Binnenkort is het weer Pasen! De donderdag voor Pasen wordt er bij ons op school aandacht besteed aan het Paasfeest. Vervolgens zijn de kinderen (en de leerkrachten!) 4 dagen vrij, waarna iedereen weer over gaat tot de orde van de dag. De invulling van het Paasfeest verandert van bouw tot bouw, en ook van jaar tot jaar. Maar er zijn een aantal favorieten die op veel scholen gebruikt worden. Download ook het gratis voorbeeld voor de kralenplank!

Kleine lettertjes: ik geef les op een openbare school en weet zelf te weinig van de christelijke kant van het Paasfeest om daar iets zinnigs over te zeggen. 

Ik noem vandaag 5 ideeën om je Paasfeest mee te vullen. Of je er nu eentje kiest, of ze alle 5 gebruikt, vele zullen wel bekend zijn.

De paashaas!

Er loopt elk jaar een ‘echte’ paashaas op ons schoolplein, met een mandje met paaseieren. De paashaas deelt voor schooltijd eitjes uit aan de kinderen, en komt gedurende de dag bij alle klassen langs om eitjes uit te delen. Het is ook leuk om de paashaas een rol te geven bij eventuele andere activiteiten gedurende de dag.

Paaseieren zoeken

Of je nu echte eieren, chocolade eieren, gelamineerde eieren of plastic eieren verstopt, het is leuk om met de kinderen eieren te gaan zoeken. Neem hiervoor een afgezet stukje bos of struikgewas, of verstop de eieren op het schoolplein. Eén van de reacties op Twitter was, dat de oudere kinderen samen met de jongere kinderen gaan zoeken. Wanneer wij tijdens een paas-speurtocht eieren gingen zoeken, verstopte het ene groepje de eieren na het zoeken weer voor het volgende groepje.

Eieren versieren

Als je eieren wilt laten versieren in de klas, kun je ouders van te voren vragen de eieren te koken. Als je 3 ouders hebt die 10 eieren koken, heb je 30 eieren, zodat het niet erg is als er een ei sneuvelt. Je kunt ook eieren uitblazen, maar dit is ten eerste veel werk en ten tweede zijn de eieren zo erg kwetsbaar.

In de klas zijn de eieren op verschillende manieren te versieren. Je kunt de eieren gewoon verven, of erop tekenen met viltstiften. Let op, dit werkt niet met alle verf en stiften, probeer het altijd van te voren uit! Er zijn nog veel meer manieren om eieren te versieren. wat dacht je van: stickertjes, veertjes, stukjes decoratieplakband. Kijk voor ideeën ook eens op mijn Pinterest bord over Pasen!

Een Paasontbijt

Het is altijd leuk om met elkaar op school te eten. Nodig de kinderen uit om op school te komen ontbijten, eventueel in de pyjama. Je kunt de kinderen zelf een broodje mee laten nemen. Ook leuk is het om de kinderen voor elkaar een ontbijtje mee te laten nemen. Elk kind krijgt een briefje mee met de naam van een kind en eventuele wensen en allergieën. Het is ook een idee om elk kind een onderdeel van het ontbijt mee te laten nemen. Verschillende kinderen zorgen voor drinken, andere kinderen nemen verschillende soorten broodjes en beleg mee en weer andere kinderen zorgen voor lekkere hapjes en eieren.

Spelletjes in een circuit

Nodig ouders, grootouders of kinderen uit een hogere groep uit om de kleuters te begeleiden bij allerlei paasspelletjes. Bij het thema lente/Pasen verzamelde ik een paar eierspelletjes. Voor Kleuteruniversiteit maakte ik een pakket met Paasdownloads. Hierin zitten spelletjes die je goed bij een circuit zou kunnen gebruiken, zoals Konijntje Prik en eiermemory. Download ook het gratis kralenplankvoorbeeld en laat de kinderen hun eigen paasei ontwerpen! Onderaan het bericht lees je hoe jij dit voorbeeld kunt krijgen.

Mocht je je Paasfeest nog niet voorbereid hebben, heb je wellicht nog tijd één van bovenstaande activiteiten in te plannen. Ben jij andere dingen van plan die ik hier nog niet genoemd heb? Laat het ons weten!

Voor Kleuteruniversiteit schreef ik een project bij het boek Kom uit het ei, kleintje. In 3 weken leren de kinderen alles over de ontwikkeling van ei tot kip, met aanbod voor verschillende vakgebieden.

Van ei tot kip - project van Juf Bianca bij Kleuteruniversiteit
Kom uit het ei kleintje

Print, kleur en leg het paasei na

Paasei kralenplank

Laat je gegevens achter en ik stuur je dit paasei voorbeeld voor op de kralenplank!

Hiermee abonneer je je op de JufBianca nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment uitschrijven van deze wekelijke e-mails. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit