Het AD kopt: Alle basisscholen moeten een moestuin krijgen. Natuurlijk, uiteraard, gaan we voor zorgen. Direct! Het doel is namelijk, volgens het artikel: ‘…kinderen bijbrengen waar hun voedsel vandaan komt, zodat ze gezonder gaan eten’. Dus. Nu ben ik als ex-juf ook een moestuinliefhebber, dus ik kan niet zeggen dat ik het erg vind wanneer elke school een moestuin krijgt. Maar het zou natuurlijk kunnen zijn dat jij geen tuinier bent. Daarom vandaag: 5 redenen om GEEN schoolmoestuin te hebben.

Maar… ik zou Juf Bianca niet zijn, als ik niet ook 5 oplossingen voor je heb. Toch?

5 redenen om geen schoolmoestuin te hebben - Juf Bianca

1. Geen ruimte

Leuk, zo’n schoolmoestuin, maar WAAR dan?

Dat probleem hadden wij ook op school. Een ‘stenen’ schoolplein, een ijzeren hek. Er kan nog geen boompje geplant worden, doordat er direct onder het schoolplein een parkeergarage zit. En in de buurt van de school is ook geen mogelijkheid om een stukje grond om te ploegen.

Toch is het ons gelukt, door moestuinbakken aan te leggen! Wij namen een bak op poten. Voordeel is dat er dan geen karren/ballen in de moestuin terecht komen. Nadeel: de grond met planten wordt erg zwaar, zorg dat je een deugdelijk ontwerp hebt, zodat je moestuinbak niet inzakt! Kies een plek waar voldoende zonlicht komt, zodat de planten een goede kans hebben. En als je buiten echt geen ruimte hebt: kweek de plantjes binnen op, geef ze met plant-en-verzorg-instructies aan de kinderen mee en vraag of de ouders foto’s willen maken van de vorderingen in de tuin.

2. Geen doel

We zijn bezig met taal en rekenen, zo’n schoolmoestuin is alleen een beetje kliederen in de aarde. Zonde van onze onderwijstijd, we hebben andere doelen om aan te werken!

Ikzelf vind moestuinieren zo leuk, dat ik het geen enkel probleem vindt om er zinvolle activiteiten bij te bedenken. Zo schreef ik een lekker dik project bij het boek Rikki en de tuin van opa voor Kleuteruniversiteit. En ja, dan ben je niet alleen aan het onkruid wieden, je werkt ook aan woordenschat, meten, gezond eten, ontluikende geletterdheid, tijdsbesef, motoriek, expressie… Ach, je snapt het wel!

>> Bestel het boek Rikki en de tuin van opa <<

>> Bestel het project Groentetuin bij Kleuteruniversiteit <<

>> Lees ook: 7x boeken over de tuin <<

3. Geen tijd

Bij de moestuin denk je natuurlijk aan spitten, onkruid wieden, water geven. Wie gaat dat allemaal doen? IK heb daar echt geen tijd voor!

Ik zal je vertellen hoe wij dit opgelost hadden. Twee collega’s (ik en mijn duo-collega) hadden ons vrijwillig aangemeld voor de moestuincommissie. Wij waren aanspreekpunt en zorgden voor de inrichting van de moestuinbakken. Spitten hoefden we niet, onkruid wieden nauwelijks. En omdat de bak op ons schoolplein stond, kwamen we er elke dag wel even langs om te kijken of er wat gedaan moest worden. Water geven deden de kinderen natuurlijk zelf! En in de vakantie? De medewerkers van de kinderopvang die aan onze school vast zit wilden best even water geven als wij er niet waren. In ruil daarvoor mochten ze natuurlijk ook oogsten.

4. Geen hulp

Ik had toevallig een duo-collega die dit ook wilde doen, en ook de andere kleutercollega’s hielpen mee (de moestuin stond op het kleuterplein). Maar als jij dit niet hebt: hoe ga je dit dan allemaal in je eentje doen?

Vraag hulp aan de (groot)ouders! Er is vast iemand die ook van tuinieren houdt en een groepje kinderen wil begeleiden bij het werken in de tuin. Ook hulp van oudere kinderen kan fijn zijn (niet alleen kleuters leren veel van moestuinieren!). Misschien is er een tuinvereniging in de buurt, waar je in contact kunt komen met vrijwilligers?

5. Geen budget

Ahhhh, de laatste dooddoener. Iedereen vindt het leuk, zo’n schoolmoestuin, maar het budget is al opgemaakt aan andere zaken. Hoe start je een schoolmoestuin zonder geld?

Nou, eenvoudig! Een stevige houten moestuinbak kost aardig wat, maar je kunt ook gewoon gebruik maken van grote bakken van stevig plastic. Vraag eens rond wat mensen nog hebben liggen in de schuur. Hetzelfde geldt voor potgrond; als iedereen een beetje meeneemt, zit die tuin zo vol! Zaadjes? Heeft er iemand nog AH moestuintjes liggen van vorig jaar? Een zakje gedroogde bonen uit de supermarkt kost niet veel, probeer zaden te verzamelen uit de groente die je in de winkel koopt, vraag ook hier weer wat mensen hebben liggen. En klop nog eens aan bij de tuinvereniging: wie wil wat zaden beschikbaar stellen voor de schoolmoestuin?

Tip! Wil je meer weten over de schoolmoestuin? Ik beschreef ik een artikel voor Praxisbulletin het Waarom, Waar, Wie, Wanneer en Wat. Je kunt het artikel hier terug lezen!


Je ziet het, je hebt geen excuus. *knipoog* Hoe is dit bij jullie op school? Hebben jullie een moestuin, wellicht als onderdeel van een groen schoolplein?