Veel juffen en meesters maken elk jaar een verjaardagskalender met de kinderen. Soms alleen maar om aan te geven wanneer de kinderen jarig zijn, soms ook om met die kalender de klassen rond te lopen en te trakteren. Hier volgen wat ideetjes die ik verzameld heb. Heb jij ook een leuk idee, stuur het dan vooral op (liefst met foto)!

30 verjaardagskalenders voor in de klas - Juf Bianca

Miranda stuurde me een clown die ballonnen vasthoudt. Hier vind je het patroon van de clown. Bedankt Miranda!

Deze kraai kreeg ik van Joke, bedankt!

Miranda stuurde me deze 3 foto’s, bedankt!! Hier vind je het werkmodel van de rups en de locomotief.

Een rugzak van ieder kind…kan gewoon plat geknutseld worden met een aantal zakjes (gelijk aan leeftijd)…ziet er erg leuk uit! (Jennifer – PABOforum)

Ik had dit jaar vliegers (zelf getekend, uit laten knippen en laten versieren. Strikjes aan een touwtje, naam en verjaardagsdatum erop, en klaar)

Laat elk kind een tekening/plakwerk van zijn/haar favoriete (disney-)figuur maken, plak deze op een gekleurd vel en schrijf daar de naam en datum op. Het leuke vind ik dan dat je een beetje verschillende platen krijgt, niet zo voorgekauwd. Of zoek op internet verschillende kleurplaten en laat die beplakken met bolletjes crêpepapier of gescheurde stukjes sitspapier. Deze platen dan ook weer op een gekleurde ondergrond en de naam en datum erop. (Brigitte – PABOforum)

Ik heb met de kinderen een hoedje van papier gevouwen, zoals je die van krantenpapier kunt vouwen. Deze hebben ze nu van een wit vel tekenpapier gevouwen en zelf versierd. Op de voorrand staat een foto met hun leeftijd en naam, achter op de rand staat de verjaardagsdatum. Ik heb ze op volgorde van verjaarsdata in de klas gehangen. Wie jarig is mag de hele dag zijn/ haar muts op en daarna mee naar huis. (Ans – PABOforum)

Een kleurplaat van Winnie the Pooh op gekleurd papier gekopieerd en een klein ballonnetje op wit papier. De kinderen tekenen in de ballon hun gezicht en deze heeft Winnie dan in zijn handen. (Fransje – PABOforum)

Een locomotief, en daarachter komen de wagonnetjes. Deze laat je door de kinderen versieren, je schrijft er hun naam en verjaardagsdatum op.

Iedereen zijn eigen mandala uitkiezen, kleuren, uitknippen en op leuk kleurtje plakken. Naam en verjaardagdata eronder met dikke stift, 2 gaatjes bovenin, mandala’s op elkaar, touwtje erdoor en klaar is Kees! (Peet – PABOforum)

Vorig jaar hadden zij bij mij op school een taart voor de kinderen getekend. Daarop moesten de kinderen kaarsjes plakken. Dus als ze vijf worden, moeten ze vijf kaarsjes opplakken. (Joyce1982 – PABOforum)

ik heb dit jaar een kroon met aan de voorkant een taart met daarop het cijfer van de verjaardag en op de achterkant een bert, ernie, koekiemonster, naar keuze. De kinderen kleuren en versieren alles. Ik zet de kroon in elkaar en plak een vlammetje op het cijfer, zodat het cijfer de kaars op de taart is. De taart wordt ook meteen de verjaardagskalender voor op het prikbord. Een foto van de jarige job + data op de taart klaar is de kalender. (Priscilla – PABOforum)

Ik had mijn eerste jaar allemaal ballonnen achter elkaar gehangen, met naam verjaardag en tekening van zichzelf. (Matthea – PABOforum)

Laat de kinderen uit tijdschriften plaatjes knippen die met hen te maken hebben. Met letters uit de tijdschriften kunnen ze ook hun naam maken en de datum met cijfers. (Tinta – PABOforum)

Schrijf je naam zo groot mogelijk op je vel papier. Daarna ga je de letters versieren. Van een t kan je dan bijvoorbeeld een parasol maken. (Tinta – PABOforum)

