Het is soms lastig om kinderen de juiste mindset, een zogenaamde groei mindset, aan te laten nemen. Vooral slimme kleuters hebben hiermee te maken. Ze zijn zo gewend dat ze alles kunnen, dat iets nieuws proberen of iets oefenen lastig is. In deze serie wil ik prentenboeken bespreken die kunnen leiden tot een gesprek over mindset. Vandaag is De gouden eikel aan de beurt.

De gouden eikel - prentenboeken over mindset - Juf Bianca

Ik word meteen aangetrokken door de cover van dit boek. Katy Hudson heeft ook Veel te veel wortels gemaakt, met eenzelfde soort voorkant. Herkenbaar en ook in de rest van het boek vallen de vele details op. Wat mij betreft zijn de illustraties sterker dan het verhaal, maar toch is dit boek goed bruikbaar voor een gesprek over mindset!

Het verhaal

Eekhoorn is een winnaar, ze is het snelste dier van het bos en wint elk jaar weer de wedstrijd om de gouden eikel. Al op de titelpagina, als het verhaal eigenlijk nog niet begonnen is, wordt dat duidelijk. We krijgen een kijkje in de huiskamer van Eekhoorn, waar niet alleen haar prijzen staan, maar ook allerlei motiverende posters hangen. Ook haar boekenplan staat vol met interessante boeken als ‘Hoe word je het snelst?’ en ‘Ik kwam, ik zag, ik overwon!’. Het is duidelijk dat Eekhoorn van plan is dit jaar weer de wedstrijd te winnen. Er is alleen een klein probleem…

Dit jaar is er een wijziging in de wedstrijd, wie mee wil doen MOET als groepje komen. Haar vrienden willen dolgraag met Eekhoorn in een groepje, maar zij twijfelt… Heeft ze haar vrienden wel nodig? Zij is toch zeker het snelst? Ze besluit haar vrienden te trainen voor de wedstrijd.

Als de wedstrijd begint, gaat Eekhoorn razendsnel van start. Te snel, want haar vrienden komen onderweg steeds in de problemen. Mopperend gaat ze telkens terug om hen te helpen. Dan vindt ze de Gouden Eikel! De allergrootste, de dikste die ze ooit gezien heeft. Lukt het haar om die in haar eentje over de streep te krijgen? En waar zijn haar vrienden eigenlijk?

…ze dacht aan haar vrienden, die ze kwijt geraakt was.
De Gouden Eikel moest toch maar even wachten.

Gesprekspunten

Eekhoorn komt er in het verhaal achter de vrienden belangrijker zijn dan die eerste prijs. Hoe moeilijk is dat als je gewend bent altijd en overal de beste in te zijn? Typisch iets waar slimme kleuters last van kunnen hebben, zeker als ze in hun leven veel geconfronteerd zijn met resultaatgerichte feedback.

  • Waar zou Eekhoorn NOOIT het snelste mee zijn?
  • Hoe weet je dat Schildpad, Bever, Konijn en Vogel vrienden van Eekhoorn zijn?
  • Kijk eens naar de andere groepjes, wat valt je op? (Dat zijn steeds groepjes met dezelfde dieren)
  • Kun je een wedstrijd bedenken waarbij het GOED is om de laatste te zijn?
  • Kun je ergens ALTIJD de beste in zijn? Ken je iemand die ergens ALTIJD de beste in is?
  • Op de titelpagina staat een briefje met ‘Alleen goud is mooi’. Vraag de kinderen wat zij daarvan vinden. Wat bedoelt Eekhoorn daarmee?
  • Wat had het groepje van Eekhoorn kunnen doen om de wedstrijd toch te winnen?

Tip! Verf een eikel goud en laat de kinderen deze in de klas verstoppen. Met behulp van een plattegrond (een voorbeeld zie je op de titelpagina) mogen de andere kinderen de gouden eikel opsporen. Ondertussen kun je ook de tijd bijhouden, wie vindt hem het snelst?

De gouden eikel - Prentenboeken over mindset - Juf Bianca

De gouden eikel, Katy Hudson, Maretak, 2019