De Olympische Spelen 2018 in Pyeongchang zijn begonnen! Hoe besteed je met kleuters aandacht aan de winterspelen? Ik raakte geïnspireerd door het boek De jongen die met dieren schaatste, van Edward van de Vendel (jeweetwel, die schrijver) en Beorn Nijenhuis (jeweetwel, die schaatser), met prachtige tekeningen van Sanne te Loo. Vandaag heb ik 5 ideeën voor je bij dit boek én bij het thema Olympische Spelen en winterse sporten!

Ideeën voor kleuters voor de Olympische Spelen 2018 - Juf Bianca

“Dit is een meer. Dit is het meer in de winter. En dit is Beorn. Hij woont in Canada.”

Als je een beetje schaatsliefhebber bent, zegt de naam Beorn Nijenhuis je wel iets. In het voorlees-prentenboek De jongen die met dieren schaatste vertelt hij (samen met Edward van de Vendel) zijn verhaal. Over hoe hij schaatser wilde worden. Over hoe hij hard trainde op dat meer achter zijn huis, en hoe de dieren meekeken. Over hoe hij zijn eerste wedstrijd schaatste, viel en nooit meer wilde schaatsen. En over hoe hij vervolgens bedacht: Nee, ik ga miljoenen wedstrijden schaatsen en ik blijf miljoenen keren overeind.

Dit boek is geen standaard prentenboek, het heeft een kleiner formaat en meer tekst en bladzijden dan je gewend bent. Maar elke bladzijde is wel geïllustreerd en de tekst is geschikt om voor te lezen aan jonge kinderen. Het boek inspireerde me om met kleuters aan de slag te gaan met de Olympische Spelen!

De jongen die met dieren schaatste - Juf Bianca

De verteltafel

Het meer van Beorn nodigt uit tot het maken van een verteltafel. Een grote spiegel of een laag zilverkleurig papier kan dienst doen als bevroren meer. Eromheen staan bomen, het huis van Beorn en de dieren die meekijken. Zet er bijvoorbeeld Playmobil poppetjes bij en laat ze schaatswedstrijden houden. Als je zorgt voor nepsneeuw, kunnen de kinderen misschien wel meer sportwedstrijden naspelen.

Hoeveel medailles?

Vandaag zagen we hoe Nederland op de eerste dag van de Olympische Spelen wel VIER medailles wist te veroveren, met schaatsen en shorttrack. Vier jaar geleden maakte ik een formulier waarop je de medaillespiegel met de kinderen bij kunt houden. Als je het lamineert, kun je er met een uitwisbare stift op schrijven. Je vindt dat bestand in het artikel Olympische Spelen bij kleuters. (Tip: In dit artikel vind je nog meer ideeën bij dit thema!)

Ook is het natuurlijk leuk om de kinderen zelf medailles te laten maken en allerlei ‘wedstrijden’ te organiseren. Wie heeft het snelst zijn jas aan? Wie kan de hoogste toren bouwen?

Op de lange latten

Laat de kinderen van repen dik karton of houten latten ski’s maken. Hoe maak je dit aan je voeten vast, zodat je er ook echt mee vooruit kunt komen? Geef er stukken touw bij, dat de kinderen kunnen gebruiken. Heb je een paar oude schoenen liggen? Spijker of schroef deze dan vast op de latten, zodat de kinderen erin kunnen stappen. (Let natuurlijk wel op scherpe punten.)

Van ijslollystokjes maak je ski’s voor poppetjes. Plak de voeten vast met tape, of maak zelf poppetjes met wasknijpers. Maak van een stuk karton een helling waar de poppetjes vanaf kunnen glijden. Wie komt het verst?

Met de slee naar benee’

Snijd een koker van bijvoorbeeld tapijt in de lengte doormidden, zodat er een bobslee-baan ontstaat. Bind poppetjes op auto’s, of laat de kinderen zelf een slee ontwerpen. Welke slee is het eerst beneden? Hoe maak je een bocht in de baan?  Geef de kinderen allerlei materialen die ze hiervoor kunnen gebruiken. Ideeën hiervoor vind je op mijn Pinterest bord!

Nog een sport

Als jij nu een nieuwe Olympische, winterse sport mocht bedenken, wat zou het dan zijn? Laat de kinderen hierover fantaseren, knutselen, tekenen, vertellen en laat ze de sporten voordoen. Wat zijn de regels? Hoe speel je het? Wanneer heb je gewonnen?

Wanneer sommige kinderen niet zo goed zijn in de nieuw bedachte sporten, kan dat een mooi moment zijn om het te hebben over doorzetten. Ook Beorn dacht immers dat hij moest stoppen, omdat hij gevallen was? Maar hij zette door en won uiteindelijk wél.

Op welke manier besteed jij aandacht aan de Olympische Spelen?

De jongen die met dieren schaatste - Juf Bianca

Met dank aan Querido Kinderboeken voor het toesturen van dit boek.