Ik heb 2 jaar terug een taart laten maken. Ik had een a4-tje in de breedte genomen. De onderste laag was zo breed als het a4-tje, de tweede laag wat minder en de derde laag nog minder. De kids moesten deze uitknippen en de taart versieren. Ze moesten ook zoveel kaarsjes als hoe oud ze werden erop plakken (als ze 7 jaar werden moesten er 7 kaarsjes op komen). Op de onderste laag stond de datum en de op de tweede laag de naam van het kind. (jufdaan – PABOforum)

Komend jaar laat ik de kinderen met wasco op een half a4-tje een feestbeest tekenen. Daarna gaan we er met ecoline overheen en dan plak ik het op een gekleurd a4-tje en klaar is kees. Ja, nog even de naam en de datum erop en klaar. (jufdaan – PABOforum)

Wat ook wel leuk is: een clowntje maken. Laat de hoed vouwen (vlieger) en plak er een rondje achter. Laat een strik knippen en krul de haren met een schaar (oranje stroken en met je schaar erlangs gaan zoals je ook slingertje voor op een cadeautje maakt). Verder natuurlijk ogen, neus, mond, de strik en de hoed versieren e.d. (jufdaan – PABOforum)

Een collega van mij had eendjes gemaakt. Er stond dan ook op Er is er eentje jarig. (jufdaan – PABOforum)

Weer iemand anders heeft de kids op een stukje zilverkarton zichzelf laten tekenen, in een spiegel op papier geplakt en op het papier stond er dan: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is er jarig in t land? (jufdaan – PABOforum)

Ik heb een afdruk van alle handen van de kinderen genomen. Van ieder kind een andere kleur. Ik heb de hand uitgeknipt en op een gekleurd papiertje geplakt, naam erboven – geboortedatum eronder, staan heel leuk. (Kim – PABOforum)

Een rups met voor ieder kind een rondje. (Anita – PABOforum)

Een foto van het gezicht, met daarbij een feestmuts en verjaardagskleren getekend. (Anita – PABOforum)

Ik vergroot de foto van de schoolfotograaf tot A4-formaat en laat de kleuters een kroon versieren. Ik hang deze foto’s met kroon in de juiste volgorde op. Wanneer ze jarig zijn, plak ik het cijfer van hun leeftijd op hun kroon. Zo weten ze wie als volgende aan de beurt is en kunnen ze ook toeleven naar hun eigen verjaardag. (Kim)

Gevouwen zonnen met in het midden een tekening van de kinderen zelf. Binnenste van geel (klein) en rood (groot) 16 vierkantjes vouwen, de hoekjes naar binnen vouwen. Van oranje 8 vliegertjes vouwen voor de stralen. (Anouk)

Ik maakte met de kinderen een verjaardagskalender van halve pingpongballetjes die op een stukje karton geplakt waren. De kinderen schilderden zichzelf daarop en lieten de tekening (het haar) doorlopen op het kartonnetje. Bovenaan schreven ze zelf hun naam, en onderaan heb ik de datum van hun verjaardag gezet. We hebben alles in de juiste volgorde geplakt op een groot houten bord. (Greet)

Ik laat de kinderen een kleurplaat van een verjaardagstaart met het juiste aantal kaarsjes erop inkleuren. Daarnaast maak ik foto’s van elk kind waarop ze net doen alsof ze kaarsjes uitblazen. Ik knip de taarten dan uit en plak die op de foto’s. Ziet er altijd heel leuk uit! (Katja)

bijna 30 ideeën voor verjaardagskalenders voor in de klas - JufBianca.nl

Ik print van alle kinderen een pasfoto uit op A5 (hier in zwart-wit, maar kan ook in kleur), knip ze uit een plak de hoofden op een A4’tje. De kinderen tekenen zichzelf erbij. Ze mogen een kleur ‘lijst’ kiezen en ik plak de tekening op met naam en datum van de verjaardag erbij. De tekeningen hangen op volgorde aan de muur er blijven het hele jaar hanngen. De kinderen kunnen zo precies zien wie de volgende is die jarig is. En het staat om gewoon erg leuk. Ook handig voor (nieuwe) ouders om te zien wie wie is. (Joni)

Pinterest bord Juf Bianca - Verjaardagskalenders voor de klas

Heb jij nog een foto van een verjaardagskalender? Stuur hem op via Contact!

Ben jij aan het nadenken over het nieuwe schooljaar? Lees dan ook Praktische tips voor je klas

Zoek je een project over jarig zijn, bekijk dan eens Taart voor kleine beer!