Als de zomer aanbreekt, beginnen we na te denken over de zomervakantie. We dromen over de reizen die we gaan maken. Voor kinderen is het begrip ‘op reis gaan’ heel ruim. Soms is een ritje naar het strand al een hele reis, en soms ga je op reis in je fantasie. Vandaag bespreek ik 20 prentenboeken die op één of andere manier gaan over reizen. Veel leesplezier!

20 boeken over reizen - Juf Bianca

1. De gele ballon

De gele ballen - boeken over reizen - Juf Bianca

Het tekstloze boek van Charlotte Dematons staat vol met prachtige prenten, die ons mee op reis nemen. Vanuit de lucht kijken we op verschillende landschappen, en steeds is daar ook die gele ballon. Wat is er nog meer te zien?

Bestel het boek hier

2. Kikker en de horizon

Kikker en de horizon - boeken over reizen - Juf Bianca

Rat krijgt de kriebels: hij wil graag op reis, het avontuur tegemoet. Kikker rent achter hem aan en vraagt of hij mee mag. Is Kikker daar wel groot genoeg voor? Onderweg krijgt Kikker last van heimwee… maar gelukkig gaan ze snel weer naar huis.

Bestel het boek hier

3. De paraplu

De paraplu - boeken over reizen - Juf Bianca

Dit prentenboek van het bekende duo Ingrid en Dieter Schubert gaat over een klein hondje dat met een paraplu door de wind meegenomen wordt. Zo gaat hij op reis rond de wereld. Een prentenboek zonder tekst!

Bestel het boek hier

4. Opa Jan gaat op vakantie

Opa Jan gaat op vakantie - boeken over reizen - Juf Bianca

Wat een prachtige tekenstijl heeft Marius van Dokkum, die ook de bedenker en schrijver is van dit prentenboek. Als de zon zich even niet laat zien, is opa Jan niet voor één gat te vangen. Hij gaat gewoon op reis naar Spanje! Ook voor andere problemen bedenkt hij een oplossing.

Bestel het boek hier

5. Ikke gaat vliegen

Ikke gaat vliegen - boeken over reizen - Juf Bianca

Wees gerust, dit is geen taalfout, het meisje heet Ikke. Ikke gaat met haar ouders op reis met het vliegtuig. Stap voor stap krijgen we te zien hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Er zijn nog meer boekjes over de reizen die Ikke maakt, er is ook een website.

Bestel het boek hier

6. Op reis

Op reis - boeken over reizen - Juf Bianca

Guido van Genechten maakte dit mooie prentenboek over Egel die zijn vriend Kikker mee op reis neemt in zijn rode sportwagen. In plaats van de eindbestemming wordt de reis zelf belangrijk (it is not the destination, it’s the journey). Mooi verhaal!

Bestel het boek hier

7. Heksje Mimi op vakantie

Heksje Mimi op vakantie - boeken over reizen - Juf Bianca

Heksje Mimi gaat met haar heksenvriendjes kamperen. Ze beleeft hierbij typisch zomerse kampeeravonturen. Geschikt voor peuters en jonge kleuters!

Bestel het boek hier

8. Pettson gaat kamperen

Pettson gaat kamperen - boeken over reizen - Juf Bianca

Pettson en zijn kat Findus gaan kamperen… in de achtertuin. Een leuk boek over kamperen, met tekst die voor oudere kleuters geschikt is.

Bestel het boek hier

9. Met opa naar zee

Met opa naar zee - boeken over reizen - Juf Bianca

Opa heeft al meerdere avonturen beleefd met zijn kleinkinderen. Vandaag neemt hij ze mee naar het strand. De kinderen vermaken zich prima, opa doet zijn best op iedereen te letten.

Bestel het boek hier

10. Boer Boris gaat naar zee

Boer Boris gaat naar zee - boeken over reizen - Juf Bianca

‘Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?’ Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie! Prentenboek van het jaar 2015.

Bestel het boek hier

11. Otto in de luchthaven

Otto in de luchthaven - boeken over reizen - Juf Bianca

Een nieuw kleurrijk, groot kartonboek dat je in twee richtingen kunt lezen.
Loop samen met Otto door de luchthaven, check je bagage in, stap in het vliegtuig en neem een kijkje in de cockpit. Het perfecte boek om kleuters voor te bereiden op de vakantie en om mee te nemen op reis.

Bestel het boek hier

12. Hoe groot is de wereld?

Hoe groot is de wereld - boeken over reizen - Juf Bianca

‘Hoe groot is de wereld?’ vroeg Kleine Mol. ‘Ga dat maar eens uitzoeken,’ antwoordde papa. En dat is precies wat hij doet! Ga mee op wereldreis met Kleine Mol. Van de maakster van Ssst, de tijger slaapt!

