Hoera, het is lente! Dit is het perfecte seizoen om met de kleuters te werken over het thema groei en bloei. Voor het blad Praxisbulletin mocht ik een artikel schrijven over de schoolmoestuin. Sinds kort hebben wij op school ook een heuse moestuin (en ons plein is omgeven door beton en ijzer, dus dat maakt niet uit!). Wil jij aan de slag met dit thema, wellicht heb je dan iets aan deze 7 boeken over de tuin!

7x Boeken over de tuin - Juf Bianca

Ben je nieuwsgierig naar het artikel over de schoolmoestuin? Je kunt het hier teruglezen.

Gekakel in de moestuin

Gekakel in de moestuin - 7x boeken over de tuin - Juf Bianca

Pettson vindt het tijd om groenten te zaaien en aardappels te poten. Maar Findus interesseert zich enkel voor gehaktballen. Hij plant er eentje in de hoop dat daar ook iets uit groeit. Het duo heeft echter geen rekening gehouden met de kippen, varkens en koeien die al hun lekkers bedreigen. Met allerlei trucjes proberen ze hun oogst veilig te stellen. Maar of ze daarin ook zullen slagen…

Rikki en de tuin van opa

Rikki en de tuin van opa - 7x boeken over de tuin - Juf Bianca

Rikki gaat met mama en papa op bezoek bij oma en opa. Als ze daar aankomen, loopt Rikki meteen door naar zijn favoriete plekje: de groentetuin. Wat is het er mooi! Vandaag leert opa hem weer van alles. Eerst spitten ze samen een stukje grond om, dan mag Rikki spinazie zaaien en komt hij te weten waar de zaadjes vandaan komen. Een warm verhaal over de band tussen Rikki en zijn opa en over hun liefde voor de natuur.

Bij dit boek mocht ik een project schrijven voor Kleuteruniversiteit!

Anna en haar groentetuintje

Anna en haar groentetuintje - 7x boeken over de tuin - Juf Bianca

Anna maakt met papa een eigen moestuintje.Ze gaan er zelf wortelen en sla kweken. Anna is dol op groenten en vindt het heerlijk om te helpen. Onkruid wieden, harken, zaaien, water geven… En dan geduldig wachten tot de groenten groeien. Want Anna weet het wel zeker: verse groenten uit je eigen tuin smaken echt heerlijk.
Een heerlijk verhaal over hoe lekker groenten wel zijn en hoe leuk het is om ze zelf te kweken.

Een zaadje in de wind

Een zaadje in de wind - 7x boeken in de wind - Juf Bianca

Aan de hand van kleurrijke collages en een simpele maar poëtische tekst vertelt Eric Carle het fascinerende verhaal van de levenscyclus van een bloem. Tien zonnebloemzaadjes worden meegevoerd door de wind.
De reis is gevaarlijk en lang, en uiteindelijk zal alleen het kleinste zaadje uitgroeien tot een schitterende zonnebloem.

In het omslag van dit boek zijn op ingenieuze wijze tien echte zonnebloemzaadjes verpakt, die zo in de tuin of plantenbak kunnen worden gezaaid.

Kasper de tuinman

Kasper de tuinman - 7x boeken over de tuin - Juf Bianca

Kasper en Flip vinden het leuk om zelf plantjes te kweken. Met wat witte boontjes, een paar potten, wat potaarde, water en een beetje geduld krijgen ze mooie planten waar ook bonen aan groeien. Met die bonen kunnen ze een heerlijke maaltijd klaarmaken.

In dit boek laten Kasper en Flip zien hoe je ook zelf plantjes kunt kweken.

De moestuin van Sophie

De moestuin van Sophie - 7x boeken over de tuin - Juf Bianca

Sophie woont in de stad, maar als ze vakantie heeft gaat ze naar haar grootouders op het platteland. Zij hebben een schitterende moestuin met heel veel groente en fruit. Dit jaar krijgt Sophie haar eigen tuingereedschap en voor het eerst mag ze haar eigen groenten zaaien en planten. Haar grootouders leren haar wat ze allemaal moet doen om een goede tuinierster te worden. Je moet aan heel veel dingen denken, zoals onkruid wieden, de grond beluchten, kleine nuttige dieren beschermen en op je hoede zijn voor het koolwitje en de coloradokever! In de loop van de seizoenen ontdekt Sophie veel geheimen van het plantenleven en van het leven onder de grond.

Een klein zaadje

Een klein zaadje - 7x boeken over de tuin - Juf Bianca

Een zaadje valt op de grond. De herfst komt eraan en daarna de winter. Alles wordt wit en koud. Het zaadje slaapt. Tot de zon weer doorbreekt in de lente: het zaadje wordt een scheutje en begint te groeien. Er komen mooie bloemen tevoorschijn en er worden nieuwe zaadjes gevormd. Een zaadje valt op de grond … Een leerzaam verhaal over de kringloop van het leven.


Dat waren ze alle zeven! Bij het thema groei en bloei denk ik zelf altijd aan het sprookje van Sjaak en de bonenstaak. Hierbij heb ik allerlei ideeën bedacht.

Voor Kleuteruniversiteit schreef ik een project bij het boek Rikki en de tuin van opa. In dit project leren de kinderen alles over de ontwikkeling van zaadje tot plant en over de dingen die in de groentetuin groeien.
Rikki en de tuin van opa Project groentetuin - Juf Bianca bij Kleuteruniversiteit

Zoek je nog meer ideeën bij dit thema, kijk dan ook eens op mijn Pinterestbord!