Het is soms lastig om kinderen de juiste mindset, een zogenaamde groei mindset, aan te laten nemen. Vooral slimme kleuters hebben hiermee te maken. Ze zijn zo gewend dat ze alles kunnen, dat iets nieuws proberen of iets oefenen lastig is. In deze serie wil ik prentenboeken bespreken die kunnen leiden tot een gesprek over mindset. Vandaag is Coco kan het! aan de beurt.

Prentenboeken over mindset - coco kan het - Juf Bianca

De karakteristieke stijl van Loes Riphagen, die figuren knipt uit papier en in haar illustraties tot leven laat komen, is in dit prentenboek goed te zien. Het thema zal elke ouder of leerkracht herkennen: een kind wil iets nieuws proberen maar durft het niet. Hoe zorg je er als volwassene voor dat het kind het toch probeert? Een mooi verhaal dat prachtig weergegeven is!

Het verhaal

Coco is een babyvogel. Haar moeder wijst haar erop dat het de dag is waarop alle kleine vogels leren vliegen. Maar Coco vraagt zich af: Kan ik dat wel? Ze maakt in het verhaal steeds de afweging. Wat als het wel lukt? Dan kan ze samen met de andere vogels mooie vormen vliegen! Maar als het niet lukt? Dan valt ze heel hard op de grond. Hierdoor durft Coco het niet te proberen.

Gelukkig heeft mama niet alleen wijze raad, maar geeft ze ook een letterlijke schop onder de kont. Coco komt erachter dat zij ook kan vliegen, net als de andere vogels. Maar of het helemaal goed gaat…?

Tip! Naast de vogels zijn er in dit boek nog meer dieren te ontdekken, sommige heel klein. Kunnen de kinderen op elke bladzijde deze dieren vinden?

‘Hahaaaaa! IK VLIEG!

Ik kan het! Ik kan het!’ juicht Coco.

Gesprekspunten

Coco wil iets proberen dat ze nog nooit eerder gedaan heeft. Door hierover met kinderen in gesprek te gaan, vertaal je de belevenissen van een babyvogel naar hun eigen ervaringen. Onderstaande gesprekspunten kunnen hierbij helpen.

  • Hoe helpt mama Coco? En hoe helpt ze nog meer? (ze geeft niet alleen wijze raad, maar ook een ‘schop onder haar kont’)
  • Wat zou jij doen om Coco te helpen?
  • Wat zou er gebeuren als Coco NIET probeerde te vliegen? Hoe zou de rest van het verhaal er dan uitzien?
  • Wat heb jij voor nieuws geprobeerd? Hoe voelde dat?
  • Wat heb je nog niet geprobeerd, omdat je het nog niet durfde? Wat zeg je dan tegen jezelf?
  • Coco zegt tegen zichzelf ‘als het lukt, dan…’ en ‘als het niet lukt, dan…’. Helpt dat, denk je?
  • Wat zou je tegen iemand in de klas zeggen die iets niet durft?
  • En wat zou je tegen iemand zeggen die iets nieuws uitprobeerde?

Tip! Maak met de kinderen een prentenboek over een ander dier dat iets nieuws probeerde. De kinderen kunnen hiervoor vormen uitknippen en opplakken, net als in het boek Coco kan het!. Hebben de kinderen al goed zicht op hun eigen ervaringen? Dan kunnen zij zelf ook de hoofdpersoon zijn. Werk dan ook eens met foto’s, waarbij de kinderen uitbeelden hoe het verhaal gaat.

Coco kan het! - prentenboeken over mindset - Juf Bianca

Coco kan het!, Loes Riphagen, Gottmer, 2019