Bestel het boek hier

13. Welkom thuis, Bever!

Welkom thuis Bever - boeken over reizen - Juf Bianca

Bever gaat op avontuur, maar hij verdwaalt. Akita de Hond, die in zijn luchtballon de wereld rondreist, helpt hem om weer thuis te komen. Maar hoe ziet het huis van Bever er eigenlijk uit? Woont hij in een geweven bol hangend aan een tak, of in een schuilplaats op de bodem van de zee? Of misschien hoog boven op een toren met uitzicht over de stad?

Bestel het boek hier

14. Op vakantie met de familie Muis

Op vakantie met de familie Muis - boeken over reizen - Juf Bianca

Hoera, het is vakantie! Postbode Muis maakt een spannende reis, de hele wereld rond. Samen met Mama Muis, Felix, Tommie en Lola gaat hij naar het strand, op safari in de jungle en picknicken in de bergen. En overal is heel veel te zien!

Bestel het boek hier

15. Voor altijd en even

Voor altijd en even - boeken over reizen - Juf Bianca

De zon komt op. In de grote stad wordt een kind wakker. Papa en mama pakken de koffers in en samen gaan ze naar het station. Sommige mensen hebben haast, anderen niet. Het ritme van de trein lijkt op het slaan van je hart. Als je op de bus wacht wil je dat de tijd omvliegt, maar als je naar opa en oma gaat kan een dag niet lang genoeg duren. De hele familie geniet op het strand, er wordt geduldig gevist en aan het einde van de dag kijkt iedereen in het kampvuur terwijl een ster uit de oneindige heelal valt.

Bestel het boek hier

16. Eiland

Eiland - boeken over reizen - Juf Bianca

Een vader, een dochter en hun hond lijden schipbreuk en spoelen aan op een klein eiland. Wat zij niet weten, is dat dat eiland niet is wat het lijkt.
Eiland beschermt de drie tegen wind en kou, tegen golven en gevaar, en voert hen door een prachtige wereld. Terwijl de seizoenen veranderen, ontdekken ze geluiden en geuren die ze niet kennen en kleuren die ze nog nooit hebben gezien. Tot ze worden gered. En dan blijkt dat Eiland niet onopgemerkt is gebleven… Wie gaat er mee op reis naar een zonnig eiland?

Bestel het boek hier

17. De piraten van Scheurbuikstrand

De piraten van Scheurbuikstrand - boeken over reizen - Juf Bianca

Sanne mag met haar piratenvriend Sammie en zijn familie mee op vakantie naar Scheurbuikstrand. Sanne heeft er zin in, maar de andere vakantiegangers zijn helemaal niet blij met een landrot op Scheurbuikstrand. Sanne moet een piratentest ondergaan, maar nog voor het zover is vindt Sanne door haar slimmigheid een schat waar de piraten al eeuwenlang naar op zoek waren.

Bestel het boek hier

18. Een ijsbeer in de tropen

Een ijsbeer in de tropen - boeken over reizen - Juf Bianca

Lars, de kleine ijsbeer, drijft op een ijsschots weg uit zijn witte poolwereld en komt in een land waar alles groen is. Hij ziet er vreemde planten en bloemen en ontmoet dieren die hij nog niet kent. Maar hoe komt hij weer thuis? Op reis zie je soms dingen die je thuis nooit ziet!

Bestel het boek hier

19. Olli gaat op reis

Olli gaat op reis - boeken over reizen - Juf Bianca

Olli gaat samen met John en Tutje op reis. Weet jij in welk land ze zijn? 
Kijk goed hoe Olli eruitziet. Of spiek op de wereldkaart… Olli reist van noord naar zuid, van oost naar west. Maar thuis is best!

Bestel het boek hier

20. Wij samen op stap

Wij samen op stap - boeken over reizen - Juf Bianca

Elke dag om klokslag zeven komt de hele stad tot leven. Zo begint het verhaal waarin we kennismaken met moeder konijn en haar kind. Zij gaan samen met de kinderwagen op stap en komen zo langs allerlei winkels, bedrijven en plekken die onderdeel zijn van de drukte en bedrijvigheid in een stad: de markt, een schoolplein en in het ziekenhuis. Met de bus gaan ze weer terug naar huis. 

Bestel het boek hier

Je ziet dat er veel verschillende soorten reisboeken zijn, en deze lijst is nog lang niet compleet! Er zijn tekstloze boeken waarbij de kinderen eindeloos kunnen kijken naar de platen. Er zijn realistische verhalen over dagjes uit, kamperen en vakanties. Er zijn ook boeken over fantasie reizen, waarbij de wereld om het kind zich aanpast aan de verbeelding. Hoe dan ook: als je werkt over het thema reizen of de zomer, dan vind je hier vast een leuk boek om te gebruiken!

Het motto van de Kinderboekenweek 2019 is Reis mee!, met als thema voertuigen.