Ik ben van mening dat je bij elk prentenboek een rekenactiviteit kunt bedenken. Sterker nog: ik denk dat je bij elk prentenboek een activiteit binnen elk vakgebied kunt bedenken! Maar daar is de lijst die ik vandaag met je wil delen niet voor bedoeld. Ik ben op zoek gegaan naar prentenboek óver rekenen, prentenboeken die je voor kunt lezen om één enkel begrip binnen het rekenen uit te leggen. Het voorlezen zelf zou dus al een rekenles kunnen zijn!

Prentenboeken over rekenen - Juf Bianca

Ik ben dol op prentenboeken, dat weet je natuurlijk al. Ik maak graag tijd voor het voorlezen en nabespreken van een goed prentenboek. Maar het voorlezen ervan vindt plaats in de grote kring (in mijn geval, dan), terwijl ik net als jij weet dat het échte leren van kleuters plaatsvindt tijdens het spel. Als ik een project voor Kleuteruniversiteit schrijf, geef ik zoveel mogelijk ideeën om een activiteit buiten de kring een vervolg te laten krijgen. Maar voor vandaag richt ik me even alleen op het noemen van prentenboeken!

Ik probeer bij zoveel mogelijk domeinen van de rekenontwikkeling een prentenboek te noemen. Hierbij maak ik gebruik van de onderverdeling van het SLO, te vinden in de inhoudskaarten voor het jonge kind. Het mooiste zou zijn wanneer jij suggesties voor deze lijst geeft, ik zal het bericht blijven aanpassen zodat de lijst zo volledig mogelijk wordt. Ik ken natuurlijk niet álle prentenboeken, de verhalen die ik zelf niet getoetst heb zal ik merken met een *. Ook zijn niet alle prentenboeken nog nieuw te bestellen, gelukkig zijn er bibliotheken waar je deze toch nog kunt vinden.

Getalbegrip

Eén haan gaat op wereldreis – Eric Carle

Tien kleine rubbereendjes – Eric Carle

Kuikens op de dierderij* – Lida Dijkstra & Alice Hoogstad

Boer Boris – Ted van Lieshout & Philip Hopman

Willemijn wil een optocht zijn* – Lida Dijkstra & Noëlle Smit

Boer Boris en de eieren – Ted van Lieshout & Philip Hopman

Het cijferwinkeltje – Marianne Busser en Ron Schröder & Ingrid ter Koele

Die peer is voor mij! – Anuska Allepuz

Dino aan de deur* – Caryl Hart & Nick East

Ik kan alleen wormen tekenen – Will Mabbitt

Monster nummer 10 – Manon Sikkel & Danielle Schothorst

Getallen – bewerkingen

Tien kleine heksjes – Lida Dijkstra & Jung Hee Spetter

365 Pinguïns* – Jean-Luc Fromental & Joëlle Jolivet

Uiltje en de nootjes* – Pierre Winters & Greet Bosschaert

Olifant en de kist vol appels – Marianne Busser en Ron Schröder & Sam Loman

Koekjes! – Ted van Lieshout & Sieb Posthuma

Verhoudingen

De giraf die niet in het boek paste* – Cindy van de Ven

Kleine Muis zoekt een huis – Petr Horáček

De lievelingstrui – Tjibbe Veldkamp & Gerdien van der Linden

Kan ik er ook nog bij? – Loek Koopmans

Meten

lengte, omtrek, oppervlakte

De prinses met de lange haren* – Annemarie van Haeringen

De lekker lange agent – Tjibbe Veldkamp & Gustav Dejert

Benji en de gigagrote pompoen* – Alan C. Fox & Eefje Kuijl

Mmm, een taart* – Susanne Strasser

inhoud

Veel te veel wortels – Katy Hudson

gewicht

Ha, een wipwap!* – Susanne Strasser

Hoeveel weegt een lieveheersbeestje?* – Alison Limentani & Ineke Ris

tijd

Nippertje – Rian Visser & Noëlle Smit

Mannetje Tak* – Julia Donaldson & Axel Scheffler

Nog 100 nachtjes slapen – Milja Praagman

Een zaadje in de wind – Eric Carle

Wat eten we vandaag?* – Eric Carle

Igor Stippelkampioen – Guido van Genechten

Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

geld

Eén eenhoorn, alsjeblieft* – Mark Janssen

Benji en de mooiste vlieger* – Alan C. Fox & Eefje Kuijl

Meetkunde

oriënteren in de ruimte

Wat het lieveheersbeestje hoorde* – Julia Donaldson & Lydia Monks

Wij gaan op berenjacht – Michael Rosen & Helen Oxenbury

construeren

Het kartonnen kasteel* – Linda Sarah & Benji Davies

De Moedhoed – Lida Dijkstra & Mark Janssen

Sander & Sofie en het allermooiste huis* – Libby Gleeson & Freya Blackwood

Doos* – Min Flyte & Rosalind Beardshaw

opereren met vormen en figuren

Misschien* – Guido van Genechten

Tangramkat – Maranke Rinck & Martijn van der Linden

Hoe Tito zijn neus kwijtspeelde* – Guido van Genechten

Driehoek* – Mac Barnett & Jon Klassen

Het zwarte konijn* – Philippa Leathers

Verbanden

Hoeveel bomen? – Baroux


Zoals ik al zei, laat gerust jouw suggesties hieronder achter, zodat ik de lijst aan kan vullen!

disclaimer: van alle via deze site verkochte producten bij bol.com ontvangt JufBianca een klein percentage commissie.