‘Als je dat doet, ben je mijn vriend niet meer!’ Je hoort het kleuters weleens tegen elkaar schreeuwen. Om vervolgens vijf minuten later weer fluitend door één deur te lopen. Vriendschap, het thema van de Kinderboekenweek 2018, is een abstract begrip. Iedereen lijkt te weten wat vrienden zijn, maar het is eigenlijk best lastig uit te leggen. ‘Nou ja, gewoon…’ En wat doen we als we een ingewikkeld concept aan kinderen uit willen leggen? Dan nemen we een boek! Daarom vandaag: de 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap!

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Er zijn heel veel boeken geschreven over ‘vrienden’ in het algemeen. Denk maar eens aan bekende duo’s als Jip en Janneke, Woezel en Pip, Wouter en Mieke, Iris en Michiel, Agent en Boef. Deze karakters beleven samen allerlei avonturen. Typ voor de lol maar eens ‘vrienden’ of ‘vriendschap’ in bij bol.com! Maar voor deze Kinderboekenweek zijn we op zoek naar meer. Wat maakt deze duo’s goede vrienden? Hoe kunnen we de kinderen leren wat het belang van vriendschap is en hoe je eigenlijk vrienden maakt?

Prentenboeken over het belang van vrienden

Als er één iemand is die weet dat de wereld mooier is als je vrienden hebt, is het natuurlijk Regenboog, oftewel De mooiste vis van de zee. In het eerste verhaal zwemt hij trots rond met al zijn kleurige schubben, maar heeft hij geen vrienden. Pas als hij hen een klein stukje van zichzelf geeft, heeft hij anderen om mee te spelen en plezier te maken. In het gesprek na het voorlezen laat je de kinderen natuurlijk blijken dat Regenboog niet álles weg hoefde te geven. Als vrienden deel je met elkaar, maar je mag ook best je eigen identiteit beschermen. Als Regenboog al zijn schubben had afgestaan, was hij immers Regenboog niet meer?

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Een goede buur is beter dan een verre vriend. En nóg beter is het als je buur je vriend is, kijk maar naar Buurman en Buurman! Maar in Buurman Brombeer doet Beer juist zijn uiterste best om geen contact te krijgen. Bij de bel hangt een bordje met ‘niet aanbellen’ en op de deurmat staat ‘ga weg’. Maar daar hebben zijn nieuwe buren lak aan, en gelukkig maar! Want is het niet veel gezelliger om leuke dingen met elkaar te doen?

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Prentenboeken over hoe je vrienden maakt

Ok, vrienden zijn belangrijk en fijn, dat snappen de kinderen nu. Maar… hoe maak je nou vrienden? Dat is precies wat Odo zich afvraagt als hij voor het eerst op kamp gaat. Maar hij merkt dat hij eigenlijk nergens bij hoort en voelt zich alleen. Gelukkig kan hij als uil toch zijn eigen kwaliteiten laten zien en ontdekt dat hij daarvoor gewaardeerd wordt. Ik werd vooral aangetrokken door de prachtige platen in het boek, helemaal mijn stijl!

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Mag ik meedoen? Een vaak gehoorde zin in een klas met kinderen. Maar… wat als je nergens mee mag doen? In dit boek heeft Eend dat probleem. Hij is niet sportief genoeg voor Leeuw, niet slim genoeg voor Olifant en niet muzikaal genoeg voor Slang. Oftewel: hij kan niet het juiste geluid maken, hij zegt alleen KWAAAK. Wat doe je dan? Dan richt je je eigen club op! En weet je wat? Iedereen is welkom. Ik geef onze eigen kinderen altijd mee: Als je zelf leuk doet, wordt het vanzelf leuk. Mag je niet meedoen met het ene groepje? Begin je eigen groepje! Eend leert je hoe je dat moet doen.

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

In Max maakt een vriend neemt Max de woorden van zijn moeder wel heel letterlijk. Ze zijn net verhuisd, zijn moeder heeft het druk en zegt ‘Ga vrienden maken’. Dus dat doet Max, met behulp van een lampenkap, een kleerhanger en twee planken. Ik ben erg benieuwd naar dit boek, want het is nog niet uit. Maar het kijkje dat bol.com geeft is veelbelovend!

