Ooit werd spelen gezien als een zonde, als iets dat jonge kinderen deden die nog niet beter wisten. Gelukkig weten wij nu beter en laten we de kinderen lekker veel spelen, zeker in de kleuterklas. Maar hoe zit het met het buitenspelen? Marja en Bianka van Kommee zien daar heel veel kansen voor de ontwikkeling van kinderen. Ze ontwierpen de buitenspeelkaarten, kaarten met in totaal 40 speeltips.

Van buitenspelen word je slim - buitenspeeltips voor kinderen van 3-12 jaar - Juf Bianca

Ik ken Marja en Bianka van Kommee sinds ze een workshop over buitenspelen verzorgden voor Kleuteruniversiteit. Eerder al mocht ik hun map Buitenspelen bekijken en schreef ik er een review over. Deze map zit boordevol ideeën voor het buitenspelen. Ik heb deze map achtergelaten op de school waar ik altijd werkte, zodat de collega’s er gebruik van kunnen maken. Maar… zo’n map neem je niet even snel mee naar buiten.

Kom mee naar buiten-kaarten

De nieuwe Kom mee naar buiten-kaarten zijn compact, geplastificeerd en worden bij elkaar gehouden door een karabijnhaak. Je zou ze bij wijze van spreken aan een haak in het schuurtje kunnen hangen, zo heb je ze altijd bij de hand! De activiteiten zijn verdeeld over de 4 seizoenen, aan de hand van kleuren kun je zien welke kaart bij welk seizoen hoort. Je kunt eenvoudig doorbladeren naar de juiste activiteit en de kaarten omslaan. Handig!

De activiteiten staan op de voorkant van de kaart beschreven volgens een vaste indeling. Onder 1 staat beschreven wat je nodig hebt voor de activiteit. Onder 2 staat wat de kinderen kunnen doen. Onder 3 en 4 vind je tips over hoe je de kinderen kunt begeleiden en hoe de activiteit uitgebreid of aangepast kan worden.

Op de achterkant van elke kaart staat beschreven wat de kinderen leren van de activiteit. Dit is soms fijn als geheugensteuntje, maar ik kan me ook voorstellen dat je het gebruikt om uit te leggen aan derden wat de kinderen leren van buitenspelen. Wat wij als leerkrachten zien als leerkansen, wordt door anderen soms gezien als ‘doelloos spelen’.

Voorbereiding

In de activiteiten wordt veel gebruik gemaakt van materialen die de natuur gratis weggeeft. Water, bladeren, takken, bloemen of zand, je kunt er heel veel mee doen. Ook wordt er gebruik gemaakt van kosteloos materiaal. Heel fijn, want je hoeft je geen zorgen te maken wanneer deze stuk gaan. Ze mogen naar hartelust gebruikt worden, als ze kapot zijn vervang je ze gewoon!

Het is wel handig om een verzameling van voorwerpen aan te leggen, zodat je niet veel tijd kwijt bent met zoeken. Zo staat er soms vermeld dat je touw nodig hebt, duct tape, boomstamschijven of zelfs zeil. Bekijk per seizoen of per thema welke activiteiten je uit zou willen voeren en wat je daarvoor nodig hebt.

Tip! Zet een oproepje in de school nieuwsbrief om de benodigde materialen te verzamelen.

Geïnteresseerd geraakt? Neem dan een kijkje in de webshop van Kommee!