Het motto van de Kinderboekenweek 2019 is Reis mee!, met als thema voertuigen. Zoals elk jaar zijn er enkele kerntitels uitgekozen, maar er zijn nog veel meer leuke boeken waarin verschillende vervoersmiddelen voorkomen. Bekijk ook de 20 boeken over reizen!

15 boeken over voertuigen - Kinderboekenweek 2019 - Juf Bianca

1. Gewonnen

Gewonnen - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

Dit boek gaat over een spannende wedstrijd. Welk voertuig zal winnen? Maar… het loopt niet zo af als je zou verwachten! Prachtig prentenboek van Ruth Wielockx.

Bestel het boek hier

2. Tim op de tegels

Tim op de tegels - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

‘Wel op de stoeptegels blijven, hè,’ zei Tims vader. 
‘Waarom?’ vroeg Tim. 
‘Omdat het gevaarlijk is om van de tegels te gaan,’ zei zijn vader. 
Zoals beloofd blijft Tim op de stoeptegels. Ook al worden de tegels opgetild door stratenmakers, een vrachtwagenchauffeur, havenwerkers en zelfs een hijskraan… Onderweg komt Tim allerlei verschillende voertuigen tegen. Bij dit boek schreef ik een project over verkeer!

Bestel het boek hier

Bestel het project bij Kleuteruniversiteit

3. De grote rode bus

De grote rode bus - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

Op een ochtend komt de grote rode bus vast te zitten in een gat in het wegdek en algauw ontstaat er een enorme file: De wals zit vast achter het kiepwagentje, dat vastzit achter de motor, die vastzit achter de auto, die vastzit achter de bestelwagen, die vastzit achter de bus. En we weten allemaal waarom de bus vastzit… ja toch? Er zit een gat in de weg. Help!

Bestel het boek hier

4. Willewete De fiets

De fiets - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

Wil je alles weten over de fiets? Hoe zag de eerste fiets eruit? Hoeveel soorten fietsen bestaan er? Hoe kies je de juiste fiets? Welke sporten kan je allemaal doen op de fiets? Wie zijn de beroemdste wielrenners? Deze en vele andere vragen worden in dit boek beantwoord. Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar over wat je elke dag nodig kunt hebben, namelijk de fiets. Dit is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019, en ik schreef er een plusproject bij!

Bestel het boek hier

Bestel het plusproject bij Kleuteruniversiteit

5. Eend op de fiets

Eend op de fiets - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

Op een dag krijgt eend een wild idee: hij weet zeker dat hij het soort eend is dat uitstekend op een fiets kan rijden. De andere dieren hebben er hun eigen gedachten over: een eend op een fiets, dat is toch niet normaal! Totdat er ineens een grote groep kinderen aankomt, hun fietsen tegen het hek zet en naar binnen verdwijnt. Dan weten de boerderijdieren niet hoe snel ze zelf op de fietsen moeten stappen.

Bestel het boek hier

6. Boer Boris gaat naar de markt

Boer Boris gaat naar de markt - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

Een nieuw avontuur boordevol voertuigen. In het vijfde boek van de succesvolle serie wil Boer Boris naar de markt om zijn producten te verkopen. Maïs, pudding, kaas, brood, aardappels, groenten… Hij wil er vanaf! Maar hoe moet hij op de markt komen? De verkeerssituatie is erg onduidelijk en geen enkel voertuig lijkt toegestaan. Fietsen, auto’s en ook raketten zijn verboden. Zal Boris zijn weg naar de markt kunnen vinden? Bij dit boek schreef ik een project en een plusproject, waarin de markt en de boerderijproducten centraal staan.

Bestel het boek hier

Bestel het project en het plusproject bij Kleuteruniversiteit

7. Garage Gust

Garage Gust - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

Gust is een vrolijke doe-het-zelver. Geen klus is te groot of te moeilijk voor hem. Aan elk voertuig van de klanten die langskomen ontbreekt wel iets. Gelukkig heeft hij nog wat spullen staan. Ik hou zo van de stijl van Leo Timmers!

Bestel het boek hier

8. Kasper de fietsenmaker

Kasper de fietsenmaker - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

Kasper en Flip trekken er een dagje op uit. Op de fiets. Ze gaan picknicken.
Maar plotseling kan Kasper niet verder fietsen. Hij heeft een lekke band!
Als je een lekke band hebt, moet je hem plakken. Banden plakken is leuk, 
vinden Kasper en Flip. Maar kunnen ze daarna eindelijk gaan picknicken?

