kunnen de kinderen het verhaal van De kleine walvis naspelen. Zoals je op de foto kunt zien, maakte ik poppetjes van kegels. Deze kun je onder andere bestellen bij Credu, ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Ik had zelf geen walvis als speelfiguur, maar wel een platte grijze steen. De kinderen kunnen zelf het huis bouwen, een badkuip maken van een boterkuipje en een karretje maken waarmee Boy de walvis mee kan nemen. De vissershoedjes maakte ik vlug van een cirkel, maar je zou ook regenjasjes van vilt kunnen maken die de poppetjes aan kunnen trekken.

Tip! Je kunt het boek ook kopen met een bijbehorend vingerpopje van een walvis.

Maak in de zandtafel een eiland, door een grote bak in het midden te zetten. Leg hierover een groot stuk (blauw) plastic en vul de bak vervolgens met speelzand. De buitenste rand wordt gevuld met water. Op het strand kunnen de kinderen zandkastelen bouwen, spelen met schelpen en patronen maken in het zand. In het water kunnen ze spelen met waterdieren, experimenteren met drijven en zinken en de vissersboot van de vader van Boy laten varen.

Creatieve ideeën

Maak walvissen op allerlei manieren. Op Pinterest zijn vele voorbeelden te vinden, zowel plat als ruimtelijk, van verschillende materialen. Hieronder vind je een link naar mijn Pinterestbord Onder Water, waar ik enkele ideeën voor dit thema verzameld heb. Je vindt er zelfs een walvis van Duplo!

Hier op JufBianca heb ik het thema Zee en strand beschreven. Daar vind je ook een werkje met een ecoline-zee-achtergrond. Laat de kinderen walvissen tekenen met wasco en het papier opvullen met verdunde ecoline, aangelengd met kleuterlijm en glitters. Dit geeft een mooi effect!

Maak foto’s van de kinderen. Laat hen uit een zwarte cirkel een binnencirkel knippen, hier komt hun eigen gezicht achter. Met witte en rode repen papier maken de kinderen er een Boy-trui onder. Tenslotte plakken ze er nog een broek bij. Nu zien de kinderen er net zo uit als Boy!

Maak zelf klei, blauwe en gele (je kunt de klei kleuren met ecoline, zonder dat het tijdens het spelen afgeeft op de handen). Geef er eventueel schelpen bij en laat de kinderen walvissen maken.

Overige activiteiten

De kleine walvis. Hoe klein is die walvis eigenlijk? Is de walvis groter of kleiner dan Boy? Hoe groot zou Boy zijn? De kleine walvis is groter dan Boy, kun jij iets vinden in de klas dat groter is dan jij? Hoe groot is een grote walvis eigenlijk? Past die wel in onze klas?

Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen komt er een kleine versie van dit boek uit, voor maar €4,95, met daarin een speciale code voor een gratis app. Meer informatie vind je hier! Als je de beschikking hebt over een tablet, kunnen de kinderen hier in de klas mee werken.

Er zat een kleine jongen, huilend op een steen, huilend huilend, helemaal alleen. Speel dit zangspel met de kinderen. Eén kind zit in het midden, de rest staat er in een kring omheen. Sta op, jongetje (of meisje) en droog je tranen af. Kies een kind uit de kring die met je dansen mag. Het kind staat op, kiest een kind en danst ermee in de kring. Vervolgens zitten er twee kinderen in de kring, die vervolgens weer twee kinderen kiezen om mee te dansen.

Nog een spel voor in het speellokaal! Neem de parachute en leg er een walvisknuffel op. De walvis wordt eerst heel voorzichtig heen en weer gewiegd, maar als het gaat stormen, gaat de zee tekeer!

Tip! Kies jij liever een ander boek uit de prentenboeken top 10 om mee te werken? Ik maakte projecten bij Kleine blauwe truck en Kom uit die kraan!, beide verkrijgbaar bij Kleuteruniversiteit.

Tot slot: Van Suze van Muziek met Suze kreeg ik een lied dat ze schreef voor de Nationale Voorleesdagen. Je kunt het hieronder downloaden. Bedankt Suze!

Lied Voorleesdagen