De herfst is nu toch echt doorgebroken, de dagen dat de kinderen in T-shirt en slippers op school kwamen zijn voorbij. Ook in de klas zal het thema herfst zich steeds meer laten zien. De knutselwerkjes die de kinderen maken hebben te maken met de herfst, en je leest prentenboeken voor die gaan over de herfst. Maar hoe laat je de herfst aan bod komen in de andere hoeken in je klas? Ik heb vandaag wat suggesties voor herfstige hoeken. Heb jij nog aanvullingen, of foto’s, dan horen we dat graag!

Thema herfst - Herfstige hoeken - Lespakket

De bouwhoek of bouwtafel

De eerste plek waar bij ons in de klas de herfst te zien was, was toch wel de bouwtafel. Er stond eerst een kasteel, en een bak met dieren. De kinderen bouwden hier eigenlijk niet, maar speelden mooie verhalen. Ik merkte wel dat de hoek een nieuwe impuls nodig had, omdat hij (na de eerste hype) nauwelijks meer gekozen werd. Op Pinterest kwam ik een foto tegen met allerlei plakjes hout waar kinderen mee konden bouwen. Mooi! Ik stuurde de foto door naar mijn vader, die dezelfde dag nog met zakken vol plakjes en stukjes hout op de stoep stond.

Voeg stammetjes toe aan de bouwhoek, of zet net als ik een bak met kleinere stukken hout op een tafel. Laat de kinderen de stukken stapelen (er werd bij mij een taart van gemaakt, het was tenslotte ook kinderboekenweek!), laat ze bruggen maken tussen de verschillende stammetjes, en voeg dieren, mensen en/of auto’s toe voor extra spelmogelijkheden.

Thema herfst - Herfstige hoeken - Lespakket

Rollenspel in de huishoek

Welk rollenspel past nou precies bij de herfst? Wat doen mensen als het herfst is? Ze harken de bladeren aan in de tuin. Zorg voor een flinke hoeveelheid stoffen bladeren, als je niet bang bent voor rommel neem je natuurlijk échte bladeren, en harken op kinderformaat.

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik denk bij herfst altijd aan appeltaart. Het is tijd om de appels te oogsten, en in huis ruikt het regelmatig naar kaneel. Appeltaart, appelmoes, koekjes, ik vind dat horen bij de herfst. Geef échte appels en messen (niet te scherp), en laat appels in stukjes snijden. Daar kun je dan later appelmoes van maken. Ga je niet voor echt, geef de kinderen dan wat klei met kaneel geur, en laat ze er koekjes en taarten mee ‘bakken’.

Ook leuk is het om allerlei herfstmaterialen, kastanjes, eikels, bladeren, te verkopen in een herfstwinkeltje. Verzamel potjes en maak bijpassende labels. Wie komt er op bezoek om iets te kopen in de winkel? Misschien een heks, die iets nodig heeft voor een toverdrank, of een kabouter die de eekhoorns wil voeren.

Over heksen en kabouters gesproken: bouw hun huisjes eens na in de huishoek. In het huis van de heks liggen hoeden, een grote ketel, een bezem en allerlei ingrediënten voor toverdrankjes. De kabouter woont in een paddenstoel (gemaakt van een rode parasol met witte stippen). Kabouters zijn altijd hard aan het werk in het bos, en verzorgen de dieren die er wonen.

De rekenhoek

De rekenhoek is eigenlijk de eenvoudigste hoek om te veranderen in de herfst. Zet simpelweg een bak met kastanjes of hazelnoten neer, en laat de kinderen er allerlei telactiviteiten mee doen. Zoek je activiteiten, kijk dan eens bij 6x rekenen met herfstmaterialen.

Het is ook leuk een keukenweegschaal of balans neer te zetten. Meer ideeën hiervoor vind je in mijn project bij het prentenboek Noten, verkrijgbaar bij Kleuteruniversiteit. Je vindt daar trouwens ook getalkaarten waarbij de getallen gevormd zijn met noten! Of maak met typex getallen en stippen op kastanjes of eikels, en laat de kinderen ze bij elkaar zoeken. Verzamel takken, en orden ze van lang naar kort.

