Zelf klei maken is een onderwerp dat al vaker aan bod is geweest op deze site. Mijn eigen kinderen spelen graag met zelfgemaakte klei, en vinden het ook leuk om er andere materialen aan toe te voegen. Hierdoor is de klei niet lang bruikbaar. Dat is gelukkig helemaal niet erg, het is vrij eenvoudig en goedkoop de klei te vervangen. Ik vind het leuk de klei dan aan te passen aan een thema, door er een kleurtje of een geurtje doorheen te doen. Eerder maakte ik al herfstklei en pepernotenklei, vandaag wil ik wat activiteiten bespreken die je kunt doen met winterklei!

4 activiteiten met winterklei - Juf Bianca

 

Ik maakte winterse klei in 3 kleuren: blauw, wit en roze. Ik volgde het basisrecept en de werkwijze uit het originele recept. Ik heb tussendoor nog wel eens geëxperimenteerd met andere hoeveelheden zout, maar merk dat dit toch gewoon het beste werkt. Ook heb ik gemerkt dat de beste klei vaak gewoon de basisklei is, zonder poespas. Als ik iets toevoeg, moet ik voorzichtig zijn dat de klei niet te nat wordt.

Ik wilde super-witte klei, en probeerde eens of ik de klei kon kleuren met verf. De witte bloem kleurt altijd een beetje als die verhit wordt, en ik hoopte met witte verf de sneeuwwitte kleur te behouden. Dat mislukte, de klei werd veel te plakkerig… Hoe dat komt, weet ik niet, want ik vermengde de verf met water, zodat er niet teveel vocht in de klei kwam. De textuur van de klei was door de verf toch anders, geen succes dus.

Om toch een mooi sneeuw-effect te krijgen, voegde ik zilveren glitters toe aan gewone witte klei. Je zou er, voor een winters geurtje, nog pepermunt olie aan toe kunnen voegen. Ik had dat niet in huis, en hield hem dus reukloos.

zelf klei maken - 4 activiteiten met winterklei - Lespakket

De blauwe klei maakte ik niet zozeer omdat dat een winters kleurtje is. Ik kleur de klei meestal met iets natuurlijks uit mijn eigen keuken (kruiden of kooknat), of met een flesje voedselkleurstof (rood) dat ik ooit eens gekocht heb. Ik wilde eigenlijk eens een ander kleurtje, maar ik wilde daar niet apart een flesje voedselkleurstof voor kopen. Aangezien het magazijn op school vol staat met ecoline, heb ik daar iets van mee genomen.

Nu hoor ik iedereen denken: ecoline, dat is toch giftig? Ik heb me suf gegoogled, maar kan nergens vinden of ecoline nu WEL of NIET gifitg is. Het zal ongetwijfeld niet verstandig zijn de hele fles leeg te drinken. Maar uiteindelijk is het een waterverf met kleurstoffen, en er zit maar een klein beetje in mijn klei. Er zit wel een cup zout in mijn klei, en ik zal niemand aanraden een cup zout op te eten! Ik zou een kind dus ook niet aanraden de klei op te eten. Is het gevaarlijk als een kind wat van deze klei in zijn mond krijgt, of er zelfs een hapje van doorslikt? Ik ben natuurlijk geen dokter, maar ik denk dat het wel kan. Gebruik je toch liever voedselkleurstof, dan is dat natuurlijk ook in alle kleuren te krijgen, dus ga je gang!

Een donkerblauwe klei dus, en ik had nog wat glitters over, dus gooide ik die er ook door. Lijkt net een winterse sterrenhemel, toch? Ik merkte trouwens wel dat ik meer vlekken op mijn tafel had, die ik er gelukkig wel af kon poetsen. Misschien komt dat doordat de blauwe kleur meer opvalt tegen de kleur van mijn tafel, dan de meer zachte en natuurlijke kleuren? In ieder geval gaf de ecoline niet af aan de handen, zelfs niet toen ik het net uit de pan kneedde.

