Het is soms lastig om kinderen de juiste mindset, een zogenaamde groei mindset, aan te laten nemen. Vooral slimme kleuters hebben hiermee te maken. Ze zijn zo gewend dat ze alles kunnen, dat iets nieuws proberen of iets oefenen lastig is. Eerder schreef ik al een artikel over het belang van de juiste feedback. In deze serie wil ik prentenboeken bespreken die kunnen leiden tot een gesprek over mindset. Vandaag is Joris puzzelt een dino aan de beurt!

Prentenboeken over mindset - Joris puzzelt een dino - Juf Bianca

Joris puzzelt een dino is gemaakt door Harmen van Straaten. Het gaat over Joris, die een echte kampioen is. Hij kan zijn naam achterstevoren zeggen, hij wint alle wedstrijden én hij maakt de moeilijkste puzzels. Ook weet hij veel van dino’s. Nog voor zijn klasgenoten iets kunnen zeggen, heeft hij alles wat hij weet al vertelt in de klas.

Als je bovenstaande leest, komt jou misschien ook wel een kind bovendrijven. Zo’n kind dat alles kan, of alles weet van dino’s (of planeten, of vulkanen, of…). Voor mij was het in ieder geval herkenbaar!

Er is één ding dat Joris nog niet weet: hoe maak je van al die losse dinobotten die je onder de grond kunt vinden nu één hele dino? Zo eentje die je in het museum ziet? Hij besluit op onderzoek uit te gaan. Als hij midden in de nacht in het donker de dino skeletten in het museum omver stoot, is het natuurlijk een koud kunstje om die weer in elkaar te puzzelen. Toch?

Ik vind het geweldig hoeveel gesprekspunten er in dit boek zitten!

 • Wat kun jij allemaal heel goed?
 • Waar is Joris niet zo goed in?
 • Hoe kan het dat Joris zo goed is in puzzelen?
 • Waarom kijken de klasgenoten van Joris zo boos?
 • ‘Daar kan hij nu eenmaal niets aan doen.’ Is dat zo? Of kan Joris wel iets doen?
 • Is er ook iets waar jij alles over weet?
 • Kan dat eigenlijk wel, alles weten?
 • Wat zou JIJ nog graag willen weten?
 • Hoe kun je daar achter komen?
 • Heb jij wel eens een fout gemaakt, net als Joris?
 • Wist jij toen wat je moest doen om het weer goed te maken?
 • ‘Joris laat zich niet kisten.’ Wat betekent dat?

Wanneer de juf, de klasgenoten van Joris én de bewakers van het museum zien dat Joris helemaal niet zo goed gepuzzeld heeft, zegt juf iets moois.

‘Joris, het is juist fijn

om niet in alles de beste te zijn.

Want een echte kampioen…

geeft het toe als hij iets niet kan doen.’

Een goed boek om te gebruiken wanneer je mindset met kinderen wilt bespreken! Prachtig getekend door Harmen van Straaten. Het enige minpuntje aan dit boek: het had van mij niet hoeven te rijmen. Soms voelt het als dwangrijm en leest het minder lekker voor. Toch kan ik dit boek van harte aanbevelen, voor al je ‘kampioenen’!

Lees ook:

Over feedback en mindset

Leestips over mindset op SlimmeKleuters.nl (van Cora Hansen)

‘Ik wil een moeilijke’ (gastblog van Hilde op Kleutergewijs)

Joris puzzelt een dino - prentenboeken over mindset - Juf Bianca

Joris puzzelt een dino, Harmen van Straaten, 2017, Leopold