Bestel het boek hier

9. Het grote treinenboek

Het grote treinenboek - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

Een historische treinreis met indrukwekkende prenten. Het grote treinenboek brengt je overal waar treingeschiedenis werd geschreven! Het is een onvergetelijke tocht door tijd en ruimte. Haast je, stap in, de trein wacht niet! Kies een plaatsje en laat je meevoeren op een fantastische reis door de tijd. Kom alles te weten over treinen door de jaren heen: van de eerste stoomtrein tot de TGV, van een goederentrein tot een slaaptrein … 

Bestel het boek hier

10. Sem’s tractor

Sems tractor - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

Sem is dol op tractors. Als hij op een ochtend naar de crèche moet, wil hij eigenlijk zijn tractor meenemen. Mama zegt dat daar geen tijd voor is. Maar dat geeft helemaal niets, want onderweg ziet hij overal tractors.

Bestel het boek hier

11. Met opa op de fiets

Met opa op de fiets - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

‘Wie gaat er mee?’ Opa knipoogt en zet zijn pet op. ‘Ik,’ zegt Isa snel. Ze rent naar opa’s fiets. ‘Hupsalakee!’ Opa zwaait Isa door de lucht. ‘Joehoe,’ gilt ze. De wind kriebelt al aan haar oren. ‘Fietsen!’ juicht Isa en ze rinkelt met de bel. ‘Daar gaan we!’ Maar er zijn er nog meer die mee willen rijden. Of dat wel lukt? Een grappig prentenboek over wind in de haren en moedige opa’s.

Bestel het boek hier

12. Pim Piloot

Pim Piloot - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

Pim Piloot houdt van vliegen. Het liefst vliegt hij in zijn stuntvliegtuig. Maar hij helpt ook graag. Als de brandweer hem belt, stijgt hij op in zijn rode blusvliegtuig. Als de bakker geen fruit meer heeft voor de taart, gaat hij met de jumbo fruit halen. Is er een ongeluk in de bergen, dan komt de reddingshelikopter uit de loods. Een leuk en stoer boek voor jongens en meisjes die van techniek en vliegtuigen houden. Het tweede boek van Ruth Wielockx in dit rijtje, maar we hadden nog geen vliegtuigenboek!

Bestel het boek hier

13. De vrachtwagenchauffeur

De vrachtwagenchauffeur - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

Een verhelderend informatief boek op kleutermaat over de vrachtwagenchauffeur en alles wat hij of zij doet. Kijk eens rond. Bijna alle spullen die je ziet, zijn in een vrachtwagen vervoerd. De zitbank, het meel dat in brood zit, fruit, groenten, zelfs wc-papier! Het is de vrachtwagenchauffeur die zorgt voor het laden, vervoeren én lossen. Uit de bekende beroepenserie van Liesbet Slegers!

Bestel het boek hier

14. Het grote verkeersboek van Tuk

Het grote verkeersboek van Tuk - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

Het grote verkeersboek van Tuk is een grappig en informatief praatboek, voorleesboek, kijkboek en doe-boek over verkeer en vervoer. Met heel veel plaatjes van vervoermiddelen en verkeersborden. Versjes, liedjes, plaatjes met onderschriften, taalspelletjes en praktische tips rond: vervoermiddelen, links en rechts, oversteken, verkeerslichten en meer.

Bestel het boek hier

15. Willewete Op reis met de trein

Op reis met de trein - Boeken over voertuigen - Juf Bianca

Wil je alles weten over op reis gaan met de trein? In dit boek lees je meer over de geschiedenis van de trein. Je vindt in dit boek ook een leuk liedje, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt. Een informatief prentenboek over op reis in de wereld, namelijk op reis met de trein.

Bestel het boek hier

Met deze lijst behandel je deze Kinderboekenweek heel veel verschillende voertuigen: de fiets, auto’s, vrachtwagen, de trein, de tractor en verschillende vliegmachines. Daag de kinderen uit zoveel mogelijk boeken van huis mee te nemen waar een voertuig in voor komt. Welk voertuig komt het meeste voor? En hoe zou het zijn als iedereen met de trein naar school kwam? Of met een helikopter?