Hoe ga je te werk als je de klei wilt kleuren met ecoline? Volg weer het basisrecept, maar in plaats van een cup water gebruik je ecoline aangelengd met water. Hoe meer ecoline, hoe feller en steviger de kleur! In totaal giet je dus een cup vocht bij de andere ingrediënten. Ook mijn pan en mengspatel zijn niet verkleurd door de ecoline. Als jij ook veel ecoline op school hebt staan: go for it! Klei in alle kleuren van de regenboog!

blauweklei

De laatste klei heeft zijn kleur te danken aan cranberries, die in de winter volop in de winkel liggen. Cranberries worden geoogst van september tot november, maar blijkbaar vind men het erg lekker ze te eten met Thanksgiving en Kerst. En zeg nou eerlijk: die dieprode besjes passen ook wel bij de Kerst, dus ook bij de winterklei!

Ik gooide een flinke handvol cranberries in een pannetje, met ongeveer een cup water. Ik liet alles even flink koken (cranberries zijn erg hard, dus het duurt even voor ze hun sap en dus hun kleur afgeven). Daarna goot ik het vocht af, controleerde of het weer een cup was, en roerde het door de andere klei ingrediënten. Ik denk dat ik de cranberries nog wat langer had kunnen koken voor een diepere kleur, maar ik was ongeduldig.

Nu had ik 3 kleuren klei (ook wel handig, met 3 kinderen thuis), dus konden we aan de slag! Ik bedacht wat echte winterse activiteiten met de klei, en mijn kinderen mochten het uitproberen.

Klei en cranberries

Ik gaf een bakje cranberries bij de roze klei. Die werden direct in de klei geduwd, daar kun je mooie patroontjes mee maken! Nogmaals: cranberries zijn erg hard, dus je moet veel moeite doen om ze stuk te krijgen. Zeg dat natuurlijk niet te hard tegen de kinderen, want dan wordt het een uitdaging. Of een experiment, want hoe mooi zou de klei worden als er nog wat meer cranberry-sap in de klei kwam? Omdat deze klei zo goedkoop en eenvoudig is, kun je hem zo vervangen!

Voetstappen in de sneeuw

De witte klei werd natuurlijk sneeuw. De ene dag zette ik er een bakje met plastic dieren bij. De kinderen kwamen er achter dat ze met de pootjes afdrukken konden maken in de klei. Net als pootafdrukken in de sneeuw! Verzamel ook eens wat dieren met verschillende poten, en laat de afdrukken vergelijken. Welke afdruk hoort bij welk dier?

Rollenspel in de sneeuw

Een andere dag lag de sneeuw op en om een boerderij. Ik gaf er wat Duplo en Playmobil bij, en er ontstond direct een rollenspel. De paarden wilden wat eten, en de klei/sneeuw werd ineens ook eten voor de paarden. Mooi is dat toch. De Duplo kinderen speelden vrolijk in de klei. Als je een grote plastic bak hebt, maak dan nog meer witte klei, en laat ijsschotsen maken en verzamel er pooldieren bij! De dieren blijven natuurlijk goed staan in de klei, ideaal.

zelf klei maken - 4 activiteiten met winter klei - Lespakket

Dennengroen

Tot slot wilde ik nog iets doen met materialen uit de natuur. Ik haalde wat takjes dennengroen uit de tuin, en gaf dat bij de witte klei. Die takjes werden direct als boompjes in de klei geplant. Wat zou er gebeurd zijn als ik wat plastic bosdieren erbij had gegeven? Mooi als extra speelmateriaal, en het ruikt natuurlijk heerlijk! Als extra opdracht, zou je ook nog kunnen zeggen dat de kinderen de naalden van de takjes af mogen halen, en daar patronen mee in de klei mogen maken. Goed voor de fijne motoriek!

Maken jullie in de winter nieuwe klei? Wat voor activiteiten doen de kinderen ermee? Laat het ons weten!