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Prentenboeken over samenwerken en vriendschap

Als je dan vrienden hebt gemaakt, is het fijn te ontdekken wat je allemaal samen kunt doen. Hoe werk je gezamenlijk aan een doel? In Twee vechtende eekhoorntjes zijn twee neven allebei op jacht naar die ene laatste dennenappel. Daarin gaan ze zo ver, dat ze uiteindelijk allebei in problemen zitten, waar ze alleen uit komen door samen te werken. Wie de artikelen over prentenboeken over mindset gelezen heeft, weet al dat ik fan ben van prentenboeken van dit duo Rachel Bright en Jim Field!

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

In Samen kunnen we alles laten Beer, Bever en Egel zien dat ze echte vrienden zijn, ook al zijn ze nog zo verschillend. Als Bever gewond raakt, maken Beer en Egel (op geheel eigen wijze) zijn burcht af. Hoewel, Beer doet het zware werk, maar wat doet Egel eigenlijk? Mooi om met de kinderen over in gesprek te gaan. Is de vriendschap in balans, of geeft één van tweeën eigenlijk te veel weg? En wat zegt Bever als de burcht niet helemaal zijn smaak blijkt te zijn?

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Prentenboeken over verschillen

Hoewel we allemaal verschillend zijn, kunnen we toch vrienden worden. In Rikki en zijn vriendjes vindt Rikki het konijn het maar gek dat alle konijnen alleen vrienden willen worden met konijnen van dezelfde kleur. Rikki speelt juist graag met iedereen, ook met dat ene konijntje dat nog nergens bijhoort! Om vrienden te kunnen zijn, maakt het niet uit hoe je eruitziet.

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Kikker ken je natuurlijk, en je weet dat hij veel vrienden heeft. In Kikker en de vreemdeling maken we kennis met Rat, waar de andere vrienden eerst niets van moeten hebben. Rat is anders, doet anders, ruikt anders… Maar als er nood is, is Rat degene die te hulp schiet. Als de dieren Rat beter leren kennen, blijkt dat hij juist aardig en behulpzaam is. Een uitnodiging om die ene vreemdeling eens beter te leren kennen, wie weet hebben jullie meer gemeen dan je denkt!

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Prentenboeken om creatief mee aan de slag te gaan

Misschien zoek je inspiratie om iets creatiefs te doen tijdens dit thema. Hoe knutsel je iets abstracts als vriendschap? Blauwtje en Geeltje is zo’n abstract verhaal, waarin met vormen en kleuren wordt weergegeven wat er gebeurt als je vrienden wordt. Je deelt iets met elkaar, neemt iets van de ander over. Ga met dit boek aan de slag, door bijvoorbeeld kinderen zelf een boek te laten maken. Want het verhaal van Rood en Blauw moet ook verteld worden, toch?

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Misschien heb je ooit een lezing van Mies van Hout gezien op één van de inspiratiedagen van Kleuteruniversiteit? Dan zie je hoe ze soms met heel eenvoudige lijnen de mooiste emoties op papier kan krijgen! In haar prentenboek Vriendjes laat ze monsters zien die met elkaar spelen, ruzie maken en het weer goed maken. Het verhaal nodigt de kinderen uit te vertellen over de emoties die horen bij vriendschap, en te tekenen met felkleurige wasco op zwart papier!

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Toen ik het boek Robot maakt vrienden zag, borrelden er gelijk allemaal ideeën omhoog! Wat als je een vriend kon maken, hoe zou die er dan uitzien? Wat kan de ideale vriend allemaal? Robot maakt bijvoorbeeld een dogbot, wijsbot en kookbot, superhandig! Door de eenvoudige vormen die in het boek gebruikt zijn, nodigt het wat mij betreft ook uit tot knippen en plakken. Wie maakt de perfecte vriend voor Robot?

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Andere prentenboeken over vriendschap met robots zijn Tobor en Franky.

Prentenboeken die je kunt combineren met een ander thema

Altijd een dilemma rond de Kinderboekenweek: maak je er een langer thema van, of beperk je het tot alleen de 10 dagen? En wat doe je dan met een thema als ‘de herfst’, dat je ook nog wilt behandelen? Ik vind het zelf altijd fijn als ik de Kinderboekenweek aan een groter thema kan ophangen, zodat ik er langer over kan werken.

