Sjaak en de bonenstaak - thema groei en bloei - Lespakket

In het voorjaar is het leuk te werken over groei en bloei. Dit kan naar aanleiding van het sprookje Sjaak en de bonenstaak. Aan de hand van dit verhaal leren de kinderen alles over het groeien van zaden tot planten.

Inleiding

Voorlezen van het verhaal: Sjaak en de bonenstaak. Nabespreken van het verhaal, hierbij kun je de volgende vragen stellen:

 • Hoe kwam Sjaak aan de toverbonen?
 • Hoe weet je dat het toverbonen waren?
 • Wat gebeurde er toen Sjaak in de bonenstaak klom?
 • Welke dingen nam Sjaak mee van de reus?
 • Mocht Sjaak dat eigenlijk wel meenemen?
 • Was het een goede ruil van Sjaak: de koe tegen de toverbonen?
 • Sjaak ruilt de koe tegen de bonen. Als hij thuis komt is zijn moeder niet blij.
 • Sjaak klimt in de bonenstaak en komt terecht in het huis van een reus.

Boekentips

Ik verzamelde 7 boeken die gaan over de tuin.

Hoek

Bij dit thema kun je een ontdekhoek maken over groeien en bloeien. Hierbij kun je denken aan de volgende activiteiten:

 • Laten ontkiemen van bonen: in een glazen potje doe je wat keukenpapier. Tussen het keukenpapier en de rand stop je een boon. Giet nu een laagje water in het potje, zodat het papier nat wordt, maar de boon niet. En nu maar afwachten… Laat de kinderen tekenen wat ze zien. Als je op deze link klikt, kom je op een site waar je het resultaat van dit experiment kunt zien.
 • Zaaien van tuinkers: watten, jampotdeksel, plantenspuit en tuinkers zaadjes. Laat de kinderen tuinkers zaaien onder verschillende omstandigheden: nat, droog, warm, koud, licht en donker. Op welke plek groeit de tuinkers het best?
 • Een doorgesneden bol en knol met een loep bekijken
 • Een afdruk maken van een blad, door met een wasco krijtje over papier heen te wrijven
 • Plaatjes van de groei van een plant op de goede volgorde leggen

Ook kun je bij dit thema het huis van de reuzen inrichten, waarbij alles natuurlijk groter is dan we gewend zijn. Kleding van volwassenen, een grote tafel en stoel (misschien lenen uit de bovenbouw?), grote pannen, grote borden, etc. Een harp, een kip die gouden eieren legt, de grote schat?

Samen met de kinderen kun je een grote bonenplant maken. Een grote buis van bijvoorbeeld vloerbedekking omwikkel je met crêpepapier. De takken maak je van wc-rolletjes. Deze verf je groen en rijg je aan een stuk touw. Het touw maak je weer vast aan het plafond en de plant.

Spreek het verhaal in en bied het aan in de luisterhoek. De kinderen kunnen luisteren naar het verhaal en ondertussen prenten op de goede volgorde leggen.

Knutselen

Een zakje met toverbonen: knip een cirkel van stof en laat de kinderen een draad langs de rand rijgen. Als je de draad aantrekt, heb je een zakje. Laat de kinderen een paar bonen beschilderen met verf en strooi er eventueel glitters op. En nu maar hopen dat deze bonen ook toverkracht bezitten!

Een zadenschilderij: verzamel verschillende zaden en laat de kinderen er een schilderij mee plakken. Je kunt er ook voor kiezen om ze een patroon te laten maken langs de rand van een vel stevig papier. In het midden kan dan een tekening geplakt worden.

Een kijkje onder de grond: laat de kinderen tekenen hoe ze denken dat een zaadje onder de grond ontkiemt en groeit. Ze gebruiken hierbij lichte kleuren wasco. Hierna gaan ze er met verdunde bruine ecoline overheen. Zo lijkt het net alsof we een kijkje nemen onder de grond.

Kringactiviteiten

Voorlezen van Een zaadje in de wind van Eric Carle

Doorsnijden van een appel (en ander groente/fruit) en de zaadjes planten

Bekijken van verschillende zaden

Gesprek met een hovenier

Lesideeën

Popcorn maken

Sorteren van bv. konijnenvoer: laat de kinderen de zaden in voer sorteren

Deze aflevering van Huisje Boompje Beestje gaat over groei en bloei. In dit filmpje zie je hoe een tomatenplant groeit uit een zaadje. En hier zie je hetzelfde voor een boon.

Lekkere zaden: pinda’s. Je kunt pinda’s ook planten, maar het duurt 6 maanden voordat er nieuwe pinda’s aan de plant komen. Wel leuk om pinda’s te laten ontkiemen. Je hebt hiervoor de ongebrande pinda’s (met vliesje!) nodig. Stop ze 5 centimeter onder de grond, geef water en sluit de pot af met plastic en een elastiekje. Na 2 weken komt het kiemplantje boven de grond en moet het plastic verwijderd worden. Je kunt dit 2 weken voor je thema voorbereiden.

Rikki en de tuin van opa

Voor Kleuteruniversiteit schreef ik een project bij het boek Rikki en de tuin van opa. In dit project leren de kinderen alles over de ontwikkeling van zaadje tot plant en over de dingen die in de groentetuin groeien.

Project groentetuin - van zaadje tot plant - Juf Bianca bij Kleuteruniversiteit