Welkom bij de themaweek over ‘jarig zijn’. Vandaag hebben we het over het vieren van een verjaardag van een kind. Hoe vier je een verjaardag, hoe zorg je ervoor dat een kind zich speciaal voelt op zijn verjaardag? Lees snel verder en download de gratis verjaardagskaartjes!

Jarig zijn - Hoe vier je de verjaardag van een kleuter - Juf Bianca

Je verjaardag is de dag waarop je je heel speciaal mag voelen. Het is leuk als er op school ook aandacht aan besteed wordt. Elke leerkracht doet dat op zijn eigen manier, soms met een ‘basis arrangement’, soms nog uitgebreider. We hebben het al gehad over de verjaardagskroon, die volgens mij wel tot de basis hoort. Ook het zingen van een liedje (of vijf!) hoort daar, denk ik, bij.

Sommige kinderen vinden het echter helemaal niet zo fijn om lang in het middelpunt van de belangstelling te staan! We willen dat het kind zich op zijn gemak voelt, natuurlijk. Daarom is het goed het kind ook de regie te geven over het feest. Op internet gaat al lang het idee rond om kaartjes te maken met daarop privileges die de jarige krijgt. Maar zulke kaartjes zijn ook heel handig om het feest inzichtelijk te maken voor kinderen die daar behoefte aan hebben!

Ik heb 14 kaartjes gemaakt met daarop verjaardagsactiviteiten. Er zitten ook 2 lege kaartjes bij, zodat je daar zelf activiteiten op kunt schrijven. Je kunt er voor kiezen om bepaalde kaartjes standaard bij het feest te laten horen, en de jarige uit de andere kaartjes te laten kiezen. De kaartjes zijn ook heel handig om de volgorde van het feest te laten zien: je mag een hoed op, daarna mag je op de stoel staan en gaan we voor je zingen, en daarna mag je trakteren.

Tip: als je er magneetjes achter plakt, kun je de kaartjes aan een metalen strip ophangen. Of knijp de kaartjes aan je dagritmekaarten vast: als wij gaan fruit eten mag jij de klassen rond.

Download de kaartjes hier

Als je graag leuke activiteiten wilt toe voegen aan je basisarrangement, geef ik je hieronder een aantal suggesties:

 1. maak of koop een cd met verjaardagsliedjes. De jarige mag die cd een paar dagen voor de verjaardag mee naar huis.
 2. koop een mooie kralenketting, een grappige placemat, een klein potje met nep bloemen. Dit mag de jarige de hele dag bij zich houden. Een constante herinnering aan de verjaardag!
 3. spaar mee met alle spaaracties van supermarkten waarbij leuke kleine dingen te krijgen zijn. Stop dit in een grabbelton en laat de jarige daar een cadeautje uit grabbelen. (tip: vraag ouders kleine cadeautjes te verzamelen uit de speelgoed voorraad thuis!)
 4. laat op de verjaardag de logeerbeer bij de jarige logeren. Zo kan de jarige na afloop samen met de logeerbeer vertellen hoe het feest verlopen is!
 5. als je een taart met échte kaarsjes hebt, steek de kaarsjes dan één voor één aan. Vertel bij elk kaarsje hoe het leven van de jarige verlopen is. Toen je nog 0 jaar was, was je net geboren. Je kon nog niet zoveel. Toen je 1 jaar was, leerde je lopen. Etc. (dit kan natuurlijk ook met nep-waxinelichtjes!)
 6. als je een digibord hebt, kun je daar ook een verjaardagstaart op laten zien. Schoolbordportaal geeft je enkele links! Je vindt er trouwens nog meer leuke links, van liedjes tot verhalen.
 7. juf Evy noemde nog een leuk idee op de JufBianca facebookpagina: er is een houten taart met kaarsjes en de leeftijd, die je in stukken kunt snijden. Die mag mee naar huishoek en de hele dag mag iedereen op bezoek bij de jarige. Ze mogen speelgoed kiezen in de klas en dit inpakken om mee te nemen naar het feest. Al deze pakjes mag de jarige dan openmaken in de huishoek en daar eten ze dan samen een stukje (houten) taart.

Welke rituelen gebruik jij, en hoe lang duurt een verjaardagsfeest bij jou?

Andere berichten uit de themaweek jarig zijn:

 1. Jarig zijn: een verjaardagskroon
 2. Jarig zijn: hoe vier je een verjaardag?
 3. Jarig zijn: verjaardagstroon
 4. Jarig zijn: boekentips
 5. Jarig zijn: 5 activiteiten met ballonnen

Tip: ik schreef twee projecten over jarig zijn en taart, deze zijn te bestellen bij Kleuteruniversiteit! 

Een taart voor kleine beer - project van Juf Bianca bij Kleuteruniversiteit
Agent en Boef en het boefvangfeest - project van Juf Bianca