In Waar blijft de herfst? zijn Konijn en Egel beste vrienden. Maar elke keer als de herfst komt, maakt Egel zich op voor de lange winterslaap. Konijn wil zijn vriend niet zo lang missen en besluit de herfst tegen te houden. Hoe? Door bijvoorbeeld de gekleurde bladeren steeds op te ruimen. Dan kan hij nog langer van zijn vriend genieten. Maar of dat nou zo’n goed idee is? Dit verhaal is prima te combineren met de thema’s herfst en vriendschap!

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Sanne Miltenburg schreef ook een nieuw prentenboek, dat bijna uitkomt en goed binnen het thema vriendschap past. In Mijn vriend de heksenkat loopt een kat weg van zijn baasje en klopt aan bij Noah. Die neemt de kat graag in huis en wordt meteen vrienden met hem. Later komt hij er pas achter dat zijn kat een heksenkat is! En dat betekent… dat het baasje een echte heks is, en die wil heel graag de kat terug. De kinderen snappen na dit verhaal dat het nooit een goed idee is om je vrienden te commanderen. Vriendelijk zijn werkt altijd beter! Prima te combineren met Halloween of heksen.

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Kleine blauwe truck heeft veel vrienden op de boerderij, maar de Grote gele truck is niet zo aardig tegen hem. Ook uit dit verhaal blijkt dat aardig doen veel beter werkt. Als Grote gele truck in de problemen komt, wil Kleine blauwe truck hem graag helpen, maar hij kan het niet alleen. Gelukkig willen zíjn vrienden hem wel helpen. Dit verhaal is prima te combineren met het thema boerderij.

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Voorleesboeken voor de Kinderboekenweek

Het lijkt een trend: zodra het thema voor de Kinderboekenweek bekend is, worden er boeken in dat specifieke thema gemaakt. Voordeel voor ons: ze liggen voor kleine prijsjes in de winkel! Ook dit jaar zijn er in het thema vriendschap weer enkele van zulke voorleesboeken geschreven.

Allemaal vriendjes is een samenwerking tussen Mark Janssen (altijd goed!!) en Marianne Busser en Ron Schröder (wie kent ze niet?). In dit voorleesboek op rijm wordt duidelijk dat vrienden alle soorten en maten kunnen hebben.

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Ook Grote Beer en Kleine Bever zijn vrienden voor altijd. Rian Visser heeft al heel veel boeken geschreven en Gertie Jaquet ken ik van de verhalen van Haas. Beer en Bever zijn de beste vrienden, ook al zijn ze heel verschillend. Beer houdt van slapen, lezen en veel eten. Bever is altijd bezig en verzint voortdurend nieuwe dingen om te doen. Een voorleesboek met 12 verhalen!

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Ken je Kolletje, het meisje met de toversokken? In dit boek beleeft ze vier nieuwe avonturen samen met haar vriendje Dirk. Ideaal voor tijdens de Kinderboekenweek!

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Van Lisa en Jimmy zijn al veel verhalen verschenen, en ook deze Kinderboekenweek verschijnt er weer eentje. Binnen het thema én voor een schappelijk prijsje!

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Jim Field ken je misschien als illustrator, hij tekende bijvoorbeeld Twee vechtende eekhoorntjes. Ook dit voorleesboek is van zijn hand, met verhalen door Julian Gough over een onverwachte vriendschap tussen twee dieren. Hoe kunnen Beer en Konijn vrienden worden? Dit is echt een hilarisch boek, er zijn meer delen van en onze jongste heeft er smakelijk om gelachen!

De 20 allerleukste voorleesboeken en prentenboeken over vriendschap - Kinderboekenweek2018 - Juf Bianca

Dat waren de 20 leukste voorleesboeken en prentenboeken in het thema vriendschap, perfect voor Kinderboekenweek 2018! Wil je meer en ben je op zoek naar activiteiten voor in je klas? Bekijk dan ook eens deze projecten:

Samen kunnen we alles - project van Juf Bianca bij Kleuteruniversiteit
Mag ik meedoen - project van Juf Bianca bij Kleuteruniversiteit

disclaimer: van alle via deze site verkochte producten bij bol.com ontvangt JufBianca een klein percentage commissie.