Het zit er (bijna) op, het schooljaar loopt ten einde. Dat mag gevierd worden! Bij ons op school was er een commissie verantwoordelijk voor de organisatie van de laatste schooldag, waarbij er activiteiten georganiseerd werden voor de hele school. In deze commissie zaten naast leerkrachten ook ouders van de Ouderraad. Vandaag wil ik 8 activiteiten met je delen die je op de laatste schooldag kunt doen.

8 Activiteiten voor de laatste schooldag - juf Bianca

De hele school? Misschien hebben bij jou op school de leerlingen van groep 8 ook al vakantie, zijn zij eerder al feestelijk ‘de school uitgegooid’. Toch merken we elk jaar weer dat het voor sommige groep 8 leerlingen nog niet ‘klaar’ is. Daarom zijn zij ook welkom bij deze activiteiten, misschien zelfs als helpende hand. De activiteiten die ik hieronder noem zijn juist bedoeld om het schooljaar af te sluiten met álle kinderen.

Maar Bianca, ik heb mijn hele lokaal al aan kant, omdat de vakantie morgen begint! Hoe kan ik nou tussendoor ook nog een laatste schooldag voorbereiden?

Geen probleem, ook daar heb ik rekening mee gehouden! Juist omdat je vaak je lokaal al opgeruimd hebt, misschien zelfs de tafels en stoelen al aan de kant geschoven hebt, is het fijn om toch iets te organiseren. Wat moet je anders met een klas vol kinderen?

1. Springkussen stormbaan

Huur een springkussen, maak een schema zodat alle klassen aan de beurt komen, en laat alle kinderen even lekker uitrazen. Ik kan me nog een jaar herinneren (met prachtig weer) dat we een waterbaan voor de school hadden staan. Hier konden de kinderen heerlijk op spelen (en ook de leerkrachten konden zich even laten gaan!). Door de klassen om beurten te laten komen, is het voor iedereen leuk. Bovendien heb je de kinderen even niet in je klas, handig als daar toch niets meer te doen is!

2. Elk lokaal een spel

Laat elke groep een spel klaarzetten in het lokaal, de kinderen mogen de hele school door en in elk lokaal een spelletje doen. Voorbeelden: Twister, disco, schminken, skippybalrace, blindemannetje, etc. Het moeten spellen zijn waar je zo in kunt stappen en weer weg kunt lopen als je er flauw van bent. Kinderen hoeven niet op elkaar te wachten (dan lopen ze gewoon naar een volgend lokaal). Spelletjes kosten het liefst geen voorbereidingstijd (Twister neerleggen en klaar!).

Alle kinderen kunnen alle leerkrachten nog even zien voor de vakantie begint. En kinderen die niet in hun eentje de school door kunnen of durven laat je begeleiden door kinderen uit groep 7 of 8. Trouwens, ook de kinderen kunnen een spel voorbereiden en om beurten begeleiden in het lokaal. Nog leuker: ook bij de concierge, de IB-er en de directie zijn spelletjes te doen!

Deze tip is trouwens ook leuk om het schooljaar mee te openen!

3. Samen eten

Afhankelijk van het totale aantal leerlingen kun je een grote picknick organiseren. Elke leerling zorgt voor enkele hapjes, of je vraagt ouders pannenkoeken te bakken. Buiten opeten zorgt voor minder geklieder IN de school. Op een kleine school is het misschien ook leuk de ouders hierbij uit te nodigen. Je kunt ook op het schoolplein enkele ‘foodtrucks’ klaarzetten. Geef de kinderen muntjes of kaartjes waarmee ze een ijsje kunnen halen, poffertjes kunnen bestellen, een fruitspies kunnen maken, etc.

4. Kleedjesfeest

Dit idee kwam ik enkele keren tegen op Kleuterwereld en ik vond het zo leuk! Laat alle kinderen speelgoed van huis meenemen dat ze willen ruilen en een kleedje om op te zitten. Organiseer op deze manier een ruilmarkt! Ook hier kun je met kaartjes werken: als je een stuk speelgoed inlevert, krijg je een kaartje, waarmee je één stuk speelgoed kunt ‘kopen’. Oudere kinderen kunnen de kleedjesmarkt leiden. Kun je in verband met slecht weer niet terecht op het schoolplein, verplaats de kleedjes dan naar gymzaal en speellokaal, of verspreid de kleedjes door de school.

5. Vossenjacht

Nog één keer gek doen voor de vakantie begint: organiseer een vossenjacht! Dit kan binnen en om de school, maar ook in de wijk. Ook leuk: een lawaai-optocht! Hierna is het zes weken stil ;)

6. Samen zingen

Nog een leuk idee dat ik tegenkwam in Kleuterwereld: verzamel alle kinderen op het schoolplein, zing samen een lied en tel af tot de vakantie.

7. The voice of…

Een open podium, een talentenshow van de leerkrachten, in ieder geval een moment waarop iedereen kan laten zien waar hij goed in is. Leuk als een leerkracht, een duo of… de directeur? de acts aan elkaar praat.

8. Digibord

Heb jij lekker veel foto’s gemaakt gedurende het schooljaar? Laat die dan voorbij komen tijdens de laatste schooldag. Niets leukers dan terug denken aan al die leuke momenten, al die leuke thema’s die je gedaan hebt. Een ander idee dat ik tegenkwam: in elk lokaal een andere film op het digibord, de kinderen mogen kiezen wat ze willen zien.

Tot slot nog dit: sommige scholen geven de kinderen op vrijdag vrij, zodat de leerkrachten die dag hun lokaal in orde kunnen maken voor de vakantie.

Ik verzamelde ook 8 ideeën om het schooljaar met de hele school te openen!

Wat doen jullie op de laatste schooldag?

Laat hier je gegevens achter

Jaarplanningen

en ontvang direct het zip-bestand met jaarplanningen 2020-2021.

Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje!

Je kunt je op elk moment uitschrijven voor de nieuwsbrief