Knutselhoek

De herfst is echt niet mijn favoriete seizoen, maar ik heb nooit moeite om knutselwerkjes te bedenken. Bladeren verven, en dan stempelen op vellen papier, of de bladeren gewoon opplakken en er vreemde wezentjes mee maken. Steek prikkers ik eikels en kastanjes, en maak allerlei wezentjes. Neem een laatje of een doos en leg er een vel papier in. Drup er wat verf in, en doe er wat kastanjes bij. Laat de kastanjes heen en weer rollen, en je krijgt mooie patronen op het papier! Geef de kinderen rode en gele verf, en laat ze oranje mengen.

De leeshoek

Ik beschreef hier eerder al eens boekentips voor het thema herfst. Zet niet alleen fictieve boeken in de leeshoek, maar ook informatieve boeken en zoekboeken. Kleed de leeshoek verder aan met herfstige materialen, en leg er eens een lekker warm dekentje in. Zo is het net alsof kinderen thuis op de bank een boekje aan het lezen zijn. Tip: maak nu alvast een open haard van een kartonnen doos, en gebruik die straks in de Sinterklaas periode om bij schoentje te zetten en liedjes te zingen.

De schrijfhoek of letterhoek

Ik heb 3 schrijfbladen gemaakt die je in je schrijfhoek kunt leggen. Met het eerste blad oefenen de kinderen schrijfpatronen met de springende eekhoorn. Tip: druk dit blad ook eens op A3 af, en laat kinderen de patronen met wasco natekenen. Het tweede blad bevat allerlei bladeren met een dikke zwarte rand. Leg er een wit vel papier overheen, en laat de kinderen de bladeren overtrekken. Goed voor de fijne motoriek! Laat de kinderen eventueel tegen een raam aan tekenen, zodat ze het beter kunnen zien. Op het derde blad staan enkele herfstwoorden. Kinderen kunnen de woorden overschrijven, na schrijven of na stempelen.

Thema herfst - Herfstige hoeken - Lespakket
herfst schrijfbladen

De computer

Op de site Kleuterportaal.nl vind je veel links die passen bij je thema. Je kunt er ook specifiek zoeken op spelletjes, die de kinderen op de computer kunnen doen. Tip: maak van deze pagina een snelkoppeling, zodat de kinderen er zelf naar toe kunnen gaan om een spelletje te kiezen. Op dezelfde manier kun je ook snelkoppelingen naar bepaalde spelletjes op het bureaublad zetten. Nog een tip: je vindt er ook digibordlessen, die de kinderen ook zelfstandig op de computer kunnen spelen!

Heb jij nog andere manieren om de herfst aan bod te laten komen in je klas? Laat het ons dan weten! We willen ook graag foto’s zien!!

Wil jij leren hoe je uitdagende hoeken inricht, waar kinderen graag in spelen, en waar ze veel leren? Hoe je de doelen kunt vertalen naar het spel in de hoeken, en hoe je het spel zo goed mogelijk kunt begeleiden en observeren? Bestel dan mijn boek Spelen in uitdagende hoeken!

Wil jij leren hoe je uitdagende hoeken inricht, waar kinderen graag in spelen, en waar ze veel leren? Hoe je de doelen kunt vertalen naar het spel in de hoeken, en hoe je het spel zo goed mogelijk kunt begeleiden en observeren? Bestel dan mijn boek Spelen in uitdagende hoeken!

Gratis download!

Met behulp van dit blad kunnen de kinderen hun herfstblad bestuderen. Is het groot of klein? Welke kleur heeft het? Laat je gegevens achter en het herfstblad-blad komt naar je toe!

Je ontvangt hierna de nieuwsbrief van JufBianca en je krijgt toegang tot andere gratis downloads. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Wil je de download zonder lid te worden, stuur me dan even een berichtje! Powered